G4Media.ro

Preşedinta Kosovo cere Serbiei să nu mai destabilizeze ţara: „Vucic trebuie să…

Sursa foto: European Council

Preşedinta Kosovo cere Serbiei să nu mai destabilizeze ţara: „Vucic trebuie să înceteze să mai sprijine bandele criminale”

Serbia trebuie să înceteze activităţile de destabilizare a Kosovo pentru a pune capăt violenţelor din nordul ţării, a declarat joi preşedinta kosovară Vjosa Osmani, citată de agenția Agerpres.

”Provocarea vine din partea Serbiei, o ţară care încă trebuie să se împace cu trecutul său”, a declarat Osmani pentru Reuters în marja unui summit european în Republica Moldova.

”Situaţia este tensionată, dar trebuie să ne asigurăm că restabilim statul de drept în Kosovo şi să înţelegem că ameninţarea vine din partea Serbiei care neagă existenţa Kosovo ca stat suveran”.

Osmani a declarat că Serbia susţine în mod activ ”structuri ilegale” în Kosovo pentru a destabiliza ţara din interior.

”Preşedintele Vucic trebuie să înceteze să mai sprijine bandele criminale dacă îşi doreşte cu adevărat pacea”, a spus ea. ”El încă nu a demonstrat acest lucru”.

Vjosa Osmani se află în Republica Moldova pentru a participa la Comunităƒţii Politice Europene (CPE), la care sunt invitaţi să participe aproximativ 50 de preşedinţi, prim-miniştri şi înalţi oficiali europeni, inclusiv preşedintele Serbiei, Aleksandr Vucic.

Tensiunea continuă în nordul Kosovo după ciocnirile de luni în care au fost răniţi 30 de soldaţi NATO şi 50 de manifestanţi sârbi care resping autoritatea primarilor din patru municipalităţi în care sunt majoritari, deşi în restul Kosovo sunt minoritari.

Primarii au fost aleşi în aprilie anul trecut în cadrul unor alegeri boicotate de sârbi şi la care prezenţa la vot abia a depăşit 3%.

Kosovo, o fostă provincie sârbă populată de o mare majoritate de albanezi, şi-a proclamat independenţa în 2008, pe care Serbia nu o recunoaşte.

Cele două ţări negociază normalizarea relaţiilor lor pe baza unui nou plan al UE, susţinut de Statele Unite, într-un proces frecvent întrerupt de izbucnirea tensiunilor.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...