G4Media.ro

Presa din Croația: Austria se opune intrării României și Bulgariei în Schengen,…

Sursa foto: Olivier MORIN / AFP

Presa din Croația: Austria se opune intrării României și Bulgariei în Schengen, Croația are undă verde

Ambasadorii statelor membre UE au discutat joi despre extinderea spațiului Schengen și propunerea de intrare a Croației, României și Bulgariei în Schengen. Potrivit unor surse diplomatice, nici un stat nu s-a opus propunerii de admitere a Croației în zona fără controale la frontierele interne, spre deosebire de România și Bulgaria, confruntate cu opoziția Austriei, scriu publicațiile Index și Total Croatia News, citate de Rador.

Reamintim că și G4Media a scris încă de joi despre opoziția Austriei la extinderea Schengen cu România și Bulgaria.

Comitetul Reprezentanților Permanenți (Coreper), format din ambasadori ai statelor membre, a discutat despre extinderea spațiului Schengen în Croația, Bulgaria și România, ca parte a pregătirilor pentru reuniunea Consiliului pentru Justiție și Afaceri interne, de săptămâna viitoare.

Niciun stat membru nu a avut obiecții la propunerea de admitere a Croației în Schengen. Conform regulilor lor interne, unele state membre trebuie să obțină aprobarea comisiilor competente din parlamentele lor naționale pentru pozițiile lor în Consiliul UE.

Guvernele Suediei, Danemarcei, Sloveniei și Țărilor de Jos au înaintat parlamentelor lor propuneri pentru a sprijini intrarea Croației și așteaptă acum undă verde. Toți ceilalți membri ai spațiului Schengen și-au confirmat deja sprijinul pentru Croația. Coreper va avea din nou pe ordinea de zi extinderea spațiului Schengen, pe 7 decembrie, cu o zi înainte de întâlnirea miniștrilor de interne, care ar trebui să ia decizia finală.

Austria, împotriva intrării Bulgariei și a României

Potrivit unor surse diplomatice, ambasadorul olandez a fost împotriva acceptării Bulgariei, Germania a sprijinit toate cele trei țări, iar Austria a fost împotriva Bulgariei și a României. O altă sursă diplomatică a spus pentru agenția de știri Hina că Franța este puternic angajată în sprijinul României.

Problema este că Bulgaria și România nu pot fi separate, pentru că granița dintre aceste țări nu a fost concepută pentru a fi frontiera externă a spațiului Schengen. Pentru a separa cele două țări, ar fi necesară pregătirea protecției acelei frontiere și organizarea trecerilor de frontieră în conformitate cu regulile Schengen, iar acest lucru ar dura câțiva ani.

Potrivit sursei citate, ar putea exista presiuni asupra celor care se opun intrării Bulgariei și României, pentru ca toate cele trei țări să fie primite, dar este mai probabil ca doar Croația să primească undă verde. Pe ordinea de zi sunt propuneri pentru două decizii, una pentru Croația, și una pentru Bulgaria și România. Decizia necesită acordul statelor membre ale spațiului Schengen. (Traducerea: Cristina Zaharia)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

19 comentarii

 1. „confruntate cu opoziția Bulgariei”???

 2. Este bine că București își masacrează pădurile si le trimite in Austria, trimite petrolul in Austria si prin bănci precum Raiffeisen trimite profit in Austria!!!
  Adică trebuie să le mulțumească pentru cum susțin democrația românească, nu? 😏
  PS Pun pariu ca si Putin este „supărat” pe ce face Austria. Ar trebui ca noi chiar dacă nu intrăm in Schengen by default să votam anti Austria non stop de acum înainte in organismele europene!

  • Ce Schengen vrei când o grămadă de parlamentari și membri ai guvernului au dosare de corupție și plagiat?
   „sa votam anti Austria” Nu mai bine am vota cu alți parlamentari mai puțin corupți decât sa ne plângem ca străinii vor sa ne facă rău?

 3. Politicienii nostri ce fac? Au plecat la ski in Austria?

 4. Acum să îi vedem pe politicienii de carton! Au sânge în .,. să ia la bani mărunți firmele austrice și olandeze din Romania? Niște firme care sunt sponsorii lui Iohannis!
  Au curaj?

  • Ceea ce descrieti Dv, se poate face, bineinteles. Insa nu in Uniunea Europeana. Politica este una, economia este alta.

 5. Vreti sa intrati in Schengen ??? va invata mosu … Interlopii din politichia Molod-Vlaha pe spagi babane vindeti ce au mai ramas din resurse , si veti intra in Schengen….. incercati si nu va comparati cau tari civilizate din balcani cu ar fi Croatia … nu ai sa vezi nici un croat pe tot cuprinsul EU cersind la colt de strada ca Romanii sau prostituate …

 6. Daca Austria zice nu, cetățenii români sa nu mai alimenteze la PETROM siOMV, sa -si închidă conturile laBCR și Reifesen , iar instituțiile de control sa controleze la sânge firmele austrice. In parlamentul european, tot ce tine de Austria , ai noștri să voteze NU.

 7. A fost ministru Bode si a rezolvat problemele cu Austria,presa croata nu are informatiile la zi

  • A fost dar nu a rezolvat problema, iar acum o fi in minivacanta de ziua nationala.

 8. Agitația pentru admiterea Croației are la baza ,probabil, intenția de a arata degetul Serbiei . Opoziția
  manifestată fata de admiterea României probabil că are in spate un substrat economic, cum de altfel s-a întâmplat în majoritatea cazurilor când au fost adoptate diverse măsuri ” în favoarea” acesteia de către organismele europene sau de peste Atlantic.

  • Asigura nemtilor si austriecilor calatorie mai usoara spre plajele croate de la M. Adriatica ! ???

 9. A sosit timpul să ne arătăm și noi colții
  . Domni europarlamentari ce ne reprezintă la Bruxelles,ar trebui să cânte toți pe aceeași voce,:(pentru România), și să nu mai stea cu capul plecat și mâna întinsă.

  • Lool, ce colti visezi ma thembelulle, treci la loc, n-ai inteles nimic, ai nota patru pentru astazi.

 10. e din cauza pesedistilor!

  Unio Trium Nationum iubea romanii, ca orice uniune europeana, dar badalau asta a schimabt iubirea istorica a austriecilor pentru romani

 11. Ö s t e r r e i c h ai fost si ai ramas o c u r v a ordinara

 12. Facerea de bine,f…r.a de mama!anulat toate contractele cu ei!rupti pe unde sunt prinsi!

 13. O făcătură ordinară !…Au vândut țara noastră pe…3 țechini iar noi am tăcut ca o cireadă de vite !…Acum jelim după vize, „șenghen”, u.e., m’ue, ș.a.m.d.!…Vomit !…