G4Media.ro

Premierul Franței, Elisabeth Borne, și-a prezentat demisia, iar președintele Macron a acceptat-o

sursa foto: Emmanuel Macron, platforma X

Premierul Franței, Elisabeth Borne, și-a prezentat demisia, iar președintele Macron a acceptat-o

Elisabeth Borne nu mai este prim-ministrul Franței. Ea și-a prezentat demisia din fruntea guvernului, care a fost acceptată luni, 8 ianuarie, de președintele Emmanuel Macron, relatează presa franceză. „Doamnă prim-ministru, dragă Elisabeth Borne, munca dumneavoastră în serviciul națiunii noastre a fost exemplară în fiecare zi. Ați pus în aplicare proiectul nostru cu curajul, angajamentul și determinarea unei femei de stat. Vă mulțumesc din toată inima”, a scris Emmanuel Macron pe platforma X.

Șeful statului ar fi discutat despre demisie cu premierul său încă de duminică, la Palatul Elysée. Cei doi au discutat despre „probleme importante”, precum inundațiile din Pas-de-Calais și valul de frig care va afecta țara în această săptămână, conform informațiilor France Télévisions și Franceinfo.

Liderul MoDem, François Bayrou, consideră că această „schimbarea era necesară”. Apropiat de Emmanuel Macron, Bayrou a făcut duminică un apel la „coerență” cu „proiectul care l-a purtat pe Emmanuel Macron atunci când a fost ales președinte al Republicii”, la „reînnoire” și „reformare”. „Provocarea de astăzi este de a reconstrui încrederea francezilor în stat, care, din păcate, s-a dezintegrat”, a comentat el.

Numită prim-ministru în mai 2022, Elisabeth Borne a devenit a doua femeie în funcţia de premier din istoria Franţei. Ea va conduce executivul interimar până la desemnarea unui guvern cu puteri depline. Tânărul ministru al educaţiei naţionale Gabriel Attal este dat favorit pentru a-i succeda la conducerea executivului francez.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...