G4Media.ro

Premierul Bulgariei, despre posibilitatea aderării la spațiul Schengen: „Trebuie să ne câștigăm…

Premierul Bulgariei, despre posibilitatea aderării la spațiul Schengen: „Trebuie să ne câștigăm încrederea. Am mințit, așa că nu există încredere. Contrabanda trebuie oprită”

Prim-ministrul Kiril Petkov le-a spus jurnaliştilor vineri, în timpul summitului de două zile dintre Uniunea Europeană şi Uniunea Africană de la Bruxelles, că pentru moment încă nu se are încredere în Bulgaria în chestiunea aderării la spaţiul Schengen, relatează Agerpres.

Petkov a spus că a discutat subiectul cu premierul olandez Mark Rutte. Problema este că de-a lungul anilor Bulgaria a eşuat în respectarea multora dintre promisiunile pe care le-a făcut, a explicat prim-ministrul, adăugând: „Am minţit, aşa că nu există încredere”.

„Ei ne-ar întinde o mână, dar oricine ştie povestea cu băiatul care a strigat lupul aşa că, de acum încolo, ceea ce contează cel mai mult este să arătăm că noul guvern bulgar îşi respectă promisiunile”, a adăugat el.

Petkov a explicat că Bulgaria trebuie să-şi câştige încrederea. Până acum această ţară a acoperit criteriile numai nominal, acum trebuie să le acopere efectiv. Contrabanda dincolo de graniţele sale trebuie să fie oprită şi trebuie să se exercite un control real, a spus Petkov, adăugând că acest guvern trebuie să arate rezultate, după ce i s-a acordat prezumţia de bune intenţii.

În timpul summitului, Petkov s-a întâlnit cu liderii Germaniei, Franţei, Egiptului şi Rwandei pentru a discuta chestiuni privind parteneriatul economic.

Convorbirile sale cu cancelarul german Olaf Scholz s-au axat pe construcţia de autostrăzi în Bulgaria. „Am vorbit despre ingineri germani, despre autostrăzi bulgare. După cum ştiţi, Germania are unele dintre cele mai bune autostrăzi din lume. Trebuie să le folosim calitatea şi să o transferăm în Bulgaria”, le-a spus premierul jurnaliştilor.

El şi preşedintele francez Emmanuel Macron au discutat despre energie nucleară şi modernizarea căilor ferate bulgare. „Vom încerca să avem întâlniri cu guvernele german şi francez cât de curând posibil, pentru a încerca să valorificăm acest început bun”, a spus Petkov.

Petkov şi preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi au vorbit despre vânzarea de arme bulgare Egiptului şi furnizarea de gaz egiptean Bulgariei. Petkov a promis că pentru prima dată Egiptul se poate baza pe această ţară, renunţând la intermediar şi vânzând produse direct, în special în industria de apărare. „Sunt interesat numai de faptul ca companiile de apărare de stat şi private să facă afaceri bune, în cele mai bune condiţii, şi să evităm umplerea buzunarelor vreunui intermediar”, a spus prim-ministrul.

El plănuieşte să invite guvernul egiptean în Bulgaria. Egiptul ar trebui să poată confirma cât de mult din producţia bulgară îl interesează, a spus Petkov, adăugând că ţara africană a promis să vândă Bulgariei gaz lichefiat. Premierul s-a întâlnit de asemenea cu preşedintele rwandez Paul Kagame, care l-a încurajat că ţintească „peştele cel mare” în lupta împotriva corupţiei, relatează Agerpres.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

  • Subscriu, corect

  • Asadar, nu mai cerem in Schengen, nu? Ca doar nu dorim la contrabandisti 😀
   Acrii strugurii, nu?

  • Contrabandă este peste tot, la fel și corupție. Diferența e că în țările vestice se lupta cu ea, în alte părți e politica de deep state. Faptul că sunt evidențe ale contrabandei in vest, nu înseamnă că în est nu exista , ci că nu se știe nici măcar amploarea ei. Cine e atât de naiv sa creadă că tocmai în regimurile corupte, autocratice, nu există contrabanda? Poate doar cei care se lasă păcăliți de propagandistii anti occidentali cu mostre de „adevăr” ca aceasta.

 1. Inalta poarta a numit sclavul perfect în Bulgaria ? Își pune cenușă în cap?

  • Ce poartă visați,v-ați dat cu capul de ea de ziceți că e înaltă?

  • Simpatic și cinstit bulgarul, mult peste fariseii noștri Iohannis, Ciolacu, Catu și alții. Se vede că e altă generație , educat în afara, neimpregnat de tembelismul comunistoid al celui care a comentat mai sus.

 2. ,,Cele mai bune autostrazi sant in Germania ,,.Ce gluma buna,pt cine a fost macar odata in Germania stie ca se repara din 30 km in 30 km e un adevarat cosmar sa circuli prin Germania.A pus UE inca un guvern de slugi

  • Comentariul tau pe cat e de simplist pe atat e de stupid. Eu am fost de foarte multe ori in Germania si chiar daca se lucreaza pe unele sectoare din motive cat se poate de firesti intr-o tara care isi dezvolta permanent reteaua de autostrazi, nu inseamna ca nu au super autostrazi. Practic toata Germania este acoperita de autostrazi pe care se circula gratis, bai romanas cu wc-ul in curte, v-ati gasit tocmai voi prapaditilor din estul salbatic si inapoiat sa criticati autostrazile din Germania. Voi, care faceti 15 ore de la Constanta la Arad, voi vorbiti bai mancatorilor de seminte?!

  • Eu am trăit multi ani in Germania și ce vorbești tu , spui doar din cărți sau basme auzite la colț de uliță. Că tu nu ai ieșit din cătunul de unde ești, ce sa mai vorbit de ieșit din tara.

 3. Actualul guvern bulgar recunoaste ca nu indeplineste criteriile de aderare la Shengen, in timp ce ai nostri se bat cu pumnul in piept, cred ca merita pe deplin, dar vezi bine Europa e cea rea.

 4. Bulgarii au votat o noua generație și nu au mai preferat vechile clase politice. Cum și noi am avut această șansă, romanii tot cu vechile clase politice au votat, ei care se plang de condițiile din tara timp de 30 de ani, ce ironie, dar tot cei noi sunt de vina pentru ce nu au făcut cei vechi. O să ajungem sa fim depășiți și de bulgari, in condițiile in care deja ne iau în fata in unele domenii.