G4Media.ro

Președintele Băncii Mondiale: Invazia Rusiei în Ucraina a generat o criză alimentară…

David Malpass Sursa foto: Facebook Banca Mondiala

Președintele Băncii Mondiale: Invazia Rusiei în Ucraina a generat o criză alimentară / Ar putea avea loc un salt „uriaș” de 37% la prețurile alimentelor

Lumea se confruntă cu o „catastrofă umană” din cauza unei crize alimentare generate de invazia Rusiei în Ucraina, a declarat președintele Băncii Mondiale, David Malpass.

Acesta a declarat pentru BBC că, dacă această criză continuă, creșterile record ale prețurilor la alimente vor împinge sute de milioane de oameni în sărăcie și vor scădea nivelul de nutriție.

Banca Mondială a calculat că ar putea avea loc un salt „uriaș” de 37% la prețurile alimentelor.

Acest lucru i-ar afecta cel mai mult pe cei săraci, care „vor mânca mai puțin și vor avea mai puțini bani pentru orice altceva, cum ar fi școlarizarea”.

Într-un interviu acordat editorului economic al BBC, Faisal Islam, dl Malpass, care conduce instituția însărcinată cu reducerea sărăciei la nivel mondial, a declarat că impactul asupra săracilor a făcut ca aceasta să fie „un tip de criză nedreaptă… ceea ce a fost valabil și pentru Covid”.

„Este o catastrofă umană, ceea ce înseamnă că nutriția scade. Devine, de asemenea, o provocare politică pentru guvernele care nu pot face nimic în această privință, nu au provocat-o și văd că prețurile cresc”, a declarat el în marja reuniunilor FMI-Banca Mondială de la Washington.

Creșterile de prețuri sunt ample și profunde, a spus el: „Afectează alimentele de toate felurile, uleiurile, cerealele, iar apoi ajunge la alte culturi, la culturile de porumb, pentru că acestea cresc atunci când crește grâul”.

Acesta a spus că există suficientă hrană în lume pentru a hrăni pe toată lumea, iar stocurile globale sunt mari în comparație cu standardele istorice, dar va trebui să existe un proces de împărțire sau de vânzare pentru ca alimentele să ajungă acolo unde este nevoie de ele.

De asemenea, dl Malpass a descurajat țările să subvenționeze producția sau să plafoneze prețurile.

În schimb, a spus el, trebuie să se pună accentul pe creșterea aprovizionării cu îngrășăminte și alimente în întreaga lume, alături de asistența specifică pentru cei mai săraci oameni.

Șeful Băncii Mondiale a avertizat, de asemenea, asupra unei „crize în interiorul crizei” care ar putea apărea din cauza incapacității țărilor în curs de dezvoltare de a-și plăti datoriile mari și pandemice, pe fondul creșterii prețurilor la alimente și energie.

„Aceasta este o perspectivă foarte reală. Se întâmplă pentru unele țări, nu știm cât de departe va merge. Până la 60% dintre cele mai sărace țări în acest moment sunt fie în dificultate din cauza datoriilor, fie prezintă un risc ridicat de a fi în dificultate din cauza datoriilor”, a spus el.

„Trebuie să fim îngrijorați de o criză a datoriilor, cel mai bun lucru de făcut este să începem din timp să acționăm din timp pentru a găsi modalități de a reduce povara datoriei pentru țările care au o datorie nesustenabilă, cu cât amâni mai mult, cu atât este mai rău”, a adăugat el.

Sursa: BBC

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

11 comentarii

 1. SUA Anglia si UE tocmai livreaza alte MII de tone de rachete, tancuri, munitie Ucrainei
  asta garanteaza ca acest razboi va mai dura cateva luni deci alora Nu le pasa de saracii planetei.

  • Daca nu fac asta un razboi mondial va incepe cel mai probabil:) Iar santajul rusiei va continua . Lipsa perspectivei tale si a romanilor nu ma surprinde.

  • De unde v-or fi găsit așa bătuți în cap, p-astia ca dvs care faceti propaganda pro-sovietica și pro-razboi? Adică, ălora care aduc apă și nisip sa stingă un incendiu, nu le pasă de casa care arde, in schimb le pasă ălora de i-au dat foc. Mai bine o lasă să se mistuie mai reprede, ca sa se termine focul. Și cu săracii, cui le pasă de ei, barbarilor care omoară oameni ca sa le fure aparatul de aer condiționat sau fotoliul din sufragerie? Ăștia le vor aduce bogăția săracilor?

 2. Și cum propui sa fie oprita armata roșie?

 3. Mulțumim ocraineenilor pentru război, de Ziua Pământului avem un cazac care cerșește arme rusești să mai omoare ruși ? S-a săturat să omoare români?

  • Ăsta e războiul pe care l-a început armata roșie, lor sa le mulțumiți dacă vă place. Rușii primesc ce merită, obișnuiți -va cu ideea. Putin e istorie, Ucraina va fi o tara libera și va intra în UE, deci cazacul devine frate cu românul, iar dvs n-aveti decât să vă mușcați mâinile de ciudă daca nu va convine.

 4. E unul p-aci spălat bine pe creier , se simte el dator să schimbe istoria după buna lui minte …. (are el un comentariu ,,deștept,, pentru mine) In Irak au fost 2 războaie , ne pleacă tinerii și acum , am cotizat MAI MULT la UE față de cât am primit, Kosovo e un stat nerecunoscut ca și Crimeea (are și ea dreptul la autodeterminare?) , Iugoslavia a omorât 8 000 de bosniaci da 14 000 de ruși omorâți sunt câini (ca să citez un alt nebun planetar)? Deosebirea dintre noi e că eu(noi) pot (putem) alege cum să gândesc(gândim) , tu (voi ) înghițiți nemestecat tot ce ți (vi) se oferă! E greu să te informezi corect, înțeleg, dar tu rămâi neinformat, ai dreptul la o părere, o respect , dar nu sunt se acord cu ea , asta e democrația pe care tu nu o înțelegi……Au ajuns și PACIFIȘTII să fie certați pentru că vor PACE ? Azi e Ziua Pământului , tu ce ai făcut pentru PLANETA noastră ? Îndemni la război și distrugere?

  • Cotizat se traduce și cu ACTIVELE ( BCR, Petrom, petrol, gaze , apă , resurse, terenuri agricole (vândute pe nimic) etc) !

  • Istoria sunt evenimentele care s-au întâmplat, nu poveștile de propaganda:
   1. In Irak, da, au fost două războaie, iar totul a pornit de la invadarea Kuweitului de către Irak
   2. Tinerii pleacă și acum pentru că în vest se câștigă mai bine, asta din cauza conservatilor tradiționaliști care refuza reformele
   3. Am primit cu 42 miliarde de euro mai mult decât am cotizat, in 14 ani.
   4. Kosovo este un stat recunoscut 22 dinte cele 27 de state membre UE și de 97 de state la nivel global. Nicio legătură cu Crimeea, care nu e stat independent, ci a fost anexat de Rusia.
   5. Cei 14,000 de ruși sunt teroriști invadatori, pe când cei 8,000 de bosniaci erau în casele lor.
   6. Activele vândute au generat locuri de muncă, altfel erau mai mulți oameni care plecau.
   7. Activele Petrom au fost vândute de rusofilul Adrian Năstase pentru a intra sub influența Gazprom.
   E greu sa înghiți pe nemestecate adevărul, când nu îți convine. Democrația înseamnă puterea oamenilor de a trăi liberi și nu sclavii ai unor autocrații barbare, iar la război și la distrugere îndeamnă cine care l-au pornit și au atacat oameni nevinovați in casele lor pe care le-au distrus. Planeta va fi mult mai verde și mai sigura fără mafioții traficanți de petrol și gaze.

 5. E win win scapam si de rusi si de sarakii nostri.

 6. Asta e un razboi care a fost provocat de biden si gasca, acum vin consecintele,mai tineti minte cum radeati cand au lovit rusii depozite de cereale?Daca nu se mai finanteaza razboiul atunci se opreste.Zelenskiiii e deja prea tupeist, cu stilul inpunator de a cere de parca am fi obligati sai ajutam.Sa ceara de la fam biden ca ei au facut bani frumosi in ucr.Si al nostru min de externe este 0 cum sal lingi pe kuleba in loc sai spui verde in fata pb cu romanii nostri.Tipic romanesc.