G4Media.ro

Presa ucraineană: Armata rusă pregăteşte evacuarea oraşului Enerhodar, unde se află centrala…

Sursa foto: Andrey BORODULIN / AFP

Presa ucraineană: Armata rusă pregăteşte evacuarea oraşului Enerhodar, unde se află centrala nucleară Zaporojie / Este una din cele patru regiuni ucrainene pe care Rusia le-a anexat ilegal

Armata rusă pregăteşte o operaţiune de ”evacuare” forţată şi ”urgentă” în Enerhodar, localitatea în care se găseşte centrala nucleară ucraineană Zaporojie, cea mai mare din Europa şi aflată în prezent sub controlul Rusiei, a anunţat Centrul Naţional de Rezistenţă al Forţelor pentru Operaţiuni Speciale ale Armatei Ucrainei, citat de agenţiile locale, preluate marţi de EFE.

”Ocupanţii (ruşi) se pregătesc pentru evacuarea rezidenţilor Enerhodar. Pentru aceasta, uzina locală de energie nucleară, capturată de ruşi, trebuie să pună la dispoziţie autobuze”, au declarat sursele citate.

Potrivit Centrului Naţional de Rezistenţă ucrainean, ”se plănuieşte transportarea persoanelor (din această zonă) la (punctul de trecere al frontierei din) Djankoi (în Crimeea)”, teritoriu ucrainean ocupat de ruşi din 2014.

”În principiu, ‘evacuarea’ trebuia să fie voluntară, dar, ca de obicei, ocupanţii practică strămutările forţate”, potrivit centrului menţionat.

Zaporojie este una din cele patru regiuni ucrainene pe care Rusia le-a anexat ilegal după organizarea unor simulacre de referendumuri, nerecunoscute de comunitatea internaţională.

În ciuda faptului că Moscova consideră aceste regiuni – situate în sudul şi estul Ucrainei – drept teritorii ruseşti, Rusia nu a reuşit să controleze în totalitate aceste zone, iar armata rusă a fost nevoită să abandoneze ample porţiuni de teritoriu.

În acelaşi timp, Centrul Naţional de Rezistenţă a amintit că ruşii au închis postul de control din Vasîlivka, de unde locuitorii teritoriilor ocupate de militarii ruşi plecau către teritoriile controlate de Ucraina.

Potrivit agenţiei locale Ukrinform, prin aceste măsuri se încearcă o creştere a presiunii asupra civililor, care continuă să reziste în teritoriile ocupate din regiunea Zaporojie.

În particular, ”invadatorii ruşi au anunţat că vor să transfere copii la Moscova şi au scos deja circa 200” din această zonă, acuză Ukrinform.

Centrala nucleară Zaporojie, în prezent deconectată de la reţeaua electrică, a fost un punct de tensiune pentru comunitatea internaţională, după ce a fost atacată în mai multe rânduri în cadrul unor ofensive pentru care ruşii şi ucrainenii s-au acuzat reciproc, aminteşte EFE.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

 1. Ce metode au salbaticii astia, cu rapitul copiilor ca sa ii transforme in ieniceri de secolul 21.
  Avem noroc ca nu au nici pe departe puterea pe care pretindeau ca o au.
  Daca erau la nivelul Imperiului Otoman era nasol acum in Europa, ne pregateam de asediu nu de facturi mai mari.

  • Românii din România si R Moldova ar trebui să mulțumim zilnic eroilor ucraineni care stau ca un scut împotriva Imperiului Întunericului!

 2. Vor proceda ca la Herson, eliberează, apoi bombardează si zic că e vina ucrainenilor că au bubuit centrala nucleară!
  Cand este vorba de rusi la nimic bun nu te poți aștepta!

 3. Rușii roagă frumos locuitorii din Energodar să se relocheze mai spre Rusia. Dacă nu, îi vor bombarda peste vreo două săptămâni după ce părăsesc orașul. Cinic. Prea frumos – prea ca la Herson!