G4Media.ro

PNL: Condamnații penal nu au ce căuta în funcții publice. Solicităm celeritate…

PNL: Condamnații penal nu au ce căuta în funcții publice. Solicităm celeritate în procedura parlamentară pentru revizuirea Constituției

PNL a salutat marți, prin vocea prim-vicepreședintelui Raluca Turcan, decizia Curții Constituționale prin care a fost validată inițiativa cetățenească de revizuire a legii fundamentale ”Fără penali în funcții publice”. Turcan a solicitat ca inițiativa să intre cu celeritate în dezbaterea parlamentară.

”Condamnații penal nu au ce căuta în funcții publice! PNL salută decizia CCR privind inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției prin care se instituie interdicția pentru cei condamnați de a fi aleși în funcții publice. Solicităm celeritate în procedura parlamentară, astfel încât până la sfârșitul legislaturii să avem cel puțin un vot într-una dintre camerele Parlamentului, astfel încât să evităm riscul casării inițiativei la finalul legislaturii”, a scris Raluca Turcan pe Facebook.

Ea a reamintit că PNL a depus în Parlament, încă din noiembrie 2017, două proiecte legislative care interzic persoanelor condamnate penal să poată fi alese în Parlamentul României sau în funcția de Președinte al României.

”În condițiile în care revizuirea Constituției României presupune o majoritate parlamentară de două treimi, pe care cel mai probabil PSD și ALDE nu sunt dispuse să o asigure, PNL va insista asupra unui vot asupra celor două proiecte, care sunt deja în dezbaterea Parlamentului la Camera Deputaților, în calitate de for decizional”, a precizat Turcan.

”Fie pe o cale, fie pe cealaltă, trebuie să avem reglementată această interdicție în privința celor condamnați penal. PNL va pune în slujba acestei inițiative toate voturile de care dispune în Senat și Camera Deputaților. Așteptăm toate partidele care doresc curățarea spațiului public de infractori să se alăture demersului nostru”, a conchis ea.

Curtea Constituțională a dat undă verde marți, cu unanimitate de voturi, inițiativei cetățenești de revizuire a Constituției ”Fără penali în funcții publice”, au declarat surse din cadrul CCR pentru G4Media.ro. Inițiativa urmează să fie trimisă Parlamentului pentru dezbatere, ulterior adoptării de către Legislativ fiind nevoie de organizarea unui referendum pentru aprobarea finală. Proiectul a fost demarat de USR, partid care a fost principalul vector de strângere a semnăturilor necesare depunerii actului normativ la Parlament.

Iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” propune ca articolul 37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conţinut: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

15 comentarii

 1. Partidul Dragnea-Dăncilă are de ce se teme de PNL, după acest mare şi inteligent act de exprimare imediată a unităţii opoziţiei în lupta anticorupţie.

 2. Deci e afacerea PNL sau inițiativa USR?!

 3. Bravo penelisto ai venit si tu cu oul tau si cocodacesti ca gaina nebuna. Se intelege ca la conducrrea unei tari sa fie oameni cu moralitste !! Voi vreti sa elimunati adversarii politici de frica lasilor !! Ptr. voi niciodata Constitutia tsrii nu e completa cand nu va conbine ceva. Toata biata nimic nu ai fscat, decat gainaturi.

 4. Sper că este vorba doar de penalii lor, nu-i speriați pe ai noștri. Cașcaval de unde?

 5. Celeritate pentru dezbaterea motiunii impotriva lui Ciordache de ce nu cereti?!!!!!!!!!!!!
  Nu va puteti gandi decat la un lucru la un moment dat?

 6. Vad ca deja solicitarea opiniei publice privind interdictia : FARA PENALI IN FUNCTII PUBLICE , in viziunea PNL este valabila numai pentru functia de parlamentar sau Presedinte.

 7. Penali ? Care penali ? Ohooo…se vor „albi” dosarele cu celeritate și…ioc penali. O să vedeți.

 8. Madam turcan mai bine ne-ati spune cate ceva despre „centura politicii ‘ , in rest puteti sa solicitati tot ce doriti , pana o sa borati carabusi .

 9. Si asta o spune o complice la jaful Mafiei Portocalii din care a facut parte. Acum are misiunea sa compromita PNL si o face cu mult succes, ori de câte ori da pe goarna prostiile ei de carierista politruca de doi bani

  • Si Orban, ala, oare nu-si da seama ca Turcan ii aduce deservicii cu iesirile ei?!
   Sau, acum, desteptului ala nr. 1 de jurnalist al lor, R. Bogdan, caruia parca nici lui nu-i mai stau bine ochii-n cap de cand face politica pe fata!

 10. Sa vedeti la craiova ce legaturi sunt intre parlamentari si antreprenorii in constructii care sunt interlopii care isi spala banii.Se iau terenuri cu decizii ale institutiilor publice arhicunoscute de catre politicieni si apoi se vand interlopilor care construiesc mini blocuri smechere.Asa fac toti bani

 11. Vai Raluca a cerut in parlament cu crleritate procedura , vai so noi ce facem avum cu celeritatea asta !!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.