G4Media.ro

Premierul Cîțu a anunțat planurile de economisire luate în calcul de guvern:…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Premierul Cîțu a anunțat planurile de economisire luate în calcul de guvern: Pensiile să nu mai crească până în 2022, voucherele de vacanță să fie suspendate, gratuitatea pentru studenți la călătoriile cu trenul să fie eliminată

Guvernul a discutat, în primă lectură, o ordonanţă de urgenţă care cuprinde mai multe măsuri structurale, creşterea punctului de pensie fiind prevăzută de la 1 ianuarie 2022, a declarat, miercuri, prim-ministrul Florin Cîţu.

„În şedinţa de Guvern de astăzi am avut discuţii despre ordonanţa de urgenţă pe care am anunţat-o cu măsurile pe care vrem să le luăm pentru a reduce din cheltuielile structurale. Ordonanţa de urgenţă este încă în avizare, deci, astăzi, a fost în primă lectură. (…) De ce a fost important să luăm aceste măsuri. Ştiţi foarte bine, (…) vorbim despre un punct de pensie care a fost modificat, modul în care creştea punctul de pensie în perioada PSD, din motive electorale, a fost pus în septembrie. Rectificăm, corectăm această problemă şi vom creşte punctul de pensie de la 1 ianuarie 2022, aşa cum a fost şi până acum”, a afirmat Cîţu.

Premierul a susţinut că anul acesta punctul de pensie este mai mare decât cel mediu din 2020.

„Trebuie să fie foarte clar că anul acesta punctul de pensie este 1.442 de lei, mai mare decât a fost punctul de pensie mediu anul trecut, de aproape 1.280, în jur de 1.300, să spunem, dar mult mai mic decât este anul acesta. Anul trecut sau anul acesta, de fapt, efortul suplimentar prin creşterea pensiilor anul acesta, la acest punct de pensie la 1.442, efectul suplimentar este deja de opt miliarde de lei. Deci, deja am început bugetul cu opt miliarde de lei în plus, deci 19,2 miliarde de lei mai mult decât în 2019. Deci, în 2020 şi 2021 efortul cu plata pensiilor este de 19,2 miliarde de lei şi vorbim aici de o criză economică fără precedent în 2020 şi o perioadă de revenire în 2021”, a explicat Cîţu.

El a vorbit şi despre efortul bugetar privind cheltuielile cu asistenţa socială şi salariile.

„Mai mult, avem în ceea ce priveşte cheltuielile cu asistenţa socială, cât şi cele cu salariile, ştiţi foarte bine că s-au dublat în perioada de guvernare PSD. Au pornit de la 56 de miliarde de lei la finalul lui 2016 şi au ajuns la 110 miliarde de lei la finalul lui 2020. Este nevoie de măsuri structurale şi am anunţat câteva dintre acestea. Ştiţi foarte bine că evoluţia economiei României, din păcate, este sub lupa investitorilor străini, sub lupa agenţiilor de rating şi datorită sau din cauza măsurilor luate de PSD, în perioada 2017 – 2019, România este singura ţară din Uniunea Europeană care este în procedură de deficit excesiv”, a indicat Cîţu.

De asemenea, voucherele de vacanţă care ar fi trebuit să fie emise anul acesta vor fi emise în 2022, a mai anunțat șeful guvernului.

„Pe lângă faptul că sunt văzute ca un spor, nu, venit suplimentar, în România, astăzi, au fost prelungite voucherele de vacanţă emise în 2019 şi cele din 2020, ceea ce înseamnă că în economie sunt în valoare de aproape 2,4 miliarde de lei vouchere de vacanţă care nu au fost folosite. Ştiţi foarte bine, pe de o parte, industria ne spune că anul trecut a fost închisă, deci nu puteau să fie folosite voucherele de vacanţă, pe de altă parte, este nevoie, deci le-am dat voie să fie folosite anul acesta, deja sunt în circulaţie, 2,4 miliarde de lei vouchere de vacanţă. De aceea, voucherele de vacanţă care ar fi trebuit să fie emise anul acesta vor fi emise anul viitor şi avem această economie la buget”, a explicat Cîţu, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Nu în utlmul rând, premierul a anunțat că ar putea fi eliminată gratuitatea de care beneficiază studenții la călătoria cu trenul.

„Un alt subiect care a fost dezbătut, (…) acea gratuitate introdusă de PSD în 2017 pentru transportul pe calea ferată pentru studenţi. Se modifică şi se revine la 50%. Eu nu văd aici un capăt de ţară şi m-am uitat şi la ce se întâmplă în restul Europei”, a declarat Cîţu, după şedinţa de Guvern.

El a dat mai multe exemple cu privire la reducerile acordate de diverse state europene studenţilor pentru călătorii.

„În Austria, studenţii au o reducere de 60%, iar, dacă aceştia călătoresc în grup, adulţii, însoţitorii călătoresc gratuit. Elevii şi ucenicii au gratuitate în schimbul unei taxe de 19,60 de euro pe an. În Belgia studenţii au până la 50% reducere putând să aleagă dintr-o gamă largă de oferte, există şi carduri cu care în schimbul a 50 de euro pot avea orice zece călătorii pe orice distanţă. În Bulgaria, studenţii până în 26 de ani au până la 56% reducere, în Cehia elevii şi studenţii între 18 şi 26 de ani au reducere de 75%, în Croaţia studenţii au reducere de 50% la un număr nelimitat de călătorii, în Estonia studenţii au reducere de 30%, în Finlanda 30% reducere, studenţii şi elevii au reducere în Franţa de 50% la transportul feroviar”, a explicat prim-ministrul.

Potrivit acestuia, în Grecia nu există reduceri generale, în Irlanda reducerile variază între 40 şi 50%, în Italia tinerii până în 30 de ani, nu doar studenţii, beneficiază de o reducere între 30 şi 50%, în timp ce în Lituania studenţii din această ţară sau din oricare alt stat al UE, precum şi elevii au o reducere de 50%.

În Luxemburg, studenţii de până la 30 de ani se bucură de transportul gratuit, în Polonia studenţii până în 26 de ani şi doctoranzii până în 35 de ani au reducere 51%, în Portugalia reducere de 25%, în Slovenia, până în 26 de ani – 30%, Spania – reducere 20% şi Suedia reducere la clasa a II-a şi oferte speciale de last minute, în Regatul Unit contra unei sume de 30 de lire poate fi achiziţionat un card în baza căruia tinerii între 16 şi 25 au reducere 33%, în Ungaria reducerea e de 50%, a precizat premierul.

Anterior declarațiilor premierului, liderul PNL, Ludovic Orban, anunțase că gratuitatea pentru studenți la călătoriile cu trenul va fi menținută între localitatea de domiciliu și localitatea unde se află facultatea.

Citește integral – Ludovic Orban: Gratuitatea pentru studenți la călătoriile cu trenul va fi menținută pe ruta dintre domiciliu și facultate

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Nicule, mai da-le două sute de lei!

 2. În 2020 și 2021 , nu i-am auzit ghiorlăind pe minunații din învățământ , ce să mai spun de atitudinea lor din 2010 . Celor care nu le convine , sunt liberi să se angajeze în mediul privat sau să plece spre alte zări .

 3. Inca o mita ca sa taca sindicatele cand or sa le bage certificatu.

 4. @A3,14
  Nu ti-a placut scoala?
  Esti un fel de Gică Frânaru pe aici!
  Te bagi in seama!
  Cele mai pertinente comentarii!
  🤣🤣

 5. Voi faceti misto 8% marire de salar ??? confundati profesorii cu bosorogii care nu inteleg mai nimic si se bucura pt 10 lei la pensie , 8% reprezinta inflatia nu marire de leafa

 6. Nu meritam aceste cresteri. Noi cei din invatamantul gimnazial la ora 11 sau 12 suntem acasa muncind numai 3 ore pe zi. Avem spor neuropsihic ca ne streseaza plictiseala .