G4Media.ro

Premierul Orban susține că economia României ar putea înregistra o contracție de…

Premierul Orban susține că economia României ar putea înregistra o contracție de până la 3% din PIB

Primul-ministru Ludovic Orban a afirmat, la B1 TV, că economia României ar putea intra în recesiune în 2020 din cauza epidemiei de coronavirus, estimările făcute până acum indicând posibilitatea unei contracții de 1-3% din PIB. În schimb, Orban a evitat să facă o estimare a cheltuielilor pe care statul va trebui  să le facă pentru relansarea economiei.

”Cam 30% din economie este afectată, prognozele noastre indică un efect negativ care să ne ducă chiar pe o creștere economică negativă între -1 și -3%. Veniturile bugetare vor fi afectate cu siguranță, încă nu știm cu cât. Sunt cheltuieli care au crescut…”, a explicat Ludovic Orban.

În schimb, suma pe care statul va trebui să o injecteze în economie este greu de stabilit, premierul spunând că abia pe 15 aprilie se va putea face o estimare, când vor fi disponibile datele privind impactul crizei în luna martie.

Ludovic Orban a invocat ca o variabilă deocamdată necunoscută și modul în care  vor reacționa celelalte economii din Uniunea Europeană.

”Este foarte important ce face Europa pentru că economia noastră depinde de economia din UE. De xemplu, în industria auto, când repornește Audi sau ceilalți producători germani se va simți și în România pentru companiile care produc subansamble (…) Suntem dependenți și în ce privește măsurile luate la nivel european de susținere a revenirii economiilor în stare de funcționare”, a spus premierul.

Acesta a recunoscut că România se confruntă cu o lipsă de bani, motiv pentru care resursele existente trebuie bine gestionate.

”Am început să gândim relansarea economică după trecerea epidemiei. Există resurse limitate, nu suntem în situația Germaniei. Toate resursele pe care le  putem disponibiliza trebuie să fie utilizate în mod inteligent spre acele domenii și companii care pot ajuta la relansarea economiei”, a conchis Orban.

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

 1. Astia de prin vest care mai au habar de ceva economie, ba chiar si de ceva business…dau deja contractia cu „two digits” (10% +).
  La noi, maestrii „bullshit-ului” o scalda la 3%!
  Bah, chiar ne luati de idioti, pe toti?
  La 3% (ba chiar si mai jos) eram pe vremea Veoricai;
  Cand noi de 1 luna o frecam pe dupa perdele pe-acasa, Nea Orban ne da „sperante” de 3%.
  Bah, nu te-a intrebat cat ti se mai scoala…ci cu cat o sa ne ducem in cap mai dupa iunie incolo!!
  Si dupa cum bate vantu’ sa zicem merci de 10%! Sa vezi ce schelalaiala o sa fie prin vara!! Atunci sa va vad viteji!
  Sau asta cu 3% are la baza industria lemnului (exportul) ce duduie in aceasta perioada?!?

 2. PNL,mai rau ca PSD,in citeva luni Orban si gasca lui de incompetenti au distrus economia.

 3. USL .CIUMA ROSIE SI LEPRA GALBENA… stat mafiot https://www.libertatea.ro/stiri/finul-lui-costel-alexe-ministrul-mediului-pus-expert-la-ancom-pe-2-000-de-euro-pe-luna-fara-sa-fi-profesat-vreodata-2901575?fbclid=IwAR3NNrePCrnZxwoseh07t-dqqhvKXks1Ne237SxvqVZAFxS5D2P9xbq_U_U
  Citeşte întreaga ştire: Finul lui Costel Alexe, ministrul Mediului, pus expert la ANCOM pe 2.000 de euro pe lună, fără să fi profesat vreodată

 4. sica mandolina , se pae ca acum a iesit de la dezalcoolizare .
  Se pare ca este bine cu sica si cu klauSS .