G4Media.ro

Preoți din Mitropolia Moldovei, subordonată Moscovei, cer să nu se mai roage…

Preoți din Mitropolia Moldovei, subordonată Moscovei, cer să nu se mai roage pentru conducerea Moldovei din cauza ratificării Convenției de la Istanbul împotriva violenței domestice

Câteva zeci de preoți din cadrul Episcopiei de Bălți și Fălești, din cadrul Mitropoliei Moldovei, subordonată canonic Patriarhiei Moscovei, au trimis miercuri o adresare către Episcopul Marchel prin care au cerut stoparea intrării în biserică a liderilor politici pro-europeni de la Chișinău, dar și să nu se mai roage pentru conducerea Republicii Moldova, după ratificarea pe 14 octombrie de către Parlamentul de la Chișinău a Convenției de la Istanbul împotriva violenței domestice.

„De la întemeiere Sfânta Biserică împreună cu clericii săi, au stat și stau la straja valorilor creștine și a învățăturilor ei, arătînd omului ce este păcatul și cum luptăm cu el. În aceste zile, noi tinerii părinți suntem profund indignați față de votarea și promulgarea „Convenției de la Istambul” (sic!), unde actuala guvernare atacă direct morala și sufletele copiilor noștri, risipind ceea ce noi ca părinți adunăm de-a lungul anilor”, se arată în adresare.

Episcopul Marchel este unul dintre cei mai activi clerici pro-ruși din Republica Moldova și un apropiat al lui Igor Dodon. Acesta a fost principalul lider al Mitropoliei Moldovei care a făcut campanie pentru Dodon în alegerile prezidențiale din 2016 pe care acesta le-a câștigat.

Marchel s-a remarcat prin declarații defăimătoare la adresa contracandidatei de atunci a lui Dodon, Maia Sandu, pe care a numit-o ca fiind o „femeie stearpă” și a îndemnat enoriașii să nu voteze cu ea.

„Chiar dacă mai marii bisericii au încercat să le arate că unele dintre aceste puncte (schimbarea genului la copil) sunt o răzvrătire la adresa lui Dumnezeu, ei au ignorat în totalitate glasul Bisericii și continuie să facă exeperimente pe seama generației în creștere. Respectuos vă solicităm să ne eliberați de obligațiunea de a ne mai ruga lui Dumnezeu, pentru o astfel de conducere a țării”, mai cer subordonații lui Marchel.

Promotorul narațiunilor Kremlinului

Episcopul Marchel este unul dintre promotorii narațiunilor pro-rușești și ale teoriilor conspirației privind vaccinarea și planul „ocultei mondiale” de a stăpâni lumea prin vaccinul anti-COVID-19. Acesta a realizat mai multe video-uri în luna mai 2020 în care apare răspândind astfel de mesaje. La o lună mai târziu, în iunie 2020, Marchel s-a îmbolnăvit chiar el de COVID-19 și atunci a declarat că într-adevăr virusul există și și-a îndemnat emoriașii să se protejeze de acesta.

O poziție similară privind ratificarea Conveției de la Istanbul a avut-o recent și Episcopia de Ungheni care a criticat ratificarea documentului.

Mitropolia Moldovei a trimis cu o săptămână înaintea ratificării Convenției o amplă scrisoare către Parlamentul de la Chișinău în care îi cere acestuia să nu ratifice Convenția de la Istanbul privind combaterea violenței împotriva femeilor, a scris și Veridica.ro.

Nemulțumirea bisericii era legată de faptul că pentru cuvântul „gen”, care apare în Convenție, există o altă definiție decât cea clasică de masculin și feminin, pe care mediile clericale rusești și cele moldovenești o văd ca pe o mișcare de favorizare a curentului LGBT. În realitate, Convenția spune că gen „va însemna rolurile, comportamentele, activităţile şi atributele construite social, pe care o societate dată le consideră adecvate pentru femei şi bărbaţi”.

La rândul său, Patriarhia Moscovei și a Întregii Rusii și grupurile conservatoare ruse se opune semnării Convenției de la Istanbul. De altfel Rusia este, alături de Azerbaidjan, unul din statele Consiliului Europei care nu au semnat nici până în prezent Convenția de la Istanbul, document adoptat în 2011 (între timp din Convenție s-a retras și Turcia).

Rusia este țara care nici măcar nu aplica pedepse în cazul violenței domestice. În ultimul deceniu circa 40 de inițiative legislative care reglementează violența domestică au picat la votul după prima lectură în Duma de Stat de la Moscova.

Cu toate acestea, numărul cazurilor de violență în familie în Republica Moldova, sesizate și înregistrate de autorități, este în creștere de la an. Potrivit raportului statistic al IGP, consemnat în cadrului unui studiu recent al UNDP, în anul 2020 au fost înregistrate 12.970 sesizări privind cazurile de violenţă în familie, comparativ cu 11.840, în 2019, și 11.026 – în 2018.

Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel. Sursa/site-ul oficial al Episcopiei de Bălți și Fălești

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

29 comentarii

 1. Din fata mea

  • Mizeria umană are un nou nume: Episcopul (inutil) Marchel. Chipul deșertăciunii și al decăderii clerului: Episcopul (inutil) Marchel. Cu astfel de secături iși pierde biserica credibilitatea!

  • Biserica inapoiata
   Rusia inapoiata
   În EVUL Mediu
   Astia sunt în stare sa facă și Inchiziția
   Sa te ardă pe rug…
   Sa fugim de Rusia cu Biserica ei inapoiata…
   Nici sa întoarcem capul…
   Căci
   Stana de piatra ne facem
   Ca n Biblie.

 2. O nuuuuu tragedieee!

 3. Asa bai,ca daca nu-ti bati nevasta ,ce fel de ortodox esti. Inapoiati ,mintal cu grave deficiente ,rusnacii astia.

  • Si nevasta si copii. Bautura si bataie. Asa e dupa invatatura ortodoxa bizantina. Bataie ca la hotii de cai. Traditional.

  • Astia protestează împotriva propagării teoriei de gen. Titlul este fake news

 4. asta e de ras…. cat de penibil.

 5. Cică: „Respectuos vă solicităm să ne eliberați de obligațiunea de a ne mai ruga lui Dumnezeu, pentru o astfel de conducere a țării”

  – Bine măă, v-am eliberat, dacă nu vreți să vă mai rugați la Dumnezeu, vă trimitem niște poze cu tătuku Putin …

  Doamne ocolește-i pe idioții ăștia …

 6. Asa-i, femeia sa asculte de bărbat, ea află asta chiar la cununie.
  Daca nu, bătaie cât cuprinde.
  Daca și-o ia și copilul asta e, trebuia să își vadă de treburile lui/ei/sale, nu sa stea prin casa, in raza pumnilor.

  E foarte frustrant că popii necăsătoriți au o influenta atât de mare in luarea deciziilor care afectează cuplurile căsătorite/familiile.

 7. din pacate articolul pare mai degraba fake news. binenteles doar daca citesti artcolul. nicaieri nu scrie ca popii sunt pro violenta domestica, se leaga in schimb de noua definitie a „genului” lucru pentru care merita o bere, nu calomnie

 8. Hastagistii si lgbt-istii se prefac ca nu cunosc despre esenta Tratatului…

  • Leghebetistii, ok. Da care e faza cu hastagistii?

   Vezi ca ai ramas cu punctajul de trol antiUsr, aici era vorba de Marchel al vostru, un fel de Ciolac pe religie.

 9. Bine se aproba…. nu va mai rugati !

 10. Biserica face propaganda, nu se roaga.

 11. Alti popi spalati pe creier, dar cu buzunarele pline!!!! Aleluia!!!

 12. Religia prosteste. Punct.

  • Cine este cremene la suflet asa moare împietrit, Evanghelia lui Hristos este viata. Ușor îți este sa dai cu piciorul în țepușă.

 13. AHA!
  Familia tradițională!
  Bate femeia! Tu nu știi pentru ce dar ȘTIE EA!
  Bate copii! Copii TREBUIE SA ȘTIE DE FRICĂ!
  Dă și un șut în burtă câinelui!
  EVUL MEDIU ÎNTUNECAT
  ÎNTUNERICUL VINE DE LA MOSCOVA CĂLARE PE CEAFA MITROPOLITULUI!

 14. Fake news ordinar marca G4media.
  Este vorba despre teoria de gen inclusa in aceasta conventie. Nu despre violenta e vorba

  Ma voua nu va este scarba de voi? Sa mintiti asa ordinar? Si apoi mai acuzati pe altii de cenzura, de scoateri din context si de mutari de atentie..

 15. Aceasi biserica mizera si inapoiata ca la noi, zici ca suntem rude cu moldoveni…

 16. Citi dintre cei care au comentat au citit Conventia ?!

 17. Interesant faptul că la un articol proCovid nu poți comenta nimic. Dar când e de dat în biserică e plin de comentatori profesinisti

 18. …da’ cu scarnavele obiceiuri ale preotilor de prin manastiri Prea Sfinte Parinte, cum ramane?…mai bine v-ati ruga pentru pacatele cele negre ale celor din jurul vostru…si de ce nu si pentru pacatele celor din guvern… ca asta va e menirea…si nu sa faceti politica…Biserica trebuie sa fie inclusiva…primiti pe toti pacatosii…sa le aratati calea cea buna…dar nu sa inchizi biserica pt ca nu-ti satisfaction apetitul politic!!!

 19. Bre nici Dodon nu avea atitia troli cît au gălbenușuri astea…la minciuni frate mai tari că fariseii…cica convenția este despre bărbat și femeie, care ba că ea desființează noțiunea de bărbat și femeie și legalizează toate transformările de sex a fi implimentate în școală, societate. Maiuta de ce a făcut scandal cu gazul? Că să treacă neobservată scirbosenia de teorie de gen prin care ului i se atribuie genul de politruci și nu de Dumnezeu.