G4Media.ro

Premierul Rishi Sunak a anunţat oficial desfăşurarea alegerilor legislative în Regatul Unit…

sursa foto: JUSTIN TALLIS / AFP

Premierul Rishi Sunak a anunţat oficial desfăşurarea alegerilor legislative în Regatul Unit pe 4 iulie

Premierul britanic Rishi Sunak a anunţat miercuri după-amiază oficial desfăşurarea alegerilor legislative în data de 4 iulie, un scrutin riscant pentru conservatorii săi, aflaţi în sondaje mult în urma opoziţiei laburiste şi care riscă astfel să piardă guvernarea după ce au fost 14 ani la putere, transmit agenţiile internaţionale de presă, transmite Agerpres.

„Mai devreme în cursul zilei am discutat cu Majestatea Sa, regele, pentru a-i solicita dizolvarea parlamentului. Regele a acceptat solicitarea mea, iar alegerile legislative se vor desfăşura pe 4 iulie”, a spus Sunak în faţa presei la Downing Street 10.

„Este momentul ca Marea Britanie să-şi aleagă viitorul”, a continuat premierul, adăugând, cu aluzie la războiul din Ucraina, că „aceste alegeri au loc într-un moment în care lumea este mai periculoasă faţă de cum a fost de la sfârşitul Războiului Rece”.

Sondajele plasează Partidul Laburist la aproximativ 45% în intenţiile de vot, în timp ce Partidul Conservator abia ajunge la 20-25%, urmat de partidul anti-imigraţie Reform UK, cotat cu circa 12%.

Cum scrutinul este unul cu majoritate simplă într-un singur tur în 650 de circumscripţii, aceste procente s-ar traduce într-o majoritate confortabilă pentru laburiştii conduşi de Keir Starmer.

Partidul Conservator a reuşit să ducă la bun sfârşit Brexitul, dar electoratul britanic este acum nemulţumit în principal de inflaţia ridicată şi de numărul mare al migranţilor ilegali, astfel că înclină spre opoziţie, deşi Partidul Laburist este o formaţiune cu orientare progresistă ce nu manifestă ostilitate faţă de migranţi, în timp ce conservatorii premierului Sunak încearcă expulzarea acestora către Rwanda în urma unui acord încheiat cu acest stat african.

Premierul Sunak avea posibilitatea de a convoca alegerile şi mai târziu în cursul anului, chiar şi până în ianuarie 2025, dar temperarea inflaţiei şi revenirea creşterii economice par să-l fi determinat să nu mai amâne momentul, în pofida sondajelor nefavorabile.

Anunţul său privind data desfăşurării alegerilor vine în aceeaşi zi când s-a anunţat că rata anuală a inflaţiei a coborât în luna aprilie la 2,3%, cea mai redusă din raportările din ultimii aproape trei ani.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează