G4Media.ro

Presa de la Budapesta: Ungaria, pierderi nete de 586 de milioane de…

Sursa foto: Wikimedia Commons

Presa de la Budapesta: Ungaria, pierderi nete de 586 de milioane de euro de pe urma contractului de gaze încheiat cu Federația Rusă în 2021

Ungaria a consemnat până acum pierderi nete de 586 de milioane de euro de pe urma contractul pentru gaz încheiat cu Federația Rusă în 2021, transmite publicația Nepszava.

Contractul a fost semnat în octombrie 2021, pe o perioadă de 15 ani, iar Viktor Orban, premierul ungar, s-a folosit de el în campania electorală din 2022, susținând că este mult mai avantajos decât cel semnat în 1995 și că va duce la scăderea prețurilor la utilități. Mai mult, în februarie 2022, cu puțin timp înainte să invadeze Ucraina, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Ungaria cumpără de la Rusia gaz la un preț care reprezintă doar o cincime din cel plătit la nivel mondial. Documentul nu a fost, însă, făcut public.

Contractul este bazat pe prețul gazului de la bursa olandeză (TFF). În primul an de contract, Ungaria a câștigat 810 milioane de euro din diferențele dintre prețul negociat cu partenerii rușii și cel de pe piața liberă. Însă în următorul an, octombrie 2022 – octombrie 2023, pierderile s-au ridicat la 1,43 de miliarde de euro. Potrivit calculelor făcute de sursa citată, pierderile nete de până acum ale Ungariei, cauzate de acest contract, sunt de 586 de milioane de euro.

Chiar și în aceste condiții, guvernul Orban susține că gazul rusesc este cel mai ieftin de pe piață, scrie publicația Dailynewshungary.

Budapesta încearcă, totuși, să își diversifice sursele de gaz. Ungaria și-a arătat, la sfârșitul anului trecut, intenția de a cumpăra mai mult gaz din România pentru a-și reduce dependența de Rusia. Discuții au fost purtate, de asemenea, în Italia și Polonia. Mai mult, din 2027 ungurii vor începe să importe gaz natural lichefiat din Qatar, potrivit Reuters.

Publicația de opoziție Nepszava a mai dezvăluit recent că Ungaria a ajuns cea mai săracă țară din UE la indicatorul consum, fiind întrecută de Bulgaria. Experții Băncii Naționale a Ungariei au transmis că nu există nicio posibilitate de schimbare până când guvernul Orban nu renunță la politica sa economică „defectuoasă”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Afaceri încheiate și cu scopul unor procente din afacere pentru cei care ”decid”. În primăvara anului 2020 Ungaria a cumpărat 16.000 de aparate de oxigenare din China pentru 300 miliarde forint, din care au fost puse în funcțiune 4000. În prezent o agenție de stat conduce licitația de vânzare a aparatelor din depozite, nedesfăcute, la prețul de 13.000 Ft pe bucată, pentru care a plătit peste 18 milioane / buc. Afacere bombă, nu ?

    • A, și nimeni nu este intrebat de sănătate, fiindcă comerțul exterior este în subordinea lui Szijjarto, ministrul de externe.

  2. Dar despre pretul gazului in romanika cind vom vedea un articol? E o intrebare retorica pentru ca facturile ne cam sufoca. Desigur, e mult mai importanta stirea despre pierderile altora.