G4Media.ro

Politico: România și alte nouă țări din Europa de Est cer Comisiei…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Politico: România și alte nouă țări din Europa de Est cer Comisiei Europene să le permită renunțarea la achiziția de vaccinuri anti-Covid

Un grup de zece țări est-europene, printre care și România, a adresat o petiție Comisiei Europene privind renegocierea contractelor pentru vaccinurile împotriva coronavirusului, într-o scrisoare văzută de publicația POLITICO, invocând o ofertă excesivă de doze și necesitatea de a proteja finanțele statului, transmite Rador.

Contractele ar trebui să poată fi reziliate „dacă nu mai sunt necesare din punct de vedere sanitar și epidemiologic”, se arată într-una dintre cerințele din scrisoare. În alte cazuri, ar trebui să fie posibilă reducerea numărului de doze comandate, astfel încât acestea să reflecte mai bine cererea de vaccinuri.

Scrisoarea a fost trimisă vineri seara și îi este adresată comisarului UE pentru sănătate, Stella Kyriakides. Polonia a condus inițiativa, iar scrisoarea a fost semnată și de Bulgaria, Croația, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, România, Slovacia și Slovenia.

O serie de țări din Europa de Est și-au exprimat anterior îngrijorarea că actualele contracte pentru vaccinurile împotriva coronavirusului, semnate în apogeul pandemiei, când UE era supusă unei presiuni publice intense pentru a procura dozele, le-au impus să cumpere prea multe doze, care acum nu sunt necesare. Comisia a asigurat până la 4,2 miliarde de doze de vaccinuri împotriva coronavirusului, de aproape zece ori mai multe decât populația UE. În februarie, au fost livrate 1,3 miliarde.

„În ciuda semnelor că pandemia se diminuează și că au fost atinse niveluri satisfăcătoare de vaccinare în întreaga UE, contractele cu producătorii de vaccinuri prevăd furnizarea de cantități de vaccinuri care depășesc semnificativ nevoile statelor membre și capacitatea de a le absorbi”, se arată în scrisoare.

Țările care au semnat scrisoarea susțin că vaccinurile riscă să expire neutilizate, având în vedere problemele pe care le-au întâmpinat donațiile de vaccinuri, ceea ce reprezintă „o risipă de resurse publice ce nu poate fi explicată în mod rezonabil publicului”.

Eforturile depuse de Comisie de a redefini contractele pentru a eșalona mai bine livrările nu merg suficient de departe, potrivit grupului de țări din Europa de Est. Țările scriu că prevederile din contractele care reglementează achizițiile de vaccinuri trebuie să fie modificate.

Scrisoarea menționează, de asemenea, problema livrării vaccinurilor aproape de data de expirare, lucru menționat pentru prima dată de țările baltice, și solicită o prevedere privind o minimă marjă de valabilitate.

Alte solicitări includ garanții privind protecția vaccinurilor împotriva celor mai recente variante aflate în circulație și posibilitatea ca Autoritatea UE de Pregătire și Răspuns la Situații de Sănătate să cumpere vaccinurile neutilizate, pentru a crea un stoc comun și, de asemenea, pentru a permite donații către restul lumii, într-un mod mai coordonat. (Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

34 comentarii

 1. În sfârșit!!!!!!!!

  DAR CEL CE LE-A COMANDAT TREBUIE JUDECAT ȘI CONDAMNAT PENTRU CEEA CE-A FĂCUT. CU TOT CU COMPLICII SĂI.

 2. Cum adica ” sa le permita”. Conform tratatului de aderare, politicile de sanatate sunt sub autoritatea statului respectiv nu a comisiei. CPM ati negociat acolo?

  • Tarile au semnat ca vor cumpăra aceste doze. Au fost pacalite.

 3. Cine a semnat. Nu cumva ministrii USR??

  • A semnat Catu, un om cu o inteligenta redusa la zero.

  • Ba da, creatura aia siloasa si bolnava psihic Mihaila, ca ii bat si ochii asa, intr-o parte. Aia de zbiera „hai, curaj, bagati certificat nazist”. Pe aia o vreau in puscarie, asa, taraita in catuse pe jos, ca la shaorma sa fie, cu de toate.

 4. Citu a dat cel mai mare tun postdecembrist și nu va răspunde penal.

 5. Toți cr3tinii antivacciniști să ne ia mielu’ la trântă! :)))))

  • Șobolan waxxerroid, nu ai niște doze de băgat în vene?

   P.S. Vezi că vor apărea unele noi, speciale, pentru devianții leghEbistoizi ca tine.

  • Buey fată iar vorbești cu gura plină? :)))))

  • Fă, leghebetisto, taci și-nghite!

  • Fată iar ți s-a sculat nivelul politic? Bagă-ți-l fix în cur! :)))))

  • Buey mugetare stai tu cileanu, că voi oricum sunteți mai insignifianți decât epsilonul bleg al comăniciului! Toată lumea vă știe că sunteți ciuca miștocărelilor! :)))))

  • Mugește la altă masă! :)))))

  • @ Dumnezeu, lasă-i, nene, să dea cu capul. Lasă-i să crape data viitoare ori când mai vine vreun val ori molimă. Să văd eu cum o să râdă atunci. Eu unul o s-o tai din România și o să mă uit la spectacol cu popcorn în față. Suntem cred destul de isteți să ne salvăm noi pielea și să-i lăsăm în plata Domnului să cadă pe stradă ca muștele, ca la ciumă. Prostia costă și o să-i coste, până atunci, pace, frate, n-are rost să te ștrofoci.

 6. Catu arafat cercel iohanis toti care sunt vinovati sa faca pușcărie au si mințit ca vaccinu e sigur = nu prea e sigur deloc

 7. In plus vaccinurile făcute pentru tulpina inițiala au o eficienta mult scăzută si de durata foarte scurta pe tulpinile actuale in circulație.

  • Ia verifica cum sta Portugalia, cea vaccinata 100%: au peste 20000 de cazuri zilnic.

  • Scufițo, vaccinul funcționează limitat că de data asta am pus-o cu un virus parșiv. Virusul ăsta s-a adaptat să păcălească sistemul imun care își scade titrul de anticorpi că așa face el de obicei. Avem anticorpi pentru jdemii de boleșnițe, corpul nu produce nivelul maxim tot timpul că ar trebui să fim o fabrică de anticorpi. Ei, pe scăderea asta se bazează infecțiile la vaccinați dar vai, și la vindecați. De aia funcționează vaccinul doar un timp. Însă producția de anticorpi revine în contact cu virusul și boala e mai ușoară. Plus că afurisitul și mutează. Ei, ți- am dat o șansă la logică. Depinde de dumneata dacă o valorifici.

 8. Si daca nu le cumparau deloc ati fi urlat pe aici ca sunt niste tradatori vinovati de genocid, ca va lasa sa muriti cu zile pentru ca nu va pun la dispozitie vaccinul, asa cum ati mai urlat si cu alte ocazii.
  Intr-adevar au fost prea multe inca de la inceput, dar asa se intampla cand ai nevoie de un produs pe care il produc doar vreo doua entitati.
  O sa urlati ca voi nu aveati nevoie. Totusi, greselile UE nu pot reprezenta o explicatie logica pentru care ati inceput sa credeti ca va cresc antene 5G sau solzi de la vaccin.

  • Rozalia, fă, bagă-ți tu toate acele doze-n vene. Da, fă? Și ia-i la injectat și pe ceilalți colegi devianți din ferma de troli iubitori de wax și racheți.

  • Rozalia, fă, leghebetisto, bagă-ți tu toate acele doze-n vene. Da, fă? Și ia-i la injectat și pe ceilalți colegi devianți din ferma de troli iubitori de wax și racheți.

  • @râciu comăniciu
   Buey conservă expirată ia-o mai domol că faci drecu un infărcțel de la atâta ciudă și nu mai avem de cine râde! :)))))

  • Exact. Prosti și mulți… aproape ma încearcă un sentiment de mila și compasiune. Ce sa-i explici gibonului ca din pandemie am ieșit doar prin vaccin, ca vaccinul te protejează prin crearea de anticorpi gata și forme mai puțin grave, spitalele su sectiile ATI nu mai sunt pline …n-ai cu cine.. ei sunt cu lgbt, cu credință, cu dacii liberi.. lăsăm natura sa își urmeze cursul. Deja au lăsat pielea mulți oameni de 50 – 60 de ani crezând în toate aberațiile astea… continuati sa mergeți în întuneric… vai de capul vostru!

 9. Așea…și? O se ne luați mielu’ la trântă drept răzbunare? :)))))

 10. La USR te referi?
  S-au sinucis singuri cu Cioloș, săracii.
  RIP USR.

 11. Vaccinarea obligatorie nu mai pare asa „cool”…

 12. Buey mugetare vezi că te-ai năclăit în vorbe! Rămâne cum am stabilit cu mielu’! :)))))

 13. În sfârșit!