G4Media.ro

Polonia: Curtea Supremă achită un judecător critic la adresa guvernului și anulează…

Sursa foto: Facebook / Prawo i Sprawiedliwość (PiS)

Polonia: Curtea Supremă achită un judecător critic la adresa guvernului și anulează decizia de suspendare a acestuia din funcție

Curtea Supremă din Polonia a decis că Igor Tuleya – un judecător care a devenit un simbol al opoziției față de politicile judiciare ale guvernului – nu este vinovat de infracțiunea de care îl acuză procurorii și că se poate întoarce la muncă, după ce a fost suspendat timp de peste doi ani, potrivit notesfrompoland.com.

Tuleya a fost acuzat de procurori că a permis dezvăluirea publică de informații unor persoane „neautorizate” atunci când a permis jurnaliștilor să asiste și să înregistreze procedurile în timpul unui caz în care a decis împotriva guvernului.

În noiembrie 2020, i s-a ridicat imunitatea și a fost suspendat din funcție de către controversata cameră disciplinară pentru judecători creată de guvern în cadrul reformei sistemului judiciar.

Această cameră, care făcea parte din Curtea Supremă, a fost desființată la începutul acestui an ca o cerință pentru ca Polonia să deblocheze fondurile înghețate de Uniunea Europeană din cauza preocupărilor legate de statul de drept. Astăzi, organismul care a înlocuit-o – camera de responsabilitate profesională – l-a exonerat pe Tuleya.

„Recunoaștem și declarăm că judecătorul Igor Tuleya nu a comis nicio infracțiune atunci când, la 18 decembrie 2017, a decis să desfășoare o audiere în public și să permită mass-media să asiste”, a declarat judecătoarea Małgorzata Wąsek-Wiaderek, citată de Polsat News.

„Judecătorul a acționat în limitele și pe baza legii”, a continuat ea, adăugând că plângerea procurorilor împotriva lui Tuleya a fost „în mod clar nefondată”. Prin urmare, camera a anulat decizia din 2020 de a-l suspenda pe Tuleya.

Tuleya însuși nu a acceptat niciodată validitatea deciziei camerei disciplinare de a-l suspenda, menționând că diverse hotărâri ale instanțelor poloneze și europene au constatat că aceasta nu este o instanță legitimă. Cu toate acestea, încercările sale de a se întoarce la locul de muncă au fost blocate, în ciuda ordinelor instanțelor inferioare de a-i permite să se întoarcă.

Tuleya a refuzat, de asemenea, cererile procurorilor de a se prezenta pentru interogatoriu, ceea ce i-a determinat pe aceștia să ceară ca el să fie reținut cu forța. Cu toate acestea, cererea lor în acest sens a fost respinsă anul trecut de camera disciplinară.

Rămâne de văzut dacă, în urma deciziei de astăzi, lui Tuleya i se va permite să se întoarcă la serviciu. Rezultatul va fi urmărit îndeaproape de către Comisia Europeană, care a cerut Poloniei să reintegreze judecătorii suspendați ca una dintre condițiile pentru deblocarea fondurilor înghețate.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

4 comentarii

 1. Câtă asemănare cu cazul Danilet .
  Comuniștii vechi și cei cripto de azi acționează la fel asupra celor incomozi , indiferent daca este in Romania, Polonia sau Ungaria . Pentru ei doar scopul final ,atât de drag lui Voiculescu ( nu avem puterea daca nu avem în mână justiția ) , contează .

  • Voiculescu zis și varanul .

  • Da, coruptia nu are nici culoare politica si nici tara.
   Extremistii de dreapta polonezi s-au purtat cu Igor Tuleya exact ca mafiotii USL de la noi (de culoare maro, desigur) cu Danilet cu marea diferenta ca lui Tuleya i s-a facut dreptate, chiar si dupa 2 ani.
   La noi, cu masacrarea recenta a justiției de către clanul lui Haos Ciolanis, mai greu.

 2. Vorbiți cumva despre caricatura care scotocea prin arhiva SIPA împreună cu bețiva sufletului, distrugătoarea de motocicliști !?! Martirii justiției române! Bietul nedreptățit! 😝🤪😜😛😋