G4Media.ro

Klaus Iohannis, criticat dur în presa maghiară din cauza contestării Codului Administrativ…

Klaus Iohannis, criticat dur în presa maghiară din cauza contestării Codului Administrativ la CCR: Vrea să fie mai român decât românii înșiși/ A atacat folosirea limbii materne în administrație

Rareori este atât de adevărată o veche zicală, dar Klaus Iohannis vrea să fie mai român chiar şi decât românii înşişi, scrie publicația maghiară 888.hu, citată de Rador. Potrivit sursei citate, Klaus Iohannis, preşedintele sas al României, a atacat la CCR Codul Administrativ al ţării. Iohannis a avut numeroase obiecţii legate de modificări, printre care şi părţile privind folosirea limbii materne. Noua lege ar stabili practici care funcţionează parţial de 17 ani, iar pe de altă parte ar acorda noi drepturi minorităţilor care trăiesc pe teritoriul României – de altfel şi saşilor.

Referitor la acest aspect, expertul în drept minoritar Attila Cseke şi-a exprimat îngrijorarea faţă de faptul că preşedintele Iohannis intenţionează să anuleze drepturi minoritare care sunt în vigoare de 17 de ani şi figurează şi în acorduri internaţionale – notează cotidianul Krónika.

“Timp de 17 ani nimeni nu a ridicat obiecţii faţă de prevederea legală, potrivit căreia în cazul în care într-o localitate procentul unei minorităţi depăşeşte 20%, consilierii locali să poată folosi şi limba lor maternă. De asemenea nimeni nu şi-a exprimat până acum nemulţumirea faţă de faptul că în aceste zone pot fi angajate persoane care cunosc şi limbile minorităţilor respective” – a spus Cseke.

De altfel aceste drepturi sunt garantate din 2001 de Codul administrativ anterior, iar acum acestea au fost atacate tocmai de o minoritate, ceea ce este îngrijorător în opinia şefului grupului UDMR. “Toate acestea figurează în numeroase acorduri UE şi internaţionale ratificate şi de România, chiar şi în recomandările Consiliului Europei. Deci, în opinia şefului statului în România nu este nevoie de sprijinirea folosirii limbii materne a minorităţilor, ar trebui să se reducă şi drepturile care figurează în lege de 17 ani. Pentru UDMR această atitudine este una inacceptabilă şi de neînţeles” – a adăugat Cseke.

Prin acest pas, Iohannis nu este de acord nici cu menţinerea drepturilor existente. Şi face acest lucru după ce, înainte de a deveni preşedinte, a făcut politică într-un partid german din Transilvania.

De altfel principalul argument al preşedintelui este că în România limba oficială este limba română, în timp ce un principiu fundamental acceptat de dreptul european stabileşte că folosirea limbilor minoritare nu ştirbeşte folosirea limbii oficiale. În numeroase ţări ale Europei acest lucru nu provoacă îngrijorare.

În opinia lui Iohannis, este anticonstituţională si practica, potrivit căreia folosirea limbilor minoritare nu este interzisă nici în localităţile unde nu este obligatorie. Conform argumentării preşedintelui, Constituţia nu stabileşte “posibilitatea” garantării folosirii limbii materne (în cazul procentului de sub 20%), ci stabileşte că garantarea acestui drept este “obligatorie” la un procent de peste 20%.

Preşedintele de origine germană consideră drept anticonstituţională şi ideea ca reprezentanţii autorităţilor locale să ia cuvântul la şedinţe în limba lor maternă, deoarece consideră că în administraţie ar trebui folosită exclusiv limba română.

Deci, conform argumentării lui Iohannis, la Primăria din Odorheiu Secuiesc, unde există doar lideri locali maghiari, discuţiile şi dezbaterile ar trebui să se desfăşoare în limba română. Frumos ar fi…

În măsura în care CCR va da curs concepţiei lui Iohannis, vor putea dispărea şi tăbliţele indicatoare bilingve, dar nici în birouri nu va mai fi obligatorie cunoaşterea limbii maghiare de către angajaţi, chiar dacă majoritatea locuitorilor sunt maghiari.

(Sursa 888.hu/ Preluare Rador, traducerea: Imola Stănescu/ Foto: presidency.ro)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

22 comentarii

 1. N-as pune eu mâna pe puterea aia mare să vedeți voi dragi unguri prietenie intre noi.

 2. Oare când vor înțelege conaționalii noștri maghiari ca aici este ROMÂNIA și nu un ținut al nimănui! Deci ca atare ar trebui să-și vadă de treabă lor, să muncească și nu să caute mereu scandal. Oare eu ca sunt român am mai multe drepturi ca un etnic maghiar? Vă spun: „NICIDECUM!” Așa ca dragi români de etnie maghiară împreună cu șefii voștri care vă îndeamnă numai la tulburate, vă rugăm să vă veniți în fire și să fiți mulțumiți pentru ca aveți un trai ca si noi românii cu nimic nu sunteți mai defavorizați.Deci:” CIOCU’ MIC!!!”

  • Pai suntem tinutul nimanui, atata timp cat oricine vrea poate sa-si bata joc fara consecinte pentru el/ ei de tara asta.

 3. Așa este, Iohannis a uitat că a fost votat masiv de maghiari. Este cel mai anti-maghiar președinte dintre toți președinții post-decembristi.

  • Să fim serioşi! Iohannis respectă legislaţia europeană, atât. De unde şi până unde eticheta de „antimaghiar”?!
   Aaa, aşa vrea UDMR, care s-a lipit de PSD?
   Nu cred că maghiarii de soi o să înghită şi găluşca asta.

  • Ce inseamna „presedinte antimaghiar”? I-a pus vreo piedica lui v.orban sau altor lideri maghiari?
   Vreau ca maghiarii din România să aibă exact aceleași drepturi ca românii din Ungaria, punct.
   Ce atatea steaguri maghiare si alb albastre, inventii secuiesti pe teritoriul romanesc…
   Maghiarii ar trebui sa aiba grija ca deja au depășit cu mult niste limite

  • @LVNT
   UDMR este cel mai anti-maghiar partid din Romania. El a votat cot la cot cu PSD si ALDE legile care vor nenoroci cetatenii acestei tari, romani si maghiari deopotriva.

 4. Presa din Ungaria ar trebui sa ne raspunda la cateva intrebari:
  Ce drepturi au romanii din Hungaria?
  Sunt cumva la acelasi nivel cu cele ale ungurilor din Romania?
  Au placute bilingve in localitatile unde locuiesc?
  si apoi sa critice si sa dea lectii de civism si patriotism.

  • Iata unele dintre drepturile minoritatii românești din Ungaria: ”in Ungaria steagul Romaniei e arborat pe scoli si alte institutii ale etnicilor romani, cu aprobarea autoritatilor si fara o riposta din partea populatiei majoritare.” … ”Pe cladirea Liceului „Nicolae Balcescu” din Gyula, la care invata 428 de copii, sunt arborate steagurile Ungariei, Romaniei si Uniunii Europene, iar conducerea scolii spune ca „acest lucru se intampla dintotdeauna. Nu au fost niciodata probleme cauzate de arborarea steagului Romaniei(…) Nici nu credem ca steagul ar putea cauza neintelegeri sau dispute”, a declarat directorul adjunct al liceului, Ana Radici Repisky … http://www.ziare.com/politica/maghiari/romanii-din-ungaria-aici-steagul-romaniei-nu-deranjeaza-conflictele-interetnice-sunt-alimentate-politic-1497542

  • Bozgorii sa ne lase in pace,inclusiv pe presedinte.La ei in tara,romanii nu au nici un drept.La noi vor drepturi mai multe decat ale romanilor.Stati bland bozgorilor pana cand nu va bagam pe gat cu dosul palmei cateva limbi,de nu le puteti duce.

 5. Iohannis e roman. Voi, maghiarii, vad ca nu vreti sa va integrati in Romania. Tot traiti in bula voastra inchisa asteptand ba autonomie, ba ajutoare din Ungaria, nici voi nu stiti ce. Ori va integrati, ori plecati. Sunteti in primul rand cetateni romani, traiti in Romania, comportati-va ca atare.

 6. Exista un protocol intte cele doua guverne ,pe cAare l-am respectat intru totul,nu l

  ce

  • Ce protocol? Vreau si eu placute romanesti in ungaria si limba romana la budapesta… Ce, noi suntem mai prosti?

 7. Buna ziua
  Ca de regulă de 29 ani capetele încinse ale maghiarilor incita la ură și dezbinarea pe fondul nepăsării tradatorilor de neam si tara. De la Iliescu pornire nici un personaj asa zis politic nu a spus clar maghisrilor- Limba oficiala in tara noastra este Româna și este obligatorie pentru toți cetățenii români și de toate etniile
  Cine nu accepta afară din tara
  Sa vrea sa stiu ce drepturi de limba, culturale și alte asemenea au romanii din ungaria. Zero. Atunci și voi să aveți tot asta. În țările vestice Franta, Germania nu grecește nici un maghiar. Toți vorbesc și scriu în limba oficiala
  Dar Romania a ajuns sa fie batjocorită de orban bozgorul și la plata cu tadatorii români. Romani ROMANIA ESTE A NOASTRA A CELOR CE O PRETUIESC SI O RRSPECTA. Maghiari nu respectați tara si limba afară din tara asa cum a fost in Franta anilor ’50 cine matei a contra statului francez au fost rugați în autocare și la revedere și imediat sau potolit. Asa sa procedăm și noi. Dar stupoare nu are cine să exprime aceste reguli de.mare bun simt.
  Sa aveti o zi bună Stimați cetățeni Români.

 8. In Torino predomina romanii, in nici o administratie locala nu se vorbeste romaneste. Suntem in Romania! Respectati limba romaneasca !!!!

 9. Băi, voi sunteți nebuni la cap?

 10. Iaca na duceti-va in SUA ‘Belgia, Regatul Unit, sau unde vreti voi si sigur veti vorbi in adm.publica toate limbile! Asa ca
  … nu poate dormi la noapte Iohannis de citicile de la Budapesta

 11. Locuitorii Romaniei se numesc romani si lb.OBLIGATORIE e lb.romana pt.toti.Voi de origini maghiare,daca nu va place,sunteti liberi de plecare in toata lumea.Daca vreti ,plecati cu cate un borcan cu pamant romanesc,unde vreti voi sa vb lb.maghiara.

 12. Interesant ca nici Pudila, nici Laura Croitoru, nici cucuveauamov, nici Asistat, nici Rilache, nici zizin, nici x, nici Asaistat gay, nici unomsimpludinmultime, nici simplex1, nici Lexis, nici doarunomsimplu, nici xrogo, nici Movesi, nici mazeta, nici kingdavidhotel, nici A310 si nici macar reticentul nu au, ADICA NADA, zero din D0cila, vreun comentariu, idee, opinie despre asta. Postacul rus e gata si de data asta nu-l mai scapa nici Slaingradul si nici Stalichnaya. MUEPSD.

 13. Interesant ca nici Pudila, nici Laura Croitoru, nici cucuveauamov, nici Asistat, nici Rilache, nici zizin, nici x, nici Asaistat gay, nici unomsimpludinmultime, nici simplex1, nici Lexis, nici doarunomsimplu, nici xrogo, nici Movesi, nici mazeta, nici kingdavidhotel, nici A310 si nici macar reticentul nu au, ADICA NADA, zero din D0cila, vreun comentariu, idee, opinie despre asta. Postacul rus e gata si de data asta nu-l mai scapa nici Slaingradul si nici Stalichnaya. MUEPSD.

 14. Sunt roman verde, cu origini in campia Romana (jud Olt si Bucuresti). Dar nu pot fi de acord cu felul in care se vede problema de catre multi comentatori de pe aici pe site. Daca ne dorim o tara in care sa traim in pace si in armonie prima obligatie pe care o avem e sa ii ascultam pe cei mai putini ca noi, indiferent care ar fi acestia. Toleranta este prima conditie a pacii. Din pacate noi ,o buna parte din noi cel putin, alegem sa fim toleranti cu hotia , cu coruptia, cu minciuna, cu lenea si intoleranti cu cei care sunt diferiti de noi prin limba sau prin obiceiuri. Nu realizam cat rau ne facem singuri astfel.