G4Media.ro

PNL îi cere oficial președintelui Camerei, Ludovic Orban, să îi sancționeze pe…

PNL îi cere oficial președintelui Camerei, Ludovic Orban, să îi sancționeze pe cei doi parlamentari AUR care l-au evacuat de la prezidiu pe Florin Roman

Deputatul liberal Cristian Băcanu anunță că a depus o sesizare la cabinetul președintelui Camerei Deputaților, Ludovic Orban, prin care cere sancționarea celor doi parlamentari AUR care l-au evacuat pe Florin Roman de la prezidiu în ședința din 9 septembrie.

Atunci, Antonio Andrușceac și Ciprian-Titi Stoica l-au forțat pe Roman să plece de la prezidiu după ce acesta a confiscat microfonul și a refuzat să îi dea cuvântul președintei Senatului, Anca Dragu.

”Condamn public orice manifestare de natură să știrbească încrederea cetățenilor în instituția Parlamentului. Le solicit unor colegi să înțeleagă că disputele juridice și parlamentare nu se tranșează cu forța mușchilor. Nu în ultimul rând, îmi exprim totala dezamăgire față de lipsa de reacție a parlamentarilor USR PLUS care priveau cu aparentă satisfacție cum cei doi deputați AUR îl „săltau” efectiv pe Florin Roman de la pupitru”, a scris Băcanu pe Facebook.

Citește și:

Textul integral al sesizării depuse de Cristian Băcanu:

SESIZARE Cu privire la săvârșirea unor abateri foarte grave (în sensul art. 248 din Regulamentul Camerei Deputaților) de către domnii deputați:

 1. Antonio Andrușceac și
 2. Ciprian-Titi Stoica,

Sens în care solicit sancționarea acestora pentru motivele expuse în cele ce urmează.

 

 1. Precizări cu privire la ședința plenului reunit din 09 septembrie 2021

La data de 09 septembrie 2021, începând cu ora 16.00, a avut loc ședința comună a Senatului și Camerei Deputaților, ședință ce fusese convocată de președinții celor două camere (și nu de BPR) pentru citirea moțiunii de cenzură ce a fost depusă la 03.09.2021 de către un număr de deputați USR PLUS și AUR. Moțiunea a fost înregistrată într-un mod ce prezintă evidente vicii de formă (aspect ce nu face obiectul prezentei sesizări).

Prin Decizia nr. 5 din 09 septembrie 2021, Președintele Camerei Deputaților, domnul Ludovic Orban a hotărât ca „În data de 9 septembrie 2021, între orele 16.00 – 24.00, atribuțiile Președintelui Camerei Deputaților vor fi exercitate de domnul Florin Claudiu Roman, vicepreședinte al Camerei Deputaților.” Prin urmare, domnul Florin Roman a preluat în totalitate atribuțiile Președintelui Camerei Deputaților în ziua și intervalul orar indicate prin Decizia nr. 5 din 09 septembrie 2021.

Potrivit art. 30 din Regulamentul activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului:

„Lucrările ședințelor comune sunt conduse, alternativ, de președintele Camerei Deputaților și de președintele Senatului, asistați de 2 secretari, câte unul de la fiecare Cameră.”

Având în vedere că ședința precedentă a plenului reunit fusese condusă de către doamna Anca Dragu, Președintele Senatului, ședința din 09 septembrie 2021 urma a fi condusă potrivit art. 30 din Regulamentul activităților comune ale Camere Deputaților și Senatului de către Președintele Camerei Deputaților.

Potrivit art. 35 din Regulamentul activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului:

„Președintele sau vicepreședintele care îl înlocuiește și care conduce dezbaterile veghează la respectarea regulamentului și menținerea ordinii în sala de ședință.”

Prin urmare, coroborând art. 35 din Regulamentul activităților comune cu Decizia nr. 05 din 09 septembrie 2021, ședința plenului reunit urma să fie condusă în mod legal de către domnul Florin Roman. Acest lucru este întărit de întreaga economie a normelor prevăzute de Regulamentul activităților comune, spre exemplu de art. 46 (4), art. 53, art. 66 – norme care fac referire expresă la noțiunea de „președinte de ședință”, mai exact la deputatul care conduce ședința plenului reunit.

Interpretând aceste norme în mod gramatical și teleologic, se observă că intenția avută la momentul redactării Regulamentului este ca ședința plenului reunit să fie condusă fie de către Președintele Camerei al cărui rând este conform art. 30 din Regulament fie de către Vicepreședintele care îl înlocuiește. Cu alte cuvinte, atunci când Președintele Camerei Deputaților are atributul conducerii plenului reunit, plenul poate fi condus fie de către acesta fie de către înlocuitorul său și nu de către Președintele Senatului. Aceasta era situația din 09 septembrie 2021.

Același raționament se desprinde și din prevederile art. 15 alin. (2) din Regulamentul activităților comune, normă care arată că înlocuitorul Președintelui uneia din camere este „desemnat de președintele camerei respective”formulare care arată că Președintele camerei care avea atributul conducerii plenului reunit desemnează înlocuitorul care va conduce plenul.

 

 1. Înlăturarea abuzivă și violentă a domnului Florin Roman de la conducerea plenului reunit

În cadrul ședinței din 09 septembrie 2021, parlamentari ai partidelor USR PLUS și AUR au invocat în mod incorect prevederile art. 15 alin. (2) din Regulamentul activităților comune pentru a solicita ca domnul Florin Roman să nu conducă ședința plenului reunit.

Solicitarea ca domnul Florin Roman să renunțe la conducerea plenului reunit a fost inițial formulată de către domnul deputat Ionuț Moșteanu (USR PLUS).

În urmara solicitării domnului deputat Ionuț Moșteanu, doi deputați ai partidului AUR, respectiv domnul Antonio Andrușceac și domnul Ciprian-Titi Stoica, l-au flancat pe domnul Florin Roman și l-au constrâns să părăsească pupitrul de la care acesta conducea ședința plenului reunit.

Cei doi domni deputați (Ciprian-Titi Stoica și Antonio Andrușceac) l-au bruscat pe domnul Florin Roman în timp ce colegii senatori și deputați de la USR PLUS fie priveau fără nicio reacție (de exemplu doamna Anca Dragu) fie solicitau în mod repetat ca domnul Roman să nu mai conducă ședința conform Regulamentului (domnul Ionuț Moșteanu).

Apreciez că utilizarea forței fizice  și a violenței în cadrul Parlamentului României constituie o abatere deosebit de gravă (în sensul art.248 alin. 1 din Regulamentul Camerei Deputaților) și că un astfel de comportament reprobabil trebuie sancționat și descurajat, avându-se în vedere impactul puternic pe care acesta îl are asupra societății.

Astfel de fapte antisociale (la limita dreptului penal – a se vedea prevederile art. 193 Cod penal care incriminează lovirea și alte violențe) știrbesc încrederea cetățenilor în instituția Parlamentului României și aduc o gravă vătămare democrației în sine.

În concluzie, văzând toate argumentele de mai sus, apreciez că se impune sancționarea domnilor deputați Antonio Andrușceac și Ciprian-Titi Stoica.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: George Călin

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

16 comentarii

 1. Sigur o va face, dar trebuie sa aștepte decizia CCR.

 2. Bagabonteala de tip pnl

  • Securicii usrplus au comandat marrdeiashilor haur. Politica altfel, deh! Ca la Kosovo!

  • Pai si ce a facut Roman nu e tot zmardoiala? S-a facut de la sine putere presedinte de sedinta peste toate regulamentele prevazute si a mai si pus stapanire pe mocrofon. Asta tot zmardoiala e prietene, mai ales cand folosesti soparle deastea in fata unei femei. Roman si-o merita cu varf si indesat.

  • Esti… atat de… primitiv… ata te duce capul…

  • A prin curaj Goe asta
   oare la ce minister lucreaza ca sofer? ai permisul pe bune? esti ruda cu Bode?

  • Sclav sexual mai mare ca tine Goe n-am vazut

 3. Bineinteles ca vor fi sanctionati cei doi, dar numai dupa desfasurarea congresului AUR.
  Regula a fost stabilita deja de pnl.

 4. USL-AUR 2024

 5. Sa se faca o comisie de ancheta, pentru cateva saptamani, sa se verifice semnaturile de pe sesizarea PNL. 🙂
  Dupa aia, sa se conteste la CCR valabilitatea sesizarii. 😀
  Sa vedem daca le convine penelistilor. 😛

 6. De ce cenzurați, prăpădiților???

 7. PNL =PSD aceiași mizerie USL.
  Între Dragnea și Câțu e o singură diferență, unul e pușcăriaș.
  Sa folosești resursele financiare ale României pentru a ajunge Șef de (Partid), asta e trădare de Țară.
  Pușcărie pe viață merită.
  Să urzupi funcția de Șef de Cameră Parlamentară?
  Ei nu înțeleg Lumea, sunt ca animalele de pradă.

 8. Eu îi cer sa-i premieze!

  • De acord, nu ca le-ar iubi prea mult formațiunea politică din care fac parte, dar au procedat constituțional, conform regulamentului si cu destul bun simt si cu oarece colegialitate.

 9. Intrebarea corectă este CE CĂUTA
  martofoiul ROMAN SĂ PREZIDEZE ȘEDINȚA DE PLEN A PARLAMENTULUI DACĂ
  ERA IN ATRIBUTIA PRESEDINTEI SENATULUI ? Parcă UZURPAREA FUNCTIEI se cheamă ce a comis pitifelnicul de
  Roman. Pe el nu-l sanctioneaza nimeni?
  Sau dacă – i de-al lor, al peneleilor, nu se pune! BLEAH!