G4Media.ro

Premierul Poloniei cere „pași concreți” din partea NATO pentru soluționarea crizei migranților…

Sursa foto: Consiliul European

Premierul Poloniei cere „pași concreți” din partea NATO pentru soluționarea crizei migranților de la frontiera cu Belarus: „Avem nevoie de angajamentul întregii Alianţe”

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) trebuie să întreprindă „paşi concreţi” pentru a soluţiona criza migraţiei de la frontiera cu Republica Belarus, a declarat duminică premierul polonez, adăugând că Polonia, Lituania şi Letonia ar putea cere consultări în baza articolului 4 al Tratatului Atlanticului de Nord, informează Reuters, citată de Agerpres.

În baza articolului al 4-lea, orice aliat poate cere consultări dacă, în opinia lui, integritatea sa teritorială, independenţa politică sau securitatea sa sunt ameninţate.

„Purtăm discuţii cu Letonia şi în special cu Lituania, dacă să declanşăm procedura prevăzută în articolul 4 al Tratatului NATO”, a declarat Mateusz Morawiecki pentru agenţia de presă poloneză PAP.

„Nu este suficient pentru noi doar să ne exprimăm public îngrijorarea: acum avem nevoie de paşi concreţi şi de angajamentul întregii alianţe”, a adăugat el.

Mii de migranţi au ajuns în Belarus în speranţa de a trece apoi în Uniunea Europeană (UE), însă au fost blocaţi la frontieră în condiţii dificile, pe o vreme tot mai rece.

UE acuză Minskul că orchestrează această criză pentru a face presiuni asupra blocului comunitar în legătură cu sancţiunile pe care acesta le-a impus împotriva lui, însă Belarus a respins în mod repetat această acuzaţie. Unele ţări din regiune au atenţionat că situaţia ar putea escalada către un conflict militar.

Preşedintele rus Vladimir Putin, principalul susţinător al liderului belarus Aleksandr Lukaşenko, a declarat că Rusia este gata să ajute la soluţionarea crizei, a informat duminică agenţia de presă rus RIA Novosti, citând un interviu acordat de Putin televiziunii de stat.

Morawiecki a mai spus pentru PAP că liderii UE vor discuta despre viitoarele sancţiuni împotriva Belarus.

„Vom discuta în mod sigur despre viitoarele sancţiuni, inclusiv despre închiderea completă a frontierei”, a spus el.

Potrivit premierului polonez, UE ar trebui să finanţeze în comun construcţia unui zid la frontieră.

Sursa foto: Consiliul European

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

6 comentarii

 1. Stai, bre, calm, că nu-i chiar așa cum se dă din gura cu NATO, îți explică Geoană!

 2. NATO intervine doar acolo unde au interese amerlocii.Altfel fiecare cum se decurca.

 3. Asta testeaza si Putin sa vada ce face NATO sau daca ii iese sa distruga Europa cu invazia musulmanilor. Intr-un final europenii vor reactiona si vor prefera un exit decat sa fie colonizati de cearceafe si basmale cu ipocrizia asta cu drepturile refugiaților.
  Toti astia vor la Germanica Anglia unde sunt ajutoare unde nu se munceste ca sunt lenesi au 6-7 copii incaseaza 3-4000 euro si stau acasa
  La Romanica, Polonia nu vor sa munceasca pe 500-700 euro in construcții nuuu ei sunt refugiati domne muncesc fraierii sa plateasca impozite.

 4. NATO este apelata pentru ca armata belarusa a invadat teritoriul polonez sau ori e chemata impotriva migrantilor civili ?
  Se afla Polonia in stare de razboi determinat de o agresiune definita prin rezolutia onu din 1974?
  Inca nu, dar aplicarea art.4 din Carta NATO privind consultarea partilor , respectiv a membrilor NATO, este adecvata, exista eventualitatea degenerarii intr-un conflict militar.
  O noua provocare la granita Poloniei, internationalizata si mult mai sofisticata decat cea din 1939, a ajuns un fleac.
  Polonia poate sta cu mainile incrucisate, iar migrantii fara numar sa faca ce vor, in fond ei nu sunt constituiti intr-o armata beligeranta, nu sunt considerati agresori in lipsa de legislatie, ci doar clandestini.
  Pare o problema a UE, bine ca nu si-a constituit armata proprie, dar nici institutia de politica externa nu e solida. Totul treneaza politic si economic din cauza atitudinii unor state, inclusiv Polonia , care a permis lipsa coordonarii initiale pe plan juridic, respectiv neacceptarea unitara a setului de principii privind drepturile omului.
  Bref, fiecare stat vizat de migratie isi va negocia ca in evul mediu integritatea teritoriului, nu
  vor da curs invitatiei Rusiei de a sustine Belarus pentru a suporta socul si absenta din politica externa a d-nei Merkel va fi resimtita din plin.

 5. Ba spalacitilor, le ați atacat tarile ălora împreună cu stăpânii voștri nato UE, stăpânii le au și jefuit, iar acu va folosesc drept tampon ca să nu i napadeasca aia care au rămas muritori de foame.