G4Media.ro

Presa din Algeria anunță că Petre Roman ar urma să fie trimis…

sursa foto: Facebook/ Petre Roman

Presa din Algeria anunță că Petre Roman ar urma să fie trimis special al ONU în Sahara de Vest și critică decizia, numindu-l pe Roman ”pro-marocan”/ Algeria și Maroc își dispută de zeci de ani Sahara Occidentală

Presa din Algeria anunță că Petre Roman ar urma să fie trimis special al ONU pentru a normaliza relațiile din Sahara Occidentală, citând surse oficiale de la New York.

Astfel, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, ar intenționa să îl trimită pe fostul premier român Petre Roman (74 de ani), în locul fostului președinte german Horst Köhler, care și-a dat demisia din această funcție în mai 2019.

Jurnaliștii algerieni susțin că decizia ONU de a-l trimite pe Roman să facă pace în Sahara de Vest este cel puțin ”surprinzătoare”, dat fiind faptul că, în viziunea algerienilor, fostrul premier român este ”pro-marocan”.

Ziarul El Watan cataloghează discursurile publice ale fostului premier român drept ”în favoarea tezelor coloniale marocane”, iar o eventuală numire a lui Roman în această funcție ar însemna ”un impuls” dat Marocului în încercările sale de a prelua Sahara Occidentală.

 • ”Este suficient să spunem că, dorind să-l numească pe Petre Roman ca trimis special pentru Sahara Occidentală, secretarul general al ONU nu vrea să facă altceva decât să încredințeze gestionarea dosarului conflictului din Sahara Occidentală unui aliat al Rabatului (capitala Marocului, n.red.) Ceea ce ar fi extrem de grav. Aceasta este ceea ce s-ar putea numi un conflict de interese”, notează jurnaliștii algerieni. Vezi articolul integral aici. 

Sahara Occidentală este o fostă colonie spaniolă, în prezent un teritoriu disputat de mai multe decenii între Maroc, cu care se învecinează, și luptătorii pentru independență concentrați în Frontul Polisario, susținuți de Algeria.

În prezent, ONU consideră Sahara Occidentală un ”teritoriu neautonom”, în absența unei reglementări definitive. ONU a dus o serie lungă de negocieri cu Maroc și Frontul Polisario, având ca observatori statele vecine Algeria și Mauritania însă în lipsa unei înțelegeri, acestea au fost suspendate în martie 2019.

La sfârșitul anului trecut, președintele american Donald Trump a recunoscut suveranitatea Marocului asupra Saharei Occidentale, la schimb cu normalizarea relațiilor dintre Maroc și Israel.

În urma deciziei lui Trump, SUA au ”redesenat” ceea ce Trump a numit „o nouă hartă oficială” a Marocului, integrând Sahara Occidentală în teritoriul acestuia, iar inaugurarea a avut loc în cursul unei ceremonii organizate la ambasada SUA din Rabat, capitala Marocului.

Frontul Polisario a respins imediat și categoric ”noua hartă” a vecinătăților. Dacă ar fi numit trimis special al Organizației Națiunilor Unite în Sahara Occidentală, Petre Roman ar trebui, printre altele, să gestioneze tensiunile din această regiune și să contribuie la normalizarea relațiilor dintre statele care își dispută teritoriul.

sursa foto: Facebook/ Petre Roman

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

24 comentarii

 1. Petre e cel mai bun in mormane de fier vechi.

 2. Serios? Ce sa caute asta in lumea araba? Sa faca pace …. Asta e o stire din zilele noastre sau de acum 10-15 ani?

 3. Cimitirul comunistoid ONU nu putea sa-l leagă decât pe petrica comunistul, criminalul implicat în dosarul revoluției și mineriadei… Partidul nu-și uita niciodată combatanți….

  • Minunata Lume Nouă

  • Troglodiții îmbâcsiți de mentalitatea bolșevică în care au fost crescuți la școala „cimitirului” marxist-leninist disprețuiesc ONU ca pe orice altă organizație multilaterală a lumii civilizate pentru că ar prefera ca oamenii să se grupeze în triburi, ca pe vremea comuniștilor și să lupte intr-una, cum vrea și maimuțoiul schizofrenic „great again” de la „combatanții” lui trumpetisti, ăia de poartă coarne.

 4. In fata completelor de judecata e locul lui, nu la caldurica in Maghreb pe bani babani.

 5. Cum de sa ajuns la propunera asta? Doar finca stie franceza? Sau ca tac’su a fost …
  De la part de qui?

 6. Spalati.va gurile cand vorbiti de agentii O.D.E.S.S.A

 7. Duca-seeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!

 8. Probabil e o confuzie de nume tatae asta nu ar solutiona niciun conflict de scara de bloc

 9. Moshu’ n-ar trebui sa mearga mai bine la Geoagiu Bai? Au bai termale, fizipterapie si ce-i mai yrebuie lui Petrica in Sahara?

 10. Poate aduce minerii și acolo

 11. Nu stiu cum se invart comunistii astia si mai apuca o ciosvarta de ciolan in ciuda anchetelor in derulare. Romania este un absurdistan condus de mafie.

 12. Să intre in cap la toată lumea f bine: zdreanța asta este un trădător de neam si tara. Pentru vânzarea tuturor fabricilor(asasinarea economică a țării) și pt vânzarea utilităților(inrobirea cetățenilor) către corporații străine este acum răsplătit. Toți borfasii ca el suunt răsplătiți la fel. Pentru cei interesați sau care nu cred îi invit clar curat să verifice situația actuală a lu zdreanța de geoană și ce îl califică să ocupe postul. Inclusiv năstase(adrian) după ce se va reabilita va fi răsplătit la fel. Proștii vor vota în continuare cu fmmpsdaldeudmr sau pnl sau mai nou haur.

 13. Pe plan internațional, nu mai așteaptă nimeni reluarea proceselor înscenării teroriste şi mineriadei.

 14. Dar cum au ajuns astia de la onu la petrica??? Nu inteleg de unde pana unde se pricepe asta la sahara occidentala… Mai lipseste sa il trimita pe iliescu sa negocieze cu egiptul si sudanul constructia barajului de pe nil…

  • Pai Nülander Victoria aia cu maidanu ukrainian si Nülander Ptrica sant veri tatii lor erau frati astia sant agenti odessa se ocupa cu deturnarea regimurilor si nu numai, in toata lumea.