G4Media.ro

Premierul Trudeau refuză să-și ceară scuze în legătură cu scandalul de corupție…

Premierul Trudeau refuză să-și ceară scuze în legătură cu scandalul de corupție LavScam. Ce mesaj i-au transmis procurorii canadieni

Premierul canadian Justin Trudeau a fost criticat vehement joi pentru refuzul de a-și cere scuze în legătură cu afacerea de corupție SNC-Lavalin – cel mai grav scandal cu care se confruntă guvernul liberal de la venirea la putere, în 2015 -, deși a afirmat că „își asumă responsabilitatea” pentru „erodarea încrederii” între echipa sa și fostul ministru al justiției, Jody Wilson-Raybould. Trudeau și membri ai cabinetului său au fost acuzați că au făcut presiuni asupra fostului ministru liberal pentru a interveni într-o procedură judiciară în care compania SNC-Lavalin, una dintre cele mai mari din lume, este acuzată că ar fi mituit oficiali libieni.

Într-un mesaj despre care analiștii afirmă că reprezintă o critică la adresa premierului Trudeau, Procuratura Generală din Canada – care a decis să trimită firma din Montreal în fața justiției – a scris că „procurorii noștri trebuie să fie obiectivi, independenți și imparțiali, precum și liberi de influență necorespunzătoare – inclusiv de interferențe politice.”

Criticile la adresa lui Trudeau au venit după ce, joi, în cadrul unei conferințe de presă ținute la National Press Theatre din Ottawa, premierul nu și-a cerut scuze pentru ceea ce Wilson-Raybould susține că au fost presiuni din partea mai multor persoane din cadrul guvernului liberal pentru a interveni în dosar, astfel încât să se ajungă la o înţelegere amiabilă cu SNC-Lavalin. În timpul unei audieri desfășurată recent în fața Comisiei pentru justiţie din Parlament, fostul ministru al justiției și procuror general (posturile sunt comasate în Canada) a declarat că aceste presiuni au fost „constante” în perioada cuprinsă între septembrie şi decembrie 2018.

SNC-Lavalin este una dintre cele mai mari companii de inginerie și construcție din lume. Firma cu sediul central la Montreal are aproximativ 50.000 de angajaţi în întreaga lume, 3.500 dintre ei în Quebec, fiind una dintre cele mai importante companii din țara nord-americană.

De-a lungul anilor, compania a fost implicată în mai multe scandaluri de fraudă și corupție, inclusiv în unul în care foști directori executivi au fost acuzați că au mituit oficiali din Libia. Potrivit informațiilor din dosar, compania canadiană este acuzată că, între 2001 și 2011, ar fi dat șpăgi în valoare de 48 de milioane de dolari unor responsabili libieni, pe vremea când ţara nord-africană era condusă de dictatorul Muammar Gaddafi.

Wilson-Raybould a afirmat că a fost ținta unor „amenințări voalate,” iar premierul Trudeau și alţi zece responsabili guvernamentali au intervenit direct pe lângă ea de zece ori pentru a-i cere să se asigure că acuzaţiile penale împotriva companiei vor fi abandonate în schimbul unei amenzi. Trudeau și apropiații săi i-ar fi spus lui Wilson-Raybould că refuzul de a încheia o înțelegere cu SNC-Lavalin va duce la eliminarea locurilor de muncă pentru mii de canadieni și la pierderea de voturi, căci societatea este din Quebec, o provincie care votează în general cu Partidul Liberal.

Fostul ministru al justiției a afirmat că înţelegerea amiabilă legată de SNC-Lavalin ar fi însemnat pentru respectivă societate evitarea unui proces lung şi costisitor în urmă căruia, în cazul unei condamnări, companiei i s-ar fi interzis obţinerea oricărui contract public timp de zece ani, ceea ce ar fi putut compromite viitorul acestei societăţi. Firma a afirmat că și-a schimbat modul de funcționare și că acționează acum în legalitate. Procurorii au cerut însă trimiterea companiei în fața justiției, iar Wilson-Raybould a spus că este de acord cu opinia lor.

Joi, Trudeau a răspuns acuzațiilor aduse de Wilson-Raybould, afirmând că „își asumă responsabilitatea” pentru ceea ce el a descris ca o „erodare a încrederii” între Wilson-Raybould și echipa să. Șeful liberal a respins însă argumentul că interacțiunile descrise de fostul ministru au fost „inadecvate.”

În timpul conferinței de presă de la Ottawa, Trudeau a fost întrebat de două ori în mod specific dacă își cere scuze pentru comportamentul său sau al echipei sale în afacerea SNC-Lavalin. Ca răspuns la prima întrebare, dacă își va cere scuze pentru ceva joi, Trudeau a răspuns că urma să meargă la Iqaluit mai târziu în timpul zilei, pentru a-și prezenta scuze comunității inuite pentru modul în care aceasta a fost tratată de guvernul canadian la mijlocul secolului al XX-lea.

Când a fost presat de reporteri să spună dacă își cere scuze în legătură cu scandalul în care e implicată firma din Quebec, Trudeau nu a făcut acest lucru, adăugând că nu a fost vorba de „presiune necorespunzătoare” și că „reflectă la lecțiile învățate” în urmă crizei.

De asemenea, Trudeau nu a exclus excluderea din blocul liberal a lui Wilson-Raybould si a fostei președinte a Consiliului Trezoreriei, Jane Philpott, care și-a dat demisia luni din cabinetul liberal.

Răspunsul procurorilor
La scurt timp după remarcile făcute joi de Trudeau, Biroul Procuraturii Publice Generale din Canada (PPSC) a postat un mesaj tweet în care a scris: „Procurorii noștri trebuie să fie obiectivi, independenți și imparțiali, precum și liberi de influență necorespunzătoare – inclusiv de interferențe politice.” De asemenea, PPSC a spus că „independența organelor procuratorii este cheia mandatului nostru”.

În timp ce mesajul tweet a fost salutat de utilizatorii canadieni ai canalului de media socială, venind la doar două ore după conferința de presă a lui Trudeau, un purtător de cuvânt al PPSC a declarat că mesajul a fost programat să fie difuzat în prealabil și că nu a fost menit să fie un răspuns direct adresat primului ministru în această privință. Analiștii cred însa că procurorii din PPSC au dorit să transmită astfel poziția lor cabinetului Trudeau, mai ales că directoarea Biroului Procuraturii Publice Generale, Kathleen Roussel, a fost cea care, la recomandarea angajaților săi, a luat decizia de a nu oferi SNC-Lavalin o cale de ieșire din procesul penal.

În același timp, comentatorii afirmă că scadalul LavScam va continua să afecteze cabinetul Trudeau. Sondajele de opinie recente arată că afacerea de corupție a erodat încrederea canadienilor în premierul Trudeau, iar demisia a două femei din guvern – și acuzațiile pe care acestea le-au adus la adresa șefului cabinetului și a echipei sale – reprezintă o lovitură puternică pentru imaginea sa de feminist și de progresist.

În plus, felul agresiv în care Trudeau și apropiații săi liberali au tratat-o pe Jody Wilson-Raybould va afecta, fără îndoială, relațiile dintre Partidul Liberal și comunitățile indigene din Canada. Wilson-Raybould a fost primul ministru al justiției provenit din rândul comunității indigene, ea fiind lăudată constant pentru eforturile sale în adoptarea unor legi cruciale, precum legalizarea marijuanei la nivel național și legea privind moartea asistată. Reconcilierea canadienilor cu populațiile autohtone a fost, alături de transparență și egalitatea între femei și bărbați, unul dintre obiectivele cu care liberalii lui Trudeau au câștigat alegerile din 2015.

Nu puțini sunt și cei care afirmă că scandalul ar putea să ducă la pierderea de către liberali a alegerilor federale din 21 octombrie 2019, căci susținerea primită în provincia Quebec este esențială pentru ca guvernul Trudeau să rămână la putere. Iar felul controversat în care Trudeau și aliații săi liberali au răspuns pana acum acestei crize nu face decât sa dea dreptate celor care prevăd că guvernul său va fi îndepărtat de la putere de alegătorii canadieni.

Surse: Global News, BBC

Foto: Justin Trudeau (Contul oficial de Facebook)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Ca orice “progresist” de stanga prins cu nădragii in vine striga, înjură și se jura ca nu e ceea ce pare… in curând o sa vedem acuzații de rasism, bigotism și alte aberații doar pentru a se apăra… masculul beta in acțiune.