G4Media.ro

Politico despre summitul PPE din Atena, la care participă și președintele Iohannis:…

Foto: Manfred Weber / PPE

Politico despre summitul PPE din Atena, la care participă și președintele Iohannis: Scopul reuniunii este de a alinia trupele înainte de alegerile din Spania, Polonia, Finlanda, Grecia și Cipru

Cu doi ani înainte de următoarele alegeri parlamentare europene, șefa Comisiei, Ursula von der Leyen, se va alătura președintelui Parlamentului, Roberta Metsola, precum și premierului grec Kyriakos Mitsotakis, liderului PPE Manfred Weber și altor lideri conservatori, la Atena, pentru două zile de discuții cu ușile închise și o fotografie de familie, scrie Politico, în Playbooc

Scopul reuniunii, care începe astăzi, este de a începe să elaboreze poziții comune și de a alinia trupele înainte de alegerile din Spania, Polonia, Finlanda, Grecia și Cipru, a declarat secretarul general al PPE, Thanasis Bakolas, pentru Playbook. „Vreau ca ei să se dueleze”, a adăugat el.

De la ultimele alegeri europene, PPE și-a pierdut cel mai proeminent membru, în persoana fostului cancelar german Angela Merkel, și în prezent nu deține puterea în niciuna dintre cele mai mari țări ale UE.

Mulți membri ai PPE sunt, de asemenea, marcați de faptul că Weber, candidatul lor Spitzenkandidat/candidatul principal în timpul alegerilor europene din 2019, a fost respins de Consiliu în candidatura sa la președinția Comisiei.

„Nu vrem ca acest lucru să se întâmple din nou”, a spus Bakolas. „Cel mai important lucru este să ne adunăm liderii, să îi închidem într-o cameră și să discutăm” – un exercițiu care, potrivit lui Bakolas, va fi repetat de două ori în 2023 și o dată în ianuarie 2024 pentru un congres al partidului pentru a alege un Spitzenkandidat.

Membrii PPE vor încerca să intermedieze un acord larg asupra unor chestiuni precum listele transnaționale, politica UE în domeniul apărării, politica externă și migrația. „Vreau ca ei să gândească la scară mare, să decidă încotro se îndreaptă Europa. Nu putem lăsa acest lucru până la sfârșit”, a spus el.

Bakolas a recunoscut că PPE are mare nevoie de un impuls electoral. „Trebuie să câștigăm mult, mai ales în țările mari”, a spus el, adăugând că este încrezător că liderul opoziției Alberto Núñez Feijóo „va fi prim-ministru” în Spania și că partidul se va descurca bine în Germania și Portugalia. „Trebuie să menținem un loc [în Consiliu]. Vom câștiga cu Mitsotakis și trebuie să obținem încă trei locuri în Consiliu. Acestea sunt obiectivele în 2023”.

Chiar dacă PPE se descurcă bine, ar putea avea nevoie de sprijin din partea altor partide pentru a cântări în funcțiile de conducere din UE. Întrebat dacă PPE ar putea să se cupleze cu Conservatorii și Reformiștii Europeni ai premierului italian Giorgia Meloni, Bakolas a spus: „Nu înțeleg de ce nu pot juca acest joc politic așa cum se joacă în orice altă țară”.

Despre ECR: „ECR este o imagine dublă: o parte are foarte puține diferențe cu mine. Cealaltă parte este atât de departe încât nu pot lucra cu ea.”

Despre Meloni: „Este pragmatică. Este inteligentă. Este deschisă. Bineînțeles că voi vorbi cu ea… Dacă se va dovedi un lider credibil, un interlocutor serios, depinde de ea”, a spus Bakolas, adăugând că liniile roșii ale PPE sunt „pro-Europa, pro-NATO, pro-Ucraina”.

S-a încadrat Meloni în aceste linii roșii? „Da, până acum. Dar vom vedea”, a adăugat el.

Cine merge la Atena? Vor participa o selecție de lideri guvernamentali ai PPE (Cipru, România, Slovacia, Grecia, Austria, Croația), precum și vicepremierii Republicii Cehe, Italiei și Belgiei și o serie de legislatori europeni.

Cine nu va fi prezent? Jurnaliștii.

Sursa: Politico/ Playbook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

1 comentariu

  1. Dar este cunva iohannus membrul oficial al vreunui partid și nu știam noi?