G4Media.ro

Plusurile și minusurile Kamalei Harris, vicepreședinta lui Joe Biden

Plusurile și minusurile Kamalei Harris, vicepreședinta lui Joe Biden

Kamala Harris, o avocată de culoare în vârstă de 55 de ani, cu origini indiene și jamaicane, a fost anunțată marți drept vicepreședinta democratului Joe Biden în încercarea sa da a câștiga mandatul de președinte al Statelor Unite. Alegerea lui Harris respectă fidel portretul vicepreședintelui pe care Biden a mărturisit în repetate rânduri că și-l dorește alături la alegerile prezidențiale din 3 noiembrie: o femeie de culoare, care ar atrage voturile cruciale ale comunității afro-americane și ale altor minorități, precum și al femeilor, grupuri demografice ce pot decide soarta scrutinului.

Considerată o moderată pragmatică, apropiată atât de liderii formațiunii democrate, cât și de progresiștii radicali tot mai influenți, Harris este prima femeie de culoare și prima americană cu rădăcini asiatice care candidează la Casa Albă din partea uneia dintre cele două formațiuni tradiționale americane mari. Care sunt însă lucrurile importante pe care senatoarea californiană le aduce perechii democrate și de ce unele voci susțin că Biden a greșit alegând-o pe Kamala Harris?

Anunțul alegerii lui Harris a fost făcut cu mai puțin de o saptamână înainte de Convenția Națională a democraților de la Winscoin Center din Milwaukee (Wisconsin), unde Biden urmeză să fie desemnat, de către cei 3.979 de delegați, candidatul oficial al formațiunii în alegerile prezidențiale din toamnă.

Momentul ales este unul favorabil fostului vicepreședinte. Joe Biden se află în acest moment în pole-position în cursa pentru Casa Albă, dupa ce criza economică profundă și efectele devastatoare ale pandemiei de coronavirus au neutralizat aproape complet șansele președintelui Donald Trump de a fi reales.

Vorbind despre alegerea sa, Biden a afirmat: „Am decis, Kamala Harris este cea mai bună persoană care să mă ajute să duc această luptă cu Donald Trump și Mike Pence și apoi să conduc această națiune începând din ianuarie 2021”.

„Acestea nu sunt vremuri normale. Pentru prima dată în istoria noastră, ne confruntăm cu trei crize istorice – toate în același timp. Ne confruntăm cu cea mai gravă pandemie din 100 de ani. Cea mai gravă criză economică de la Marea Depresiune. Cele mai puternice apeluri la dreptate rasială într-o generație. Și avem un președinte care a eșuat atât să ne conducă în criza virusului – costându-ne vieți și decimându-ne economia – și a ațâțat flăcările urii și diviziunii,” a spus Biden.

Candidatul democraților la Casa Albă a declarat că „am nevoie de cineva care să lucreze alături de mine, inteligent, tenace și gata să conducă. Kamala este acea persoană. Am nevoie de cineva care să înțeleagă durerea pe care o suferă atât de mulți concetățeni… Am nevoie de cineva care să înțeleagă că suntem într-o luptă pentru sufletul acestei națiuni. Și asta dacă vom trece prin aceste crize – trebuie să ne unim și să ne unim pentru o Americă mai bună. Kamala înțelege asta.”

Biden a descris-o pe partenera sa de campanie drept „o luptătoare neînfricată pentru omul obișnuit și unul dintre cei mai buni funcționari publici din țară.” Democratul a remarcat cum Harris a lucrat îndeaproape cu unul dintre fiii săi, Beau, când aceasta era procurorul general al Californiei, iar el ocupa functia similară în Delaware.

Plusuri

 • Kamala Harris a fost considerată mult timp una dintre opțiunile principale în cursa pentru acest rol. De altfel, ziarul Politico a publicat recent un material în care susținea că Biden ar fi ales-o ca vicepreședintă pe Kamala Harris, dar publicatia online a retractat ulterior acel material.

Dintr-o lista scurtă pe care se mai aflau, printre altele, senatoarele Tammy Duckworth (Illinois), Elizabeth Warren (Massachusetts) și Tammy Baldwin (Wisconsin), guvernatoarea Gretchen Whitmer (Michigan), Susan Rice, fosta consilieră a Casei Albe pe probleme de securitate, sau fosta mâna dreaptă a procurorului general al Statelor Unite, Sally Yates, Harris a ieșit câstigatoare. Este o confirmare a statutului său important pentru una dintre cele mai interesante și influente vedete ale partidului.

 • Harris este o senatoare ce reprezintă California, cel mai populat stat american. Experiența politică pe care o aduce din acel stat, cunoscut pentru forța economiei sale și creuzetul demografic, este un avantaj solid. În plus, Harris a fost una dintre candidatele la nominalizarea Partidului Democrat pentru Casa Albă, având astfel experiență de campanie pentru un post politic atât de important. Acest lucru o va ajuta cu siguranță în lunile următoare, când viața și cariera ei se vor afla sub lupa iscoditoare a rivalilor republicani, a presei și a publicului.
 • Deși este oarecum un novice pe scena politică de la Washington, unde se află la primul său mandat de senator, Harris și-a câstigat o reputație de politician intransigent și eficient în două dintre cele mai importante comitete din Senat: Intelligence și Judiciary.
 • Actuala senatoare s-a născut în Oakland (California), din mamă indiancă și tată jamaican, având astfel profilul perfect al candidatului ce provine din rândul minorităților, educat (Dreptul la Universitatea Hastings din California), o imagine a diversității care este, fără îndoiala, pe placul liberalilor din partid. Din acest punct de vedere, și tinând cont și de insistența lui Biden de a alege ca parteneră o femeie de culoare, Harris este de departe una dintre cele mai sigure și necesare variante.
 • Capacitatea lui Harris de a unifica partidul. Apropiată atât de liderii formațiunii democrate, cât și de progresiștii radicali, Kamala Harris este văzută ca o politiciană care va putea colabora cu ambele aripi influente ale formațiunii și de a le aduce la un numitor comun. Situația a devenit cu atât mai stringentă cu cât, în contextul convulsiilor politice, sociale și rasiale pe care le traversează America în aceaste luni, radicalii din Partidul Democrat devin tot mai vocali și mai influenți. Iar solicitările recente ale lui Harris de reformare a departamentelor de poliție a fost bine primită de progresiștii din partid.
 • Experiența profesională. Kamala Harris și-a început cariera de avocat în departamentul procurorului din districtul Alameda. După ce a fost procuroare în San Francisco, ea a fost aleasă prima femeie și prima afro-americană în funcția de procuror general al Californiei, unul dintre cele mai mari departmente legale din uniune. În cele două mandate pe care le-a obținut (și care au durat din 2011 până în 2017), ea a devenit tot mai populară în Partidul Democrat, mai ales printre progresiști, prin pozitionariile sale față de mariajul între persone de același sex și pedeapsa cu moartea.
 • Poziția sa agresivă anti-Trump. Kamala Harris nu și-a ascuns niciodată antipatia profundă pentru liderul republican și administrația acestuia. Acest lucru a fost evident în timpul audierilor lui Brett Kavanaugh (propus pentru funcția de judecător la Curtea Supremă) și a procurorului general William Barr, pe care i-a bombardat cu întrebari agresive. Daca analistii îl vad pe Biden ca pe un politician relativ moale si decent, nu acelasi lucru îl afirma despre Harris. În opinia lor, fosta procuroare poate si va fi folosita ca instrument de atac împotriva perechii Trump-Pence în urmatorele luni.

Minusuri

 • Trecutul ei controversat ca procuror în California . Harris a fost criticată multă vreme pentru stilul ei agresiv de procuror, care a provocat îngrijorare printre membrii comunității de culoare. În acest an, în care tensiunile rasiale s-au manifestat cu putere în multe orașe americane, voturile afro-americanilor ar putea decide rezultatul scrutinului din toamnă, iar trecutul celei care s-a autodefinit drept „procuroarea progresistă” ar putea să fie o problema. De altfel, de multe ori în timpul campaniei sale eșuate pentru nominalizarea democrată, adversarii au strigat: „Harris is a cop,” acuzând-o de favorizarea forțelor de ordine în detrimentul americanilor obisnuiti (Atât ca procuror al districtului San Francisco, cât și ca procuror general al Californiei, Harris a fost constant de partea polițistilor în disputele cu suspecții – chiar și în cazurile în care acești suspecți ar fi putut fi condamnați în mod eronat).

În plus, această perioada din cariera ei continuă să nu fie pe placul unor liberali. Un editorial publicat anul trecut de New York Times a acuzat-o pe Harris fie că a tăcut, fie că s-a opus reformelor favorizate de progresiști de-a lungul carierei sale. „Senatoarea a fost adesea de partea greșită a istoriei atunci când a fost procuroarea generală a Californiei,” a afirmat articolul.

Atacurile pe care Harris le-a lansat împotriva lui Joe Biden în dezbaterile organizate în timpul alegerilor primare democrate din iarnă, când l-a criticat pentru relațiile apropiate de lucru pe care acesta le-a avut cu foști senatori care au susținut segregarea rasială. Mulți democrați au fost șocați de virulența atacurilor senatoarei, despre care analiștii au spus la momentul respectiv că „aproape au scufundat campania lui Biden”. Deși fostul vicepreședinte democrat a afirmat recent că nu îi poartă pică lui Harris pentru acele momente, certurile lor vor reprezenta cu certitudine o pistă de atac pentru Trump și republicani, care vor evidenția disensiunile, reale sau nu, dintre cei doi parteneri democrați.

 • Deși și-a a lansat candidatura la funcția de președinte în fața unei mulțimi entuziaste de peste 20.000 în Oakland la începutul anului trecut și părea că va avea un drum lung de parcurs, mai ales datorită performantelor sale apreciate de la dezbateri, Harris a ieșit din cursa în decembrie. Ea nu a reușit să articuleze o strategie clară pentru campania ei desfasurată sub sloganul „Kamala Harris For the People” și a dat răspunsuri confuze în domenii majore, precum asistența medicală. Mai mult, în timpul procesului de căutare de către Biden a unei vicepreședinte, unii dintre consilierii acestuia au arătat cu degetul la eșecul lamentabil al campaniei electorale a lui Harris de anul trecut: campania acesteia a rămas fără bani cu două luni înainte de începerea alegerilor propriu-zise, iar o parte dintre angajatii sai de baza au abandonat-o fără prea multe remuscări.
 • Unii o văd pe Kamala Hrris ca fiind prea apropiată de stânga liberală. De altfel, Team Trump a reacționat imediat la anunțul lui Biden și a afirmt că alegerea partenerei sale este o dovadă că Biden este „o cochilie goală care este umplută cu agenda extremă a radicalilor din stânga”.

„Nu cu mult timp în urmă, Kamala Harris l-a numit pe Joe Biden un rasist și a cerut scuze pe care nu le-a primit niciodată,” a afirmat campania lui Trump. „În mod clar, Phony Kamala (Kamala cea prefăcută) își va abandona propriile moravuri și va încerca să-și îngroape trecutul ca procuror, pentru a potoli extremiștii anti-poliție care controlează Partidul Democrat. În încercarea sa eșuată de a candida la funcția de președinte, Kamala Harris a îmbrățișat bucuroasă manifestul radical al stângii, cerând miliarde de dolari în noi impozite și sprijinind ideea guvernului lui Bernie Sanders de preluare a asistenței medicale.”

„Acest duo radical este PERFECT unul pentru celălalt, dar GREȘIT pentru America,” se afirmă într-un email trimis de echipa de campanie a lui Trump, care o descrie pe Harris drept „un candidat eșuat la prezidentiale și un fost procuror general corupt din California.”

 • Deși susține că este o voce a americanului de rând, Harris este o politiciană bogată, cu o avere estimată la 6 milioane de dolari, cu case în Los Angeles, Washington D.C. și San Francisco. Chiar dacă cea mai mare parte a banilor provin de la soțul său, avocatul Douglas Emhoff, democrata ar putea risca să fie acuzată de ipocrizie pentru afirmatiile sale că vorbește în numele americanilor obișnuiți .

Concluzia. Prin alegerea Kamalei Harris, Biden a decis să participe în cursa pentru Casa Albă alături de o fostă rivală din alegerile primare democrate, care este familiarizată cu rigorile unice ale unei campanii naționale stresantă și dificilă. Harris are poziționări relativ moderate pe probleme precum asistența medicală, iar trecutul său de procuror în cel mai populat stat al uniunii este un avantaj. Faptul că este o femeie de culoare cântăreste si el enorm pentru stânga americană. Ea ar putea scrie istorie devenind prima vicepresedinte de culoare și prima americană de origine asiatică care ocupă această poziție.

Dar alegerea vicepreședintelui are o semnificație aparte în acest an. Dacă va ajunge în fotoliul de la Casa Albă, Biden va avea 78 de ani atunci când va fi inaugurat în ianuarie 2021, cel mai bătrân candidat care și-a asumat președinția SUA. Democratul a spus despre el că va fi o figură de tranziție și nu s-a angajat pe deplin pâna acum să urmărească să obțină un al doilea mandat în 2024. Dacă refuză să facă acest lucru, colega sa de guvernare ar deveni foarte probabil candidatul principal pentru nominalizarea democraților în acel an. Kamala Harris, președinta SUA în 2024? Ar fi un alt moment istoric.

Surse: CNN, BBC, CBS News, RealClearPolitics, Washington Post, AP, FoxNews, Forbes, New York Times, Newsday, Twitter

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

24 comentarii

 1. Oare de ce ne-ar interesa pe noi romanii individa asta?

  • de troll rusofil!

  • Pt. ca ce se intampla in America afecteaza toata planeta. 🙂

  • Pentru ca o sa fie presedinte incepand cu ianuarie 2021.

  • Lexicoane, tata, pe tine nu te afecteaza. Trump a uitat sa schimbe ambasadorul SUA la Bucuresti vreo 3 ani.

   Licuriciul cel Mare nici nu stie ca existi. Asta e avantajul de a presta oral cand nu ai dinti.

   Dar daca vine razboiul, sigur vin matarangile intunecate sa te apere.

 2. Lasă că e bine, la cât de ramolit e Biden bine că nu şi-a pus câinele vicepreşedinte. Oricum oricine îl bate pe Trump.

 3. Așa trebe și la noi, România să fie republică prezidențială și președintele să își aleagă primu ministru cu care să meargă în campanie, noi avem câte un prim ministru nou aproape în fiecare an…..aha și țara să fie federalizată,și cre(ș)tinismul afară din școli, pensionarii să nu mai poată vota (că nu mai contribuie la buget), gheii să se căsătorească și să adopte copii, școala redusă la 4 ore cu accent puternic pe gândire critică și educație civică, televiziunile să fie taxate la greu să se mai închidă că sunt multe și inutile, bisericile la fel ,etc etc etc Oh ce frumoasă ar fi viața

  • Ba, chiar nu ti-e rusine sa-ti exprimi gandurile sub asa spurcaciune de nickname ? Chiar ai merita unul … Cine drq. ar trebui sa te ia in seama, sa se deranjeze sa citeasca ce-ai scris ? Lasa pornachele ca de acolo se trage, iesi la alergat, poate se vindeca … Niste menta nu ti-ar strica, s-o bei, nu s-o freci. In locul G4Media, as avea grija ca astfel de nick-uri sa fie banate.

   Bine, eu astept sa primesc o confirmare de email pt. binding, sa te vedem atunci cu ce mai scrii. Practic, sa nu mai dea voie niciunui neg sa scrie p’aici fara sa-si confirme email-ul. Sa va vad cate sunteti in stare sa va faceti, ultra-frustrated boys.

  • Ești simpatic când te enervezi 🙂 păi dacă chiar am un neg pe scrot ce să fac? Am folosit picături de Verolit Forte dar nu mi-a trecut, apropo, nu e nimic spurcat băi incultule, acești termeni îi găsești in orice dicționar medical, se vede că nu ești educat deloc.

  • @Lexicon,
   Nu are prea multe greșeli, ba unele propuneri sunt chiar de bun simț și lăudabile! Ce-ar fi rău în închiderea bisericilor? În schimb, dacă s-ar reduce programul școlar am avea numai EBE și Veorici.
   Omul și-a spus părerea.

 4. Era nevoie de-o corcitura ca sa atraga voturile ambelor tabere … Din pacate, corcitura e bine infipta in sistem si aparent foarte ipocrita … Bine, ce-s 6 mil. de euro ? Hillary are de 40x mai mult si a mancat de 1000x mai mult rahat …

 5. E o extremistă de stânga a cărei principală calitate electorală este culoarea pielii și sexul.

  • Nici n-ai citit articolul să vezi ce experienţă de muncă are. Eşti rasist şi misogin.

  • Nu are rost sa te enervezi Vlad. Chiar Biden a spus inainte sa ii fie ales veep-ul ca va fi o femeie de culoare(asta era criteriul, nu experienta)

 6. Rău au ajuns amerlocii, rău de tot. Nu-i vedem bine în viitor. De fapt, asta-i evoluția firească a lucrurilor, iar ei au ajuns la faza în care urmează decăderea.

 7. Alegerea Kamalei trebuie vazuta drept raspunsul stangii radicale, tot mai influenta la nivelul decizional din partidul(inca) democrat, la intrarea in competitie a lui K West. Daca West va continua campania, iar republicanii au tot interesul sa-l ajute sa ramana in competitie, in urmatoarele luni vor iesi flacari in dezbaterile electorale…..
  Nu cred ca molaul Biden a ales-o pe kamala. 100% I s-a impus aceasta candidata, tocmai pentru faptul ca se intelege cu stanga radicala, este negresa si femeie rea de gura…..
  Daca Trump are dovezi despre faptele de coruptie ale Kamalei, bambina va fi terminata….

  • Eşti doar un postac rus rasist.

   1. Harris nu e din stânga radicală, e de centru ca Biden.
   2. Kanye nu poate candida, nu a făcut actele la timp.
   3. Când zici „este negresă” ca justificare pentru alegerea ei eşti clar rasist. Adică nu o recomandă experiența sau tăria în dezbateri, ci faptul că e negresă? Asta vrei să zici?
   4. Trump e anchetat pentru zeci de fraude, dacă nu era preşedinte era deja la puşcărie. Niciunul din democraţi nu e mai corupt ca Trump.

   Fii mulţumit că te ţine Putin ca sclav, altfel mureai de foame.

  • @……. esti un gunoi,

   Esti analfabet functional: citesti dar nu intelegi ce ai citit. Nici nu ma gandesc sa-ti explic mai pe indelete ca sa vezi ca n-ai inteles nimic, fiindca si asta ar fi o pierdere de vreme din partea mea.

   Chiar si cu acest mesaj de raspuns sunt convins ca am conumat timp si energie degeaba, esti prea ca la ….coada vacii ca sa intelegi
   A spune ca albul e alb si negrul e negru, ma refer strict la culorile obiectelor, nu este o dovada de rasism.
   Atata poti pricepe???

  • Bei putinule, tu esti facut de baidan cu kamala dar iesit pe k our bei! Asa cum gandesti asa si respire bei! In schimb, contrar a ceea ce declari, il iubesti vaz pe putin mai ceva ca pe tac-tu! Trolule rusnaco-elgibitist si ne grotei… ma rog, gitan! La cat de „citit” esti, ma mir ca nu esti acolo, pe metereze, sa urli din pipota ca numai viata ta conteaza (adica aia de stat cu mana intinsa la pomana), ca numai de asta sunteti buni, ca de munca…vi se basica pielea! Pu tori or dinare ce sunteti!

  • @Vladimir Putin e un gunoi:
   JB cand a ales-ope Harris, ma rog, vorba vine ca a ales-o el, i-au ales-o altii, a ales-o pt ca era afro-americana si desteapta sau pt ca era desteapta si afro-americana ?:)))))

 8. https://www.youtube.com/watch?v=aDpCzjv_lR8
  Astia sunt cei din specia numita „democrati”! Democrati…cu gura si k our!

 9. Cand a prezentat-o Joe a spus CLAR ca „este pregatita sa conduca”!

  PS. Nu mai e nimic de adaugat ! :(((((((

  • „…este pregatit sa conduca!”, zise usierul Biden.
   Nu mai e nevoie de comentarii suplimentare.

   P.S. Mos Biden este supermultumit si daca va sta doar 3 zile presedinte, dupa care va fi pensionat de draga de ea Kamala Harris. Care, la randul ei, isi va alege vicepresedintele…..

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.