G4Media.ro

Președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România: ”Carnea de porc…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România: ”Carnea de porc de la poarta fermei pleacă cu 9 lei pe kilogram prețul în viu” / ”Noi, fermierii, nu facem prețul la galantar”

Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) susține că nu crescătorii de suine fac prețul cărnii de porc, întrucât ei vând către abatoare și nu direct către consumatori, informează Agrointeligența.

Declarația vine în contextul în care s-a spus că prețul cărnii este în acest an dublu față de anul trecut și unul din cele mai mari din Europa.

”Noi, fermierii, nu facem prețul la galantar. Aceștia sunt, pe de o parte cei care vând carnea direct către consumator, și retailerii, așa cum, de fapt, și țăranul nostru, el face prețul. Pentru că, de exemplu, dacă dumneavoastră mergeți la țară acum și vreți să antamați un porc, o să vă spună: te costă 15-16 lei kilogramul. Și dacă spui: domnule, prea scump….spune: du-te și plimbă ursul, că nu mă interesează! Pe când noi, marea majoritate a fermierilor, noi vindem către abatoare, noi nu intrăm în contact direct cu consumatorul”, a menționat Ioan Ladoși, președintele APCPR.

Reprezentantul producătorilor a mai explicat că APCPR nu a cerut interzicerea porcului în gospodării, ci doar măsuri de precauție pentru a stopa răspândirea virusului pestei porcine africane. Acestea ar fi unele de ”bun simț”, susține Ioan Ladoși.

”Carnea de porc de la poarta fermei pleacă cu 9 lei pe kilogram prețul în viu. Noi de la bun început am fost realiști și am știut că într-o țară cu o asemenea structură a populației de porci, în care avem un număr imens de gospodării, nu poate interveni nimeni și nu o să facă nimeni și nu o să își asume vreodată să spună: interziceți creșterea în gospodării. De aceea, pentru că eram realiști, noi niciodată nu am solicitat acest lucru. Ceea ce am solicitat a fost o chestiune de precauție și de luarea unor măsuri de bun simț: să știm câți porci avem și unde sunt ei și să nu se plimbe ala-n-dala dintr-o parte în alta a țării fără să fie niciun fel de supraveghere”, a spus președintele APCPR.

Petre Daea, ministrul Agriculturii, a declarat, sâmbătă, la Realitatea Plus, că prețul cotletului de porc este 18 lei, iar al jambonului 19 lei în galantarele pe care le-a văzut în vizitele prin țară.

Daea a înaintat aceste prețuri în contextul în care, la finalul lunii octombrie, producătorii anunțau că prețul la carnea de porc se va dubla și un kilogram ar putea ajunge și la 60 de lei în preajma sărbătorilor:

„Mergeți în piețe și luați produsele de la producătorii noștri (…) Am văzut, am fost prin țară, că jambonul e 19 lei, cotletul, 18 lei, în galantare. Oamenii pot merge să cumpere de la o exploatație anume cu regula de a anunța medicul veterinar, să respecte regulile sanitare. Se vede carnea crescută în bătătură… Îi sfătuiesc pe toți care fac această operațiune să facă analizele de trichină”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Ministrul Agriculturii a transmis, la finalul lui octombrie, că prețul cărnii de porc în România este cel mai mic din Uniunea Europeană. O lună mai târziu de la această declarație, prețul carcasei de porc la 100 de kg a ajuns, la poarta fermei, la o medie de 231,7 euro, cu 56,6% mai mare decât în perioada similară a anului trecut, cu 6,6% peste nivelul de acum o lună și cu 3,2% peste săptămâna anterioară, conform Economica.net care anunță că România are cea mai scumpă carne de porc de când există statistici europene pe acest subiect, adică din 2015. În plus, este cea mai scumpă carne de porc din UE, mai arată sursa citată.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

2 comentarii

  1. Din partea mea puteti sa muriti cu porcii vostri de git . Cea mai mare bucurie a mea este falimentul fabricilor voastre .
    Auzi ce imi spune aiuritul asta ; la poarta fabricii e pretul 9 lei / kg . Vreau sa cumpar la poarta fabricilor voastre porc cu 9 lei pe kilogram . E posibil ?! Nu . Atunci de ce folositi sintagma asta ?! Ca sa duceti in eroare publicul larg .

    • Pai… la poarta fabricii nu se vinde en-detail. Se vinde cu tirul. De aici si diferenta de pret pana la galantar. De cand cumperi tirul de carne de porc pana il vinzi, consumi ceva energie cu taiatul, transportul, refrigerarea, depozitare, etc, etc.
      Si… daca producatorii nostri vor da faliment, vor ajunge sa importam din alte tari, ceea ce nu stiu daca e in interesul nostru.