G4Media.ro

Presa grecească: Ce au căutat ambasadorii României, Bulgariei, Moldovei, Ucrainei și SUA…

Foto: Captură Google Maps

Presa grecească: Ce au căutat ambasadorii României, Bulgariei, Moldovei, Ucrainei și SUA la Alexandroupoli?  Nu a fost o vizită formală, au dorit să afle totul, inclusiv legat de GNL

Cinci ambasadori, ai SUA, Bulgariei, Moldovei, României (trimisul special) și Ucrainei au fost în vizită la Alexandroupoli. Oare din ce motiv? Oficial pentru a vizita portul. Neoficial și conform unor informații, să se informeze cu privire la „coridorul vertical”, relatează publicația grecească To Vima, citată de Rador.

Adică acel coridor care va lega Alexandroupoli de Ucraina, ocolind Strâmtoarea Dardanele. Este vorba despre un coridor extrem de important acum, în condițiile evoluțiilor de pe frontul ucrainean. În port se afla și o navă închiriată de forțele armate italiene, care descărca material de război. Ambasadorii au fost informați că săptămâna viitoare este așteptată să sosească o navă americană, de tipul celor care vin de obicei, un colos, care încarcă sau descarcă tancuri și elicoptere.

Vizita nu a fost deloc una formală. Au vrut să știe totul chiar și despre GNL. În port, însă, au stat cel mai mult. Ambasadorii au discutat despre perspectivele de aprofundare a cooperării în domeniile energiei, economiei, infrastructurii, rutelor de transport și rețelelor care leagă Grecia de Bulgaria, România, Moldova, Ucraina.

Ambasadorul american George Tsunis le-a oferit o masă într-o tavernă din Ai Giorgi. De data aceasta s-a întâlnit cu toată lumea ca să nu existe neînțelegeri, ca data trecută. Astfel, el s-a întâlnit cu șeful regiunii, cu primarul și chiar cu mitropolitul Anthimos. Au spus că vor mai veni, că lucrările la „coridorul vertical” ar trebui să avanseze, iar Uniunea Europeană va ajuta în acest sens.

Portul Alexandroupoli este aproape în fiecare zi un loc de popas pentru ambasadele străine. Zilele trecute, a fost în vizită și ambasadorul Chinei la Atena, declarând (într-un mod diplomatic) că este deosebit de entuziasmat de eleganța orașului. În timpul vizitei sale, s-a întâlnit și cu primarul Giannis Zamboukis. Britanicii au făcut și ei o escală în zonă, la fel și italienii și alte țări NATO.

Sursa: To Vima/ Rador/ Traducerea: Carolina Ciulu

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...