G4Media.ro

Presa britanică: România și Franța confruntă Germania pe tema energiei nucleare

Presa britanică: România și Franța confruntă Germania pe tema energiei nucleare

Uniunea Europeană se confruntă cu disensiuni, având în vedere că liderii Germaniei și României au dispute pe tema sprijinului acordat energiei nucleare – o problemă-cheie care s-ar putea dovedi de primă importanță în contracararea influenței Rusiei asupra acestui bloc economic, scrie ziarul britani Daily Express, citat de Rador.

Adresându-se șefului Consiliului European, președintele României, Klaus Iohannis, și-a susținut sprijinul atât pentru energia nucleară, cât și pentru gazele naturale ca mijloace de susținere în vederea tranziției UE spre un zero net de poluare. În general, energia nucleară a fost considerată drept o posibilă alternativă în privința reducerii emanațiilor de carbon în locul combustibililor fosili, dar această sursă de energie se izbește de o vajnică opoziție în ierarhia superioară a UE. Iohannis a cerut organizației să includă energia nucleară și gazele în sectorul economiei verzi, ele putând fi considerate ca fiind prietenoase mediului înconjurător.

În ultimele luni, Europa a fost victima unei grave crize energetice, iar liderii UE se căznesc să găsească o cale de ieșire din criză.

Având în vedere că perioada de acalmie de după pandemie a dus la un consum energetic sporit, furnizorii nu au putut răspunde cererii, ceea ce a făcut ca prețurile la gaze și la electricitate să atingă niveluri record.

Situația a fost și mai mult complicată din cauza sprijinului deloc recomandabil al UE pe Rusia în privința gazelor naturale – o dependență care, potrivit temerilor multora, ar putea fi exploatată de președintele Vladimir Putin. Mai exact, Rusia a fost acuzată că reduce fluxul gazelor spre Europa pentru a forța avizarea controversatului proiect Nord Stream 2. Dacă va fi aprobată, conducta va putea pompa gaze rusești direct în Germania, ocolind prin Marea Baltică atât Polonia, cât și Ucraina.

Totuși, în pofida unor reglementări pe termen mai scurt sau mediu, UE nu a reușit până acum să ajungă la o schimbare a politicii sale sau să impună reforme pe piața energetică. În sânul UE, asta a provocat disensiuni, iar președintele francez Emmanuel Macron s-a rupt de Germania, vechea sa aliată.

Macron, împreună cu Iohannis și cu lideri din alte opt state membre, au cerut Comisiei Europene să-și revadă poziția în privința energiei nucleare. Într-o scrisoare deschisă publicată la începutul lunii octombrie, 10 state membre au calificat energia nucleară drept o sursă energetică “la îndemână, stabilă și independentă”.

Scrisoarea a fost semnată de lideri din Franța, România, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Finlanda, Ungaria, Polonia, Slovacia și Slovenia.

Macron a declarat: “Trebuie să formăm un cadru nou pentru a se asigura independența efectivă a Franței și a Europei”. Problema energiei nucleare a ieșit din nou la suprafață în timpul primei vizite în străinătate a noului cancelar al Germaniei, Olaf Scholz.

Scholz s-a întâlnit cu președintele francez la Paris pentru a discuta despre viitorul cooperării europene, dar, atunci când a fost rugat de reporteri să vorbească despre rolul energiei nucleare în combaterea schimbării climei, el a refuzat să dea un răspuns clar.

„Fiecare țară își are strategia ei ca să lupte împotriva schimbării climei, o schimbare provocată de om”, a spus el. „Ceea ce ne unește este faptul că ne recunoaștem responsabilitatea și suntem ambițioși”.

Sub conducerea fostului cancelar Angela Merkel, Germania a renunțat la energia nucleară și este pe cale să elimine total acest tip de energie din sectorul său energetic.

Începând din anul 2011, după catastrofa nucleară de la Fukushima, Japonia și Germania și-au amplificat eforturile de a se orienta spre alte surse de energie.

Germania va renunța complet la energia nucleară, iar Angela Merkel a declarat că toate instalațiile de acest fel se vor închide până în anul 2022.

Prin anul 2017, energia nucleară asigura mai puțin de 12% din energia țării. Prin contrast, energia nucleară este cel mai mare producător de electricitate din Franța, ea acoperind aproximativ 70% din totalul necesarului – acest procent fiind cel mai mare la nivel mondial.

Traducerea Rador: Alexandru Danga / Foto: Centrala de la Cernavodă (CNE)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

15 comentarii

 1. Germania și-a tras conductă de la ruși și restul europenilor să stea în frig și beznă să nu polueze.

  • bv chiar la aceeași lucru ma gândeam, nemții nu vor sa ia in calcul alte surse de energie precum cea nucleară pentru ca ei au încheiat înțelegere cu rusi sa traga o nouă conductă care sa ocoleasca Ucraina, cu care rusii sunt in razboi de 2 ani, si tot gazul furnizat de noua conducta, ce trece din rusia prin marea de nord până in germania, va aduce procente si germaniei din vanzari către europa

 2. Cum ar fi pentru Germania daca Europa ar avea ceva de comentat in privinta NordStream2? Nu vi se pare ca sunteti niste ipocriti? Inchideti propriile centrale nucleare si bagati gaze si carbuni pe banda rulanta. Energia nucleara e calea catre Green deal! Si calea catre independenta energetica fata de benzinaria mafiota de la rasarit.

  • Very well said!

  • Gazul e vrăjeală dar nici nucleară nu e mai bine. Complet nesustenabil, daca toată lumea ar rula nuclear am avea uraniu pentru 10 ani și gata (mă refer la toate rezervele, inclusiv neexploatate). Ce naiba de alternativă e asta?

 3. „„Fiecare țară își are strategia ei ca să lupte împotriva schimbării climei, o schimbare provocată de om” –O minciuna la scara planetara trambitata de Germania. Daca fiecare tara are strategia ei, atunci propunem sa iesim din UE. Nimic nu mai justifica apartenenta de „blocul” socialist.

  • Nu e așa simplu. În Uniunea Sovietică ne-am anjagat să o facem numai în grup. Cu excepția Germaniei care face ce vrea.

 4. Energia nucleara este singura forma moderna de producere a energie. Produce cantitati enorme de energie fara sa aiba amprenta de carbon, este de departe cea mai acceptabila forma de producere a energiei. Este si o forma foarte sigura, existand doar 2 accidente in peste jumatate de secol, in conditii absolut particulare. Dementa nemtilor, care si-au inchis centralele nucleare, ca sa ne polueze cu carbunele, arata cat de ignorat este de fapt acest popor, preceput gresit ca fiind educat.

  • … și lumea are rezerve de uraniu pentru exact 10 ani daca de mâine încolo am folosi doar asta pentru electricitate. Asta numești o alternativă serioasă???

  • Nu mă crede pe cuvânt, cercetează, tone de uraniu, rezerve, mwh pe unitate, consum total. Vezi ce îți iese.

 5. Daca s-ar dezafecta cele 14000 ogive nucleare care exista,ar fi combustibil nuclear pentru 50 de Ani,nu zece.Dar Lasa,mai bine sa stea acolo,bine pazite,pe post de sperietoare!

 6. @King Rocker: Rezervele de uraniu, identificate în 2017, erau de cca 6.2 milioane de tone. Chiar în condițiile unor reactoare de generație veche, aceste rezerve ar ajunge pentru cel puțin 150 de ani. Noile tipuri de reactoare (fast breeder, CANDU noua generație, SMR ș.a.m.d.) sunt mult mai eficiente, deci rezervele se extind spre 200 de ani cel puțin. Așa că povestea cu 10 ani nu are nici o legătură cu realitatea.

 7. bv chiar la aceeași lucru ma gândeam, nemții nu vor sa ia in calcul alte surse de energie precum cea nucleară pentru ca ei au încheiat înțelegere cu rusi sa traga o nouă conductă care sa ocoleasca Ucraina, cu care rusii sunt in razboi de 2 ani, si tot gazul furnizat de noua conducta, ce trece din rusia prin marea de nord până in germania, va aduce procente si germaniei din vanzari către europa

 8. Este ciudat cum energia produsă cu gaz este văzută că fiind eco friendly la nivel european , iar în România se vorbește de poluarea produsă de centralele de apartament alimentate cu gaz!

  • Centralele de apartament elimina poluarea la nivelul respirație. Energia produsă din gaze este mai puțin poluanta decât cea din combustibili fosili. Oricum romanache nu își verifică centralele de apartament in mod corect.