G4Media.ro

Premierul Cîțu – niciun răspuns la 2 luni de când rectorul uneia…

Premierul Cîțu – niciun răspuns la 2 luni de când rectorul uneia din marile universități din România i-a cerut schimbări legislative pentru a face funcțională relația universități-mediul economic. Daniel David: Recunosc, cu oarecare surprindere și poate chiar o ușoară dezamăgire, că nu am avut încă o reacție

Premierul Florin Cîțu nu a trimis niciun răspuns solicitării oficiale transmise acum 2 luni de rectorul Universității Babeș-Bolyai, printr-o scrisoare deschisă, de a schimba legislația astfel încât relația dintre universități și mediul socio-economic să fie întărită. “Din păcate, trebuie să recunosc, cu oarecare surprindere și poate chiar o ușoară dezamăgire, că nu am avut încă o reacție din partea destinatarului”, a declarat Daniel David, rectorul UBB și președintele Consiliului Rectorilor, pentru Edupedu.ro.

Amintim că Daniel David i-a cerut pe 10 februarie 2021 premierului Florin Cîțu “sprijinul pentru o modificare fundamentală de arhitectură și viziune în legislația relevantă pentru relația dintre universități și mediul socio-economic”.

“Într-un limbaj mai simplu: am cerut ca, în condiții legale clare și de control riguros, banii investiți de mediul privat în universități să nu fie tratați ca și cum ar veni de la stat (cu regimul juridic astfel mai birocratizat), ci să poată să fie utilizați flexibil, în funcție de dinamica activităților academice (ex. dacă am nevoie de o substanță mâine, să o pot cumpăra atunci, altfel în cercetare pierd avantaje competitive); în plus, exploatarea drepturilor de proprietate intelectuală și dezvoltarea de societăți comerciale (ex. spin-off-uri) de către universități ca instituții publice să fie mai clar reglementate, pentru a fi încurajate și valorizate, așa cum se întâmplă în marile universități world-class, și pentru a nu genera suspiciuni sau vulnerabilități în relația ‘public-privat-economic’”, a declarat David.

Foto: InquamPhotos – Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Dar despre zecile de „animale politice” si chelnerite PNL care s-au angajat la Apele Romane a mai zis ceva Catu? Ca trimisese controale, inspectii etc. S-a asternut linistea, iar pilele au ramas acolo (mai putin chelnerita de la Iasi, care si-a dat demisia in timpul scandalului)…

  2. cind ceri sau propui adoptarea unor legi nu sunt suficiente doar niste cuvinte . legislatia spune clar cum pot fi adoptate legi sau discutate propuneri legislative . inca o modalitate de a te baga singur in seama .

  3. O inițiativă excelentă a celei mai mari universități din România. Ar flexibiliza și încuraja mult cercetarea, care de ani de zile e finanțată precar. Din păcate, inerția politică e mare, se lucrează greu într-o coaliție unde unii noi în politică sunt mereu în campanie electorală.

    • Iar cei vechi sunt in permanenta campanie de jaf…

    • Aiurea !. Daniel David nu reprezinta traditia Universitatii Babes-Bolyai, ci reprezinta numai propria sa prostie !. O prostie exprimata in ,,limbaj sofisticat” si ,,academic”, dar tot prostie ramane. Faptul ca a ajuns Daniel David Rector, impins in fata de gasca lui Marga din Cluj nu ii adauga nici un merit, dimpotriva.
      Ce cere Daniel David sunt slogane populiste in scopul sa-si faca reclama publica, la care orice cetatean obisnuit nu are rost sa raspunda. Cu atat mai putin un prim-ministru.