G4Media.ro

Portul artificial american pentru livrarea de ajutor umanitar în Fâşia Gaza, operaţional…

Photo by AFP

Portul artificial american pentru livrarea de ajutor umanitar în Fâşia Gaza, operaţional „în următoarele zile”, anunță Pentagonul

Portul artificial construit de armata americană pentru a facilita livrarea de ajutor umanitar în Fâşia Gaza va fi operaţional „în următoarele zile”, după întârzieri din cauza condiţiilor meteorologice, a făcut cunoscut marţi Pentagonul, scrie AFP, citată de Agerpres.

Confruntat cu blocaje din partea Israelului în ceea ce priveşte livrarea ajutoarelor pe cale terestră către teritoriul palestinian asediat şi pradă unui dezastru umanitar, preşedintele american Joe Biden a anunţat la începutul lui martie construcţia acestei instalaţii.

Portul, care a costat în jur de 320 de milioane de dolari, este finalizat, dar Pentagonul a anunţat săptămâna trecută că vremea nefavorabilă împiedică conectarea structurii cu malul Fâşiei Gaza şi că a rămas deocamdată în portul israelian Ashdod.

„În următoarele câteva zile, cred că va fi operaţional”, a declarat marţi presei purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder, fără a anunţa o dată precisă.

Nave ale Marinei Statelor Unite sunt la faţa locului pentru a facilita operaţiunea.

O navă de tip portcontainer a părăsit joi Ciprul îndreptându-se spre Fâşia Gaza încărcată cu ajutoare ce vor fi descărcate pe această infrastructură.

Comunitatea internaţională şi organizaţiile neguvernamentale subliniază că acest coridor maritim, precum şi paraşutarea ajutoarelor în Fâşia Gaza de avioane din mai multe ţări nu pot înlocui ajutorul adus pe cale terestră.

Războiul din Gaza a fost declanşat de un atac fără precedent al comandourilor Hamas asupra comunităţilor din sudul Israelului la 7 octombrie, soldat cu peste 1.170 de morţi, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ realizat de AFP pe baza cifrelor oficiale israeliene.

Publicitate electorală

Ofensiva de represalii a Israelului a costat viaţa a cel puţin 35.173 persoane, în marea lor majoritate civili, susţine Ministerul Sănătăţii al guvernului Hamas, mişcare islamistă care a preluat puterea în Fâşia Gaza în 2007.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...