G4Media.ro

Presa nu va mai avea acces la ședințele de Consiliu Local din…

Sursa foto: Facebook/ TVN24

Presa nu va mai avea acces la ședințele de Consiliu Local din Buzău/ Consilierii au adoptat un regulament prin care vor putea să mai participe la ședințe doar persoanele cu ”interes legitim”/ Ședințele vor fi transmise pe Facebook

Consiliul Local al municipiului Buzău a aprobat în şedinţa ordinară a lunii iunie un nou regulament de funcţionare prin care cetăţenii care doresc să participe la şedinţele deliberativului local o pot face doar dacă au un interes legitim legat de un proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi, doar cu aprobarea preşedintelui de şedinţă şi doar pe perioada discutării respectivului proiect. De asemenea, accesul presei la şedinţele Consiliului Local Buzău nu va mai fi permis întrucât şedinţele vor fi transmise în direct pe pagina de Facebook şi cea de Youtube a Primăriei.

Noul regulament de funcţionare a fost votat, joi, cu 14 voturi „pentru” (consilierii PSD), 3 abţineri şi 3 voturi „împotrivă” (aleşii PMP si PNL).

Consilierii opoziţiei au solicitat iniţiatorilor să explice de ce reprezentanţii presei nu vor mai avea acces la şedinţele CL.

„De ce presa nu mai are acces în sala de şedinţe? Mi se pare un pic de cenzură aşa. Cu ce încurcă această situaţie? Presa trebuie să aibă acces. Sunt decizii ale CEDO, sunt drepturi prevăzute în Constituţie”, au spus consilierii PMP Constantin Florescu şi Silviu Roşioru.

„La acest moment sunt 40-50 de organisme mass-media, bloguri, site-uri, ziare, televiziuni şi dacă ele se transmit live eu nu văd logica de ce să mai vină presa aici”, a afirmat viceprimarul Ionuţ Apostu

Totodată, consilierul Constantin Florescu, fost preşedinte al Tribunalului Buzău, i-a solicitat secretarului Primăriei să precizeze dacă interzicerea accesului presei la şedinţele CL este sau nu legală, în accepţiunea sa.

„Eu pot să mă pronunţ doar cu privire la legalitate şi vă spun că da, este perfect legal”, a replicat secretarul Primăriei Buzău, Eduard Pistol.

„Deci regulamentul de la Camera Deputaţilor, de la Senat, care prevede că presa are acces permanent la şedinţe şi inclusiv la şedinţele de comisii nu este legal şi acesta de aici de la dumneavoastră este legal, da?”, a spus Constantin Florescu.

La rândul său, consilierul USR Irinel Cîrstea a cerut secretarului Primăriei să precizeze dacă prezenţa presei la lucrările Consiliului Local este legală.

„Este opţională. Dacă hotărăşte majoritatea că jurnaliştii pot fi prezenţi, atunci presa poate fi prezentă. Daca nu, atunci nu”, a fost răspunsul secretarului Eduard Pistol.

„Domnule secretar vă rog să îmi spuneţi dacă, conform legii, prezenţa presei la şedinţele CL este legală, nu conform acestui regulament care îl supuneţi votului pentru că acesta nu a fost votat deocamdată”, a fost replica consilierului USR.

„Conform legii!!??? Spuneţi-mi la ce articol să mă raportez şi vă dau răspunsul, pentru că aşa, legi sunt multe”, a spus Pistol.

În final, regulamentul a fost supus la vot şi aprobat de majoritatea consilierilor prezenţi.

Conform articolului 27 al noului regulament de funcţionare al Consiliului Local Buzău, caracterul public al şedinţelor CL este dat de:

a. Accesul celor interesaţi, în condiţiile legii, la procesele verbale ale şedinţelor consiliului local postate pe site-ul Primăriei

b. Accesul celor interesaţi, în condiţiile legii, la proiectele de hotărâri, la hotărârile consiliului local şi la instrumentele de motivare şi prezentare ce se regăsesc postate pe site-ul Primăriei

c. Cetăţenii care au domiciliul în municipiul Buzău pot participa la şedinţele consiliului local doar dacă au un interes legitim legat de un proiect de cu caracter individual şi dacă au aprobarea preşedintelui de şedinţă; neaprobarea nu se motivează

d. Participarea la şedinţă de derulează doar în intervalul de timp în care se dezbate proiectul respectiv

e. Cetăţenii cu domiciliul în municipiul Buzău care doresc să asiste la şedinţele consiliului local vor comunica această intenţie secretarului general, înainte de începere şedinţei cu minim 24 de ore înainte, prin cerere scrisă depusă la Ghişeul Unic al Primăriei. Accesul în sala de şedinţe se va face în limita locurilor disponibile, în ordinea cererilor depuse, maxim 5 persoane, cu condiţia probării cererilor în condiţiile alineat (C)

f. Şedinţele de consiliu local se filmează şi se transmit live pe pagina de Facebook a Primăriei Buzău şi pe contul de Youtube, de către operatorul căruia i s-a atribuit, potrivit legii acest serviciu;

g. Presa poate utiliza imaginile realizate potrivit alineatului precedent fără a mai fi necesară prezenţa sa efectivă la şedinţă.

sursa: News.ro, Sursa foto: Facebook/ TVN24

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

 1. Suntem daci frumoși și liber. La Putin în țară e lux.

 2. Pesedistii au alergie la transparenta, presa independenta ii incurca la furat, iar asta se vede in asemenea hotarari. Iar PNL e ipocrit, vrea si el acelasi lucru, doar ca nu chiar asa, pe fatza.
  Daca se mai „strica” si internetul in timpul sedintelor, e clar ca nimeni nu mai poate vedea ce ticalosii se petrec acolo.
  Asta-i „democratia” USL: sedinte facute pe ascuns, furturi pe ascuns, voturi pe ascuns, dezbateri pe ascuns etc.

 3. Ați votat 30% PSD în 2020. De ce? Nu știu, dar asta ați votat.

  • Așa e că îți începeai ziua cu cele 4 ore de ședințe de la Consiliul Local Buzău? Ca de obicei cu scandalul sunt cei de la partidele extremiste: USR sau/și AUR.

 4. Buzaul voteaza in proportie de peste 50% FSN-PDSR-PSD incapand cu 1990.Este printre asa numitele judete rosii, dar din moment ce sedintele sunt transmise on-line, nu vad unde este cenzura. Oricum in timpul sedintei jurnalistii nu pot adresa intrebari consilierilor.

  • Buzăul nu este un oraș rosu, este gri. Dacă ați depune un efort sa îl vizitați ști vedea cât de minunata e arhitectura comunista păstrată parca cu sfințenie, cartierele noi construite pe stilul dormitor dar nu prea mare, și… Stați ca sigur s-au făcut chestii în ultimii 30 de ani…. Trebuie sa fie ceva…. A, au pus o locomotiva și un avion în niște intersecții. Au…. Făcut un lac mic mic mic de tot în oraș. Mai era ceva. În fine, au făcut ceva, domnule.
   Cât despre care e problema cu transmiterea lor pe FB, știți cât de ușor pot apărea probleme tehnice? Cenzura începe cu pași mărunți.

 5. Desigur oricare cetățean rezident in UAT-ul respectiv are un interes legitim.
  Deci sunt complet idi0ti.
  Au senzația că sunt acolo doar ei pe persoană fizică iar interes legitim pentru ei înseamnă la furat.

  • Just dar ști observat mișelia?
   Punctul c: „neaprobarea nu se motivează”
   Pe romaneste: click dreapta, delete, da-te-n orificiul de proveniență materna…

 6. poi, „interes legitim” au doar firmele de casa, rudele si smecherii care fac afacerile cu banii publici. Doar nu va imaginati ca presa sau orice prost din public are asemenea „interese legitime”.

 7. Si-au tras primaria pe persoana fizica?!scosi afara in suturi si legati la stalp!