G4Media.ro

Presa ucraineană: Partidul pro-rus, AUR, ar putea lansa în curând o campanie…

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Presa ucraineană: Partidul pro-rus, AUR, ar putea lansa în curând o campanie anti-ucraineană, pe tema unei așa zise opresiuni a românilor din Ucraina / O campanie similară, desfășurată de reprezentanții partidului bulgar „Renașterea” în regiunea Odesa

Într-un material de analiză, publicația ucraineană kyivpost.com citează surse din cadrul Direcției Principale de Informații (HUR) a Ministerului Apărării, dezvăluind că partidul român pro-rus „Alianța pentru Unirea Românilor” (AUR) s-ar pregăti să lanseze în curând o serie de provocări antiucrainene. Surse citate arată că posibila campanie de dezinformare plănuită de AUR ar avea ca scop să prezinte o așa zisă opresiune a românilor din Ucraina pentru a schimba imaginea Ucrainei în percepția publică.

 • UPDATE 12.37 George Simion a reacționat, duminică, la dezvăluirile din presa ucraineană: ”Cum aș putea reacționa la niște aberații? Nu avem membri nici la Kiev, nici la Odesa, nici la Cernăuți. Pentru ei tot ce nu prespune miliarde de euro date gratis înseamnă că suntem pro-ruși. Nu suntem nici pro-ruși, nici pro-ucraineni. Felul în care serviciile de informații continuatorii GRU din Uniunea Sovietică aduc să ducă lupta politică este absolut penibil. Cerem niște dovezi. A scris un ziar de la Kiev care nici măcar nu ne-a luat o poziție. Niște aberații”

Potrivit surselor citate, „oficialii AUR realizează în prezent interviuri cu preoți din satele din regiunile Cernăuți, Transcarpatia și Odesa, unde locuiește un număr semnificativ de etnici români, ca parte a pregătirilor pentru operațiunea de propagandă.

În plus, propagandiștii intervievează familiile bărbaților care servesc în prezent în Forțele de Apărare ale Ucrainei.

„Această operațiune face parte din peisajul politic intern românesc, dar ar putea avea un impact negativ asupra imaginii Ucrainei”, a declarat un oficial din cadrul serviciilor speciale, care a vorbit cu Kyiv Post sub rezerva anonimatului.

„Acest lucru ar putea duce la o escaladare a situației, ceea ce ar putea însemna blocarea tranzitului și incitarea la proteste”, a adăugat sursa.

Potrivit publicației ucrainen, o campanie de dezinformare similară este desfășurată de reprezentanții partidului bulgar „Renașterea” în regiunea Odesa, fiind vizate satele locuite în principal de etnici bulgari.

O sursă din cadrul serviciilor secrete ucrainene consideră că sincronizarea acestor operațiuni speciale sugerează o posibilă coordonare din partea Kremlinului, menită să complice situația geopolitică a Ucrainei.

Anul trecut, Financial Times a relatat că partidul de extremă dreapta AUR  a câștigat o popularitate accelerată în România.

FT a notat că AUR a capitalizat pe seama discursurilor sentimentele anti-ucrainene în creștere și pe propaganda de dezinformare.

„Cândva un partid iredentist marginal care defăima minoritatea etnică maghiară, AUR a schimbat viteza și s-a concentrat asupra Ucrainei, declarând că războiul „nu este al nostru” și îndemnând guvernul să nu mai ajute Kievul”, a relatat FT.

De asemenea, partidul se opune tranzitului de produse agricole din Ucraina prin România și se opune continuării livrărilor de arme de la București către Kiev, precum și găzduirii de piloți ucraineni pentru antrenamente cu avioane de vânătoare F-16.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

 1. Ce să facă si Georgică daca acestea sunt ordinele de la Kremlin … Trebuie să plătească și el datoria penteu ajutorul primit de la ruși. De unde credeți că a avut el bani să cumpere autobuze, campanii nelimitate pe facebook, mii de postaci ruși care l-au ajutata sa facă rost de abonați. Îmi tot amintesc de faza aia când s-a dus Georgică să protesteze in fața ambasadei Rusiei la București, dar tocmai acolo i s-a terminat bateria la telefon și nu a mai putut să relateze de la fața locului … Culmea ca niciun prieten care îl însoțea nu a putut să transmită protestul live. Ăsta e Georgică al rușilor, interzis în Moldova și Ucraina.

 2. Nimic surprizător. dușmanii rusiei sunt dușmanii ȘoșocAUR, care schelălăie în consecință.

 3. Alianța pentru Uzurparea României ! Se vede foamea comunistă în ei !!!

 4. Al 2-lea partid in Romania, pro-rus si anti UE, cu leaderi interzisi in Ucraina si Rep Moldova, dar acceptat si excesiv mediatizat intr-o tara din UE si NATO.
  PS. Romanii nu sunt niciodata pe faza.

 5. ..feicitări.. :))

 6. Serviciile dorm

 7. ..dincolo de propagandă, nemulțumirile etnicilor români din Cernăuți și Transcarpatia, sunt reale și nu de azi – de ieri. La fel și cu tranzitul de cereale ucrainene și nu numai în România.

  Că au ajuns AUR și SOS-ul lui Șoșoacă să profite de pe urma acestei stări de fapt, spre a-și spori capitalul politic, e la fel de îngrijorător, pe cât e de trist.

 8. Serviciile dorm pentru ca sunt tot in cardasie cu Rusia. Candidatura lui Iohannis la NATO cu sustinere de la Viktor Orban ar trebui sa va puna pe ganduri.