G4Media.ro

Premierul portughez speră că până în vară va fi pus în practică…

Premierul portughez speră că până în vară va fi pus în practică paşaportul de vaccinare / Economia portugheză a înregistrat cel mai sever declin din 1936, în urma prăbuşirii turismului

Premierul portughez Antonio Costa, a cărui ţară asigură în prezent preşedinţia Consiliului UE, şi-a exprimat vineri speranţa că până în vara acestui an va fi pus în practică paşaportul de vaccinare anti-COVID-19, ceea ce le-ar permite oamenilor să călătorească liber dacă fac dovada că s-au vaccinat, transmite Reuters.

”Suntem apărătorii unei măsuri la nivel european şi cu acest obiectiv lucrăm, în calitate de preşedinte (al Consiliului UE), cu Comisia Europeană. Speranţa pe care o avem cu toţi este ca până în vară să fie posibil ca acest document să existe”, a spus Costa, după o videoconferinţă cu liderii celorlalte state UE, desfăşurat joi şi vineri.

Confruntaţi cu o pandemie care a cauzat moartea a peste 900.000 de persoane în Europa şi a aruncat continentul în cea mai gravă recesiune economică din perioada postbelică, liderii ţărilor UE au convenit să lucreze împreună cu privire la certificatele de vaccinare împotriva COVID-19.

Economia portugheză a înregistrat anul trecut cel mai sever declin din 1936, deoarece atât cererea internă, cât şi cea externă au scăzut în contextul pandemiei de coronavirus (COVID-19), în special în turism.

PIB-ul Portugaliei s-a contractat cu 7,6% în 2020, arată datele publicate vineri de Institutul Naţional pentru Statistică (INE), aproape dublu faţă de declinul de 4,1% din 2012, când au fost implementate măsuri de austeritate, după ce autorităţile de la Lisabona au solicitat asistenţă financiară internaţională.

„Cererea internă a avut o contribuţie negativă semnificativă la scăderea PIB-ului, în special din cauza declinului consumului privat. În 2020, cererea externă a afectat semnificativ evoluţia economiei, din cauza turismului”, se arată în raportul INE.

Contribuţia turismului la PIB-ul Portugaliei se situează la aproximativ 15%, conform celor mai recente date disponibile.

În trimestrul patru din 2020 PIB-ul Portugaliei a crescut cu doar 0,2%, după un avans de 13,3% în precedentele trei luni.

Pentru acest an autorităţile de la Lisabona se aşteaptă la o creştere a economiei de 5,4%, dar Ministerul de Finanţe a avertizat deja că restricţiile vor afecta evoluţia economiei în primele luni din 2021.

Sectorul turistic al Portugaliei, până nu demult aflat în plină expansiune, a înregistrat anul trecut cele mai slabe rezultate anuale de la mijlocul anilor ’80 şi până în prezent, din cauza diferitelor interdicţii şi restricţii impuse la nivel global în contextul pandemiei de coronavirus (COVID-19). Institutul Naţional pentru Statistică (INE) a anunţat că puţin sub patru milioane de turişti s-au cazat în hotelurile din Portugalia în 2020, o scădere cu aproape 76% faţă de recordul de 16,4 milioane de turişti înregistrat în 2019, în timp ce numărul de cazări peste noapte ale non-rezidenţilor a scăzut la rândul său cu 75% până la valoarea de 12,3 milioane – cel mai scăzut nivel înregistrat din 1984 şi până în prezent.

Turismul a jucat un rol crucial în revenirea Portugaliei după criza economică din 2010.

Sursa: Agerpres

Image by amurca from Pixabay 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

  1. Amariti disperati, pina la vara trece nebunia (speranta moare ultima).

  2. Vise draga vise. Cei 30 % de vacvinati nu vor relansa turismul, trezeste te!

    • Mare dreptate ai. Cu cine s-a început vaccinarea? Cu cei in vârstă, cu cei vulnerabili. Cati din astia vor da navala ca turiști in străinătate? Nu multi.
      Cate familii cu copii mici care nu pot fi vaccinați ar putea deveni turiști? Foarte multi, dar ce te faci cu minorii, ca nu pot sa primească pașaportul de vaccinare?

  3. Ce-i face sa creada ca turismul va fi relansat odata cu certificatul de vaccinare? Nici nu ma mira, Portugalia este socialista pana-n profunzime.

  4. Mult succes in relansarea turismului. Ii sustin, clar!

  5. Și voi aveți impresia că eu o să mă vaccinez că sa mă duc în vacanțe cu un pașaport impus de niste idioți? Vise taica!