G4Media.ro

Povestea dosarului foștilor procurori DNA Onea și Negulescu: Un ”film cu gangsteri”…

Povestea dosarului foștilor procurori DNA Onea și Negulescu: Un ”film cu gangsteri” turnat în Prahova, cu acuzații din ambele tabere de trădare, capcane, joc dublu, plantare și fabricare de probe

Dosarul foștilor procurori DNA, Lucian Onea și Mircea Negulescu, zis Portocală, înaintat Instanței supreme de către Secția specială de investigare a magistraților (SIIJ), a plecat de la un document a cărui autenticitate a fost probată de criminaliști și nu e negată de procurorii SIIJ, potrivit rechizitoriului celor doi consultat de G4Media.ro.

Este vorba de un înscris olograf, o hârtie pe care fostul deputat PSD, Sebastian Ghiță, acum fugit în Serbia, își notase de mână o serie de calcule și sume de bani pentru voturi, pe care le-ar fi cheltuit în Republica Moldova la alegerile prezidențiale din 2014. În total 350.000 de euro.

Documentul a fost expertizat grafologic prin comparație cu scrisul de mână al lui Ghiță de pe o cerere din 27 februarie 2015 prin care solicita ridicarea controlului judiciar. Pe 17 februarie acel an, Ghiță fusese plasat sub măsură preventivă de DNA Ploiești în dosarul Hidro Prahova privind presupusa fraudă cu fonduri europene de la lucrările de canalizare din județ și în care era cercetat cumnatul lui Victor Ponta, Iulian Herțanu (vezi aici).

În baza acestui document olograf autentic, Ghiță a fost cercetat pentru infracțiunea de corupere a alegătorilor de către DNA Ploiești și este încă sub investigație. Pe de-o parte, SIIJ spune în rechizitoriu că a disjuns partea de dosar cu infracțiunea de corupere a alegătorilor presupus săvârșită de Ghiță, pe de altă parte, DNA a comunicat G4Media.ro că a trimis acest dosar la Parchetul Curții de Apel Ploiești (vezi aici).

Așadar, dosarul procurorilor Onea și Negulescu a plecat de la acest document autentic și de la modalitatea controversată în care a intrat în posesia procurorilor DNA Ploiești.

În plus, este vorba și de niște tabele cu nume de alegători din Republica Moldova despre care procurorii SIIJ susțin că ar fi fost falsificate de Vlad Cosma, la instigarea lui Onea și Negulescu, fiind constrâns de cei doi procurori.

Tot la instigarea procurorilor DNA Ploiești, Cosma ar fi ”plăsmuit” un denunț din partea unui anonim, Serghei Petruș. Ar fi trimis denunțul închipuit, proba autentică (hârtia cu scrisul lui Ghiță) și tabelele fabricate de la Chișinău la DNA Ploiești pentru a susține teza că Ghiță ar fi mituit alegătorii din Republica Moldova ca să voteze cu Victor Ponta la prezidențialele din 2014.

Varianta lui Onea și Negulescu

Cei doi foști procurori DNA Ploiești susțin că aveau documentul olograf și tabelele de la fostul deputat PSD Vlad Cosma.

Acesta s-ar fi decis să ”facă 19-le”, adică să colaboreze cu anchetatorii și să îl ”toarne” pe bunul său prieten, Sebi Ghiță, ca să obțină reducerea la jumătate a pedepsei ce ar fi putut-o primi în dosarul de corupție pe care îl avea împreună cu tatăl său.

Era în 2015, după ce familia Cosma fusese trimisă în judecată pentru corupție și după ce Ponta pierduse alegerile prezidențiale și începuse declinul lui Ghiță, omul de afaceri prieten al fostului premier și președinte al PSD.

În 2016, Cosma jr. a primit 5 ani cu executare, iar tatăl lui, fostul președinte al CJ Prahova, Mircea Cosma, a luat 8 ani de detenție efectivă. Ulterior, sentința a fost însă casată și dosarul trimis spre rejudecare de completul de apel tocmai din pricina suspiciunilor de administrare nelegală a probelor.

Potrivit lui Onea, Vlad Cosma ar fi pus însă niște condiții, de frica lui Ghiță. Ar fi zis că le spune tot procurorilor doar dacă îi atribuie calitatea de martor cu identitate protejată. Ceea ce s-a și întâmplat, el primind identitatea de Arnăut Vitalii. În plus, le-ar fi spus că nu le poate da documentele, ci doar arăta, ca nu cumva să se prindă Ghiță de unde le au (în condițiile în care doar Cosma, Ghiță și încă o a treia persoană ar fi avut cunoștiință de aceste documente).

Pentru că procurorii ar fi insistat să le dea și documentele care reprezentau probe, Vlăduț ar fi spus că găsește el o soluție ca să le parvină. Câteva zile mai târziu, un denunț anonim semnat de un anume Serghei Petruș, însoțit de documentul cu scrisul lui Ghiță și de tabelele cu numele alegătorilor din Republica Moldova au ajuns prin fax, apoi prin poștă, de la Chișinău la DNA Ploiești. Cosma jr. își trimisese un om acolo ca să le expedieze.

Întrebat de procuroarea SIIJ, Adina Florea, de ce atunci când l-a avut în față pe Vlad Cosma nu i-a luat documentele, Lucian Onea a declarat că deputatul PSD nu a vrut să le dea de bunăvoie, de teama lui Ghiță, iar cu forța nu i le-ar fi putut lua, întrucât avea imunitate parlamentară și trebuia să ceară avizul Camerei Deputaților (care respinsese deja o cerere de arestare a lui Cosma), se arată în rechizitoriul SIIJ.

În ce privește tabelele, Onea neagă că i-ar fi cerut lui Cosma să le falsifice și susține că are probe, mărturii și înscrisuri, care să dovedească că tabelele nu sunt false. Onea spune că are și înregistrări din care reiese că Vlad Cosma se ruga de el și de Negulescu să îl denunțe pe Ghiță ca să beneficieze de reducerea la jumătate a pedepsei, nicidecum nu l-ar fi constrâns.

Varianta lui Vlad Cosma, susținută de procuroarea SIIJ, Adina Florea

Cei doi susțin că Onea și Negulescu l-ar fi șantajat pe Cosma jr. amenințându-l că îi arestează sora, pe actuala deputată PSD Andreea Cosma, ca să îl determine să colaboreze cu ei.

Mai mult, Cosma jr. și Florea susțin că cei doi procurori ai DNA Ploiești i-ar fi dat lui Vlad Cosma documentul olograf cu scrisul lui Ghiță (pe care îl aveau nu se știe de unde) și tabelele falsificate.

De asemenea, Negulescu l-ar fi pus, inițial, pe Cosma să le ”planteze” în mașina lui Alin Petran, omul trimis de Ghiță în Republica Moldova, căruia urma apoi să îi facă o percheziție. Cosma ar fi trebuit să ceară o întrevedere cu Petran, să pretindă că nu e cu mașina, să îl roage să îl ducă și pe el acasă și să îi plaseze, discret, hârtiile prin mașină.

Potrivit rechizitoriului, anchetatoarea SIIJ Adina Florea se bazează pe declarația lui Cosma și pe înregistrări prezentate de acesta, despre care Negulescu susține că ar fi scoase din context. Fostul procuror DNA nu admite acest scenariu, ci doar că, în cadru procesual autorizat, ar fi vrut să îl trimită pe Cosma blindat cu microfoane la Petran să discute despre coruperea alegătorilor din Moldova.

Cum acest plan A ar fi picat, Negulescu și Onea ar fi apelat la planul B. L-ar fi învățat pe Cosma jr. ce să facă, astfel încât documentele să ajungă la DNA Ploiești: să trimită pe cineva în Republica Moldova și să le expedieze de acolo prin fax și poștă ca venind din partea unui ”cetățean indignat”, un anonim – Serghei Petruș.

Aici, Adina Florea se bazează din nou pe declarația lui Cosma și pe înregistrările lui, despre care foștii procurori DNA susțin, iarăși, că ar fi o însăilare de înregistrări reale cu altele contrafăcute. Onea spune că, dacă ar fi avut documentele de la servicii (cum circulă o variantă), atunci le-ar fi primit în cadrul instituțional clasificat și nu ar  avut de ce să recurgă la acest plan complicat care îl implica pe Vlad Cosma.

În ce privește tabelele presupus falsificate, Adina Florea susține că atât Autoritatea pentru cetățenie, cât și Autoritatea electorală permanentă ar fi transmis că pe listă sunt persoane care nu există sau nu ar fi avut calitatea de cetățeni români în 2014. Onea și Negulescu susțin însă că au martori și înscrisuri care să arate contrariul. Probele ar fi la dosar și ar fi fost ignorate de procuroarea de caz, Adina Florea.

A treia variantă vehiculată în sistem

Există și o altă versiune despre care se vorbește în sistemul de Justiție ca fiind plauzibilă. Potrivit unor surse judiciare independente de părțile din dosar, Vlad Cosma ar fi mers la procurorii DNA Ploiești ca să îl denunțe pe Sebastian Ghiță, cu știrea și aprobarea acestuia din urmă. Practic, Ghiță și Cosma jr. le-ar fi întins o capcană celor doi procurori, sub aparența unei trădări și a unei colaborări cu anchetatorii. Cosma ar fi făcut un joc dublu până când a dat armele cu totul de partea lui Ghiță și, împreună, au pornit războiul cu procurorii DNA.

Instanța, chemată să facă lumină

Este, așadar, o poveste încâlcită și controversată, precum un ”film cu gangsteri” din Prahova, în care vânătorul și vânatul își schimbă rolurile.

Judecătorii Înaltei Curți sunt chemați să deslușească firele acestei afaceri încurcate. Judecătoarea de cameră preliminară care a primit dosarul și ar putea judeca și procesul la fond este Hermina Iancu, un magistrat care a refuzat să îl condamne pentru luare de mită pe fostul premier, Adrian Năstase.

Fotografie la zi a situației frontului Onea-Negulescu vs Ghiță-Cosma

Ghiță și Cosma jr. și-au rezolvat (cel puțin pentru moment) dosarele din instanță. Ghiță a scăpat de dosarul cu procurorii și polițiștii din Ploiești după ce SIIJ a retras apelul, iar în cel cu fostul primar al Ploieștiului a fost achitat în primă instanță. După decizia CCR privind completurile de 3 judecători nespecializate pe corupție, și acest dosar ar trebui să se rejudece de la zero. La fel, procesele familiei Cosma.

În schimb, Onea a fost revocat din DNA și este plasat de mai bine de un an sub control judiciar și are interdicție de a profesa. Negulescu a fost suspendat și apoi exclus in magistratură. Acum, este angajat ca jurist la un depozit de fier vechi.

Ce se întâmplă cu Kovesi

În dosarul lui Onea și Negulescu trimis de SIIJ instanței nu se face referire decât tangențial la fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi. Potrivit unor surse judiciare, dosarul care o implică nu a fost disjuns din acest caz, ci este vorba de un alt dosar pe rolul SIIJ care privește presupusa cercetare abuzivă a procurorilor de la Ploiești și a lui Sebastian Ghiță. E vorba de cazul de la Înalta Curte în care SIIJ a retras apelul.

Foto: Fostul procuror DNA Mircea Negulescu. Sursa: Inquam Photos / Alexandru Busca

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

25 comentarii

 1. Dacă tot a fost scos basma curată, Vlăduț Cosma n-ar vrea sa candideze și el la funcția de Președinte? Sau de bulibașă, dacă staborul ii acceptă candidatura…

  • Ma astept la asa ceva ! Iar sora lui sa devina Ministrul Educatiei !

  • De ce mananci rahat ca a fost scos basma curata bolovane?Se rejudeca dosarul,asa e corect sa scrii!Vai mama voastra de fascisti!

 2. Întotdeauna un procuror bun va fi mazilit de mafie. Procurori alde cacatul de licu sau adina florea sau judecători precum fmmtudorel sau fmmsavonea vor fi scoși din buzunarele mafiei pt a rezolva „problemele”. Onea a fost o problemă.

  • Samire,dupa parerea ta astia sunt procurori buni!?Ultimul control psihiatric cand l-ai facut?Doamne ajuta si fereste!Eu zic sa lasi Netflixul si HBOGO,iti dauneaza,get a life si infrunta realitatea asa cum e!

  • Flacau iti doresc sa ajungi sa fi anchetat de un individ ca portocala, vedem ce mai zici dupa.

  • @Stânga: fmmsamir așa consideră, că procurorii de genul lui Portocala sau Negulescu is buni. Acum, dacă fmmsamir ar fi avut și el măcar doi neuroni, cel puțin și-ar fi putut da seama cât de prost este. Așa, nicio șansă. 🙁

  • Stanga si vax sunt postaci, ia uite-i ce frumos conlucreaza si se sustin, indata ce apare un subiect despre justitie si procurori.

 3. Asa se intampla cand autoritatile judiciare incearca sa administreze probe prin „denuntatori” …
  Ce mi se pare foarte interesant este cum un inculpat denuntator (Vladut Cosma) putea „negocia” conditiile denuntului, potrivit spuselor lui Negulescu: „Potrivit lui Negulescu, Vlăduț Cosma ar fi pus însă niște condiții, de frica lui Ghiță. Ar fi zis că le spune tot procurorilor doar dacă îi atribuie calitatea de martor cu identitate protejată. Ceea ce s-a și întâmplat, el primind identitatea de Arnăut Vitalii. În plus, le-ar fi spus că nu le poate da documentele, ci doar arăta, ca nu cumva să se prindă Ghiță de unde le au (în condițiile în care doar Cosma, Ghiță și încă o a treia persoană ar fi avut cunoștiință de aceste documente)”.
  Daca lucrurile ar sta asa, se naste intrebarea de ce Ghita prezenta asa de mare interes pentru procurori incat acestia sa accepte conditiile lui Vladut Cosma?

  Pe mine asta ma determina sa-mi imaginez ca ambele pozitii se bazeaza pe elemente de realitate, desigur fiecare din incercand sa evidentieze conduita ilicita a celeilalte. Dar dupa cum sunt prezentate faptele de ambele tabere, pentru mine nu exista niciun dubiu ca actiunile lor erau in sensul de a se distruge una pe cealalta, tabara invingatoare fiind cea care atingea mai repede acest scop.

  Problema este ca ambele tabere au folosit in actiunile lor distructive autoritatea statului, folosindu-se de calitatile pe care le aveau. Nu am nicio indoiala ca Ghita si Cosma s-au folosit inclusiv de faptul ca Ghita era membru al comisiei SRI din Parlament, iar lucrul asta i-a dat posibilitatea de a ajunge unde se afla in prezent si de a obtine rezultatele judiciare din acest moment. Pentru mine este mai interesant sa aflam ce anume a „dat la schimb” Ghita pentru a obtine statutul de refugiat in Serbia. In ce priveste pe Negulescu si pe Onea, au fost suficient de ignoranti si de neatenti, ca sa nu spun neprofesionisti, ca sa faca o ancheta sub semnul intrebarii si sa nu mai poata exercita functia de procuror. Restul e cancan.
  In povestea asta toti au actionat in circumstante infractionale, si cred ca toti ar trebui sa raspunda penal, iar cheltuielile avansate de stat trebuie recuperate de la toti.

 4. SS arunca fumigene pentru acoperirea traficantilor de copii.

 5. DNA nu este altceva decât un Grup Infracțional Organizat. Acțiunile acestei mizerii de instituție sunt bazate în cea mai mare parte pe șantaj, denunțuri, delatiuni, protocoale ilegale cu serviciile secrete. Ar trebui desființat, nicio altă țară din Europa nu are o are o asemenea monstruozitate. Și nici Statele Unite.

  • @vax albina
   Daca nu ai vazut asta inseamna ca nu te ai intalnit (inca) cu mine

   https://youtu.be/4CJBuUwd0Os

  • Probabil ca ai vrut sa spui ca psd nu este altceva decât un Grup Infracțional Organizat.
   Sau poate ca ai vrut sa spui ca Sectia Speciala nu este altceva decât o unealta in mana unui Grup Infracțional Organizat.
   Acțiunile acestei mizerii de Sectie Speciala sunt bazate doar pe minciuni, calomnii, inscenari si aberatii.
   Procurorii DNA si-au facut corect datoria, au cules probe, au verificat probele, iar daca acestea s-au dovedit solide, i-au trimis pe infractori in judecata.
   Protocoalele sunt legale, normale, constitutionale. Protocoalele sunt documente tehnice intre institutiile statului in vederea armonizarii luptei impotriva infractorilor. In toate tarile exista asemenea protocoale. Bica si Udrea au putut fi arestate in Costa Rica, doar pentru ca intre Politia Romana si Interpol exista niste protocoale.
   In protocoale nu scrie absolut nicaieri sa fie facute dosare unor nevinovati, nu scrie nicaieri sa fie fabricate probe, nu scrie nicaieri sa fie falsificate probe, nu scrie nicaieri sa fie arestati nevinovati.
   Procurorii nu au de ce sa santajeze pe cineva, iar delatiunile provin de la infractori, in speranta ca vor primi o pedeapsa mai mica.

  • @@vax albina: scrii prea mult și nu are nimeni timp să-ți citească inepțiile. Eu de exemplu, am doar două cuvinte pentru indivizii ăștia gen Negulescu pe care-i tot lingi în cur, am învățat și eu de la marele vostru maestru Rareș Bogdan: La pușcărie!!! Acolo trebuie să ajungă toți demenții ăștia ai voștri în frunte cu Kovesi.

   Acum mai e o chestie, și anume că dacă ai fi avut mai mult de doi neuroni, ți-ai fi dat seama cât de prost ești. 😉

  • @vax albina :
   De ce sa ajunga procurorii la puscarie ?
   Pentru ca i-au trimis in judecata pe infractori, pe baza unor dovezi beton ?
   Pentru ca asa vor infractorii ?
   Sa avem incredere in minciunile infractorilor si nu in probele prezentate de procurori ?
   Sa nu admitem inregistrarile Serviciilor Secrete ale statului, dar sa ne bazam pe inregistrarile editate ale infractorilor ?
   Toate achitarile s-au datorat :
   – judecatorilor corupti, aflati in slujba mafiei, care au ignorat probele
   – dezincriminarii unor fapte penale, de catre infractorii de la CCR sau din Parlament
   – retragerii unor denunturi, la presiunea, amenintarea, santajul infractorilor

  • @@vax albina: numește te rog o țară din UE care are o instituție similară cu DNA-ul nostru..

  • @vax albina :
   Franta, care este pe punctul de a-l numi la conducerea structurii echivalente cu DNA, pe candidatul sau la postul de procuror sef european.
   Numeste, te rog, o alta tara din UE, in care un grup infractional organizat a pus stapanire pe CCR, pe Parlament, pe Guvern, pe Justitie, pe CNA, pe majoritatea ziarelor si a posturilor de televiziune.
   Numeste, te rog, o alta tara din UE, in care infractori dovediti sunt in continuare in guvern sau in parlament.
   Numeste, te rog, o alta tara din UE, in care infractorii din parlament, modifica legile justitiei, pentru a scapa ei de puscarie.
   Numeste, te rog, o alta tara din UE, in care infractorii din parlament se pot ascunde in spatele imunitatii parlamentare, pentru a scapa de puscarie.

  • Nu are nimeni în Europa o instituție asemănătoare DNA. Au creat pur și simplu o astfel de monstruozitate în România pentru un experiment social pe care ei nu și-l pot permite la ei acasă. Un alt motiv ar fi pentru a avea o scuză pentru a nu ne admite în Schengen și zona Euro. Sunteți „corupți”, deci nu vă putem ridica MCV-ul, așa că nu puteți adera la spațiul Schengen. Este foarte ușor să manipulezi oamenii pe tema așa-zisei „lupte împotriva corupției” în România. Suntem o fostă țară comunistă cu mulți oameni săraci și uriașe suspiciuni și resentimente împotriva oamenilor ceva mai bogați. România este o țară în care oricine are o avere mai mare de 10 milioane de euro are toate șansele să ajungă să fie etichetat drept „corupt” și să ajungă la pârnaie în baza unor dosare penale „manarite” de niște indivizi lipsiți de scrupule precum Portocală sau Negulescu. Ii ajută foarte mult și nivelul precar de educație al românilor. Să nu uităm că în acest moment România nu are decât vreo 4 universități undeva pe locul 800 în clasamentul mondial. Așa că mediul actual din România este în acest moment extrem de prielnic pentru un astfel de „experiment” social care se face pe cobaii din România. 🙂

  • @vax albina :
   Scuteste-ne de minciunile si aberatiile tale.
   Repeti minciunile inventate de mafia psd.
   DNA este o necesitate, intr-o tara in care mafia este la putere.
   In nicio alta tara nu este atata nevoie de o asemenea structura.
   Si in alte tari exista coruptie. Si in alte tari exista corupti si mari corupti,
   dar, atunci cand sunt prinsi, coruptii merg la puscarie.
   La noi, sunt anchetati procurorii care ii trimit in judecata pe infractori.
   Toti cei care au fost trimisi in judecata de DNA sunt corupti si mari corupti, care au furat milioane si chiar miliarde de euro.

  • Ești complet cretinopat de propaganda sistemului. Ți-am mai spus și înainte: dacă ai fi 2 neuroni funcționali în cap, ți-ai fi dat seama cât ești de prost și acum nu mai băteai câmpii aiurea pe aici. Nu am cum să repet ce spune PSD pentru că nu sunt nici pesedist și nici nu sunt foarte atent la ce spun cei de la PSD. Spre deosebire de tine, eu sunt capabil de analiza independenta și să-mi formulez propriile opinii, lucru pe care tu nu-l poți înțelege pentru că-ți lipsesc cei doi neuroni funcționali.

 6. Suntem si noi putin mafioti, dar nu-i depasim pe moldoveni. Ar fi bine sa ne unim cu ei!

 7. Probabil ca in povestea asta mint cei care au cel mai mult de pierdut.

 8. Hotii nebagati in puscarie nu te lasa sa traiesti.

 9. E unul,una,no matter ce,pe aici,își zice „vax”,care consideră că legalizarea corupției,hoției și crimei este ceva salutar-ei,așa să îi ajute Dumnezeu!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.