G4Media.ro

Plan agresiv de ajutorare a Kievului, avansat de republicani. Ce condiție au…

Sursa foto: Stefani Reynolds / AFP

Plan agresiv de ajutorare a Kievului, avansat de republicani. Ce condiție au pus Ucrainei

Republicanii americani au lansat o campanie pe două fronturi pentru a face presiuni asupra Administrației Biden în lunile următoare să trimită arme mai avansate în Ucraina, inclusiv unele pe care președintele a fost reticent să le furnizeze până acum, dar eforturile lor sunt condiționate de existența unor progrese mai multe și mai rapide din partea ucrainienilor pe câmpul de luptă. Motivul? Sondajele din Statele Unite indică un sprijin în scădere pentru efortul de a înarma Ucraina, în special în rândul republicanilor americani.

Un plan pe două fronturi

Prima parte a campaniei duale constă în desfășurarea de ședințe cu ușile închise pentru prezentarea de informații clasificate în Congres. Legiuitorii au astfel șansa de a avea o imagine mai clară și mai detailată a celor întâmplate pe frontul de luptă din Europa de Est. Așa cum a fost, de exemplu, un briefing clasificat care a avut loc recent în Comitetul pentru Servicii Armate din Senat, care a inclus-o pe Celeste Wallander, secretar adjunct al apărării pentru afaceri de securitate internațională, și pe William LaPlante, subsecretarul apărării pentru achiziție și susținere, potrivit informațiilor din două surse cu cunoștințe directe despre discuțiile curente din cadrul conducerii republicane.

A două parte este o campanie adresată publicului, menită să-i ceară președintelui Joe Biden să furnizeze echipamente precum dronele Grey Eagle și sistemul de rachete tactice cu rază lungă de acțiune Army Tactical Missile System sau ATACMS, care ar ajuta Ucraina să lovească bateriile de artilerie rusă care lansează continuu rachete către pozițiile ucrainene. Kievul a cerut sistemele ATACMS încă de la începutul războiului, dar solicitările s-au intensificat pe măsură ce Statele Unite au aprobat alte echipamente cărora le-a rezistat anterior, așa cum a fost și cazul tancurilor M-1 Abrams. Treizeci și unu dintre vehiculele blindate au fost promise recent de Biden. Livrarea lor efectivă în Ucraina nu va începe mai repede de sfârșitul acestui an.

În acest context, trebuie amintit că SUA au oferit Ucrainei mai multă asistență de securitate decât orice altă țară – peste 27 de miliarde de dolari – de când Rusia a invadat în februarie anul trecut. Pe lângă tancurile Abrams, acest ajutor include arme și echipamente precum rachetele antitanc Javelin, sistemul de rachete HIMARS, drone, obuze și peste un milion de cartușe de artilerie și sistemul de rachete Patriot.

Potrivit Defense One, partea publică a campaniei republicanilor ar putea lua o varietate de forme.  Practic, fiecare audiere a Comitetului pentru Servicii Armate din Cameră și Senat oferă oportunități de comentarii, au spus cele două surse. De asemenea, congresmenii ar putea vorbi despre această problemă în timpul discursurilor și al angajamentelor media.

Săptămâna trecută, într-un discurs în Senat, senatorul Roger Wicker (Missouri) a prezentat argumente pentru acordarea Ucrainei de sisteme ATACMS și drone Grey Eagle și Reaper. „Ar trebui să livrăm aceste active rapid pentru a face o diferență imediată pe câmpul de luptă. În colaborare cu aliații noștri, această abordare de tipul mai mult, mai bine, mai rapid le-ar oferi ucrainenilor o șansă reală de victorie,” a spus el. Congresmanul și-a dublat mesajul vinerea trecută, spunând că cel mai recent pachet de ajutor pentru Ucraina nu este altceva decât „același mers lent inutil care ne-a dus în acest punct.”

La rândul sau, congresmanul Mike Rogers (Alabama), noul președinte al Comitetului pentru Servicii Armate din Camera Reprezentanților, a semnalat, de asemenea, în mod public sprijinul pentru trimiterea de sisteme ATACMS în Ucraina.

Analiștii susțin că, prin mesajele lor recente, republicanii din comitetele cheie de securitate națională încearcă să arate că nu numai că sprijină Ucraina, ci o vor face cu mai mult entuziasm decât democrații și Casa Albă.

Așa cum a explicat Rebeccah Heinrichs, bursieră la organizația de tip think tank Hudson Institute: „Dacă ne uităm la mulțimea de argumente pe care le fac oameni ca senatorul Wicker și congresmanul Rogers și toți aceștia, și chiar senatorul (Tom) Cotton – ei susțin că modalitatea de a pune capăt războiului este de a accelera livrarea acestor arme pentru a permite Ucrainei să se impună pe front. Acesta este argumentul pe care îl fac: dacă vrei să se termine războiul, asta este modul în care trebuie s-o faci.”

Experții sunt unanimi când afirmă că ajutorul american pentru Ucraina a fost vital. „Nu este o exagerare să spunem că asistența militară oferită de SUA din februarie a împiedicat capitularea Ucrainei. Armele, antrenamentele și informațiile americane au ajutat Ucraina să schimbe situația împotriva forțelor ruse și au galvanizat sprijinul european, în timp ce sancțiunile au constrâns grav economia Rusiei și industria de apărare,” a declarat Sean Monaghan, analist la Center for Strategic and International Studies și care a lucrat anterior la Ministerul britanic al Apărării.

Cum vor fi convinși americanii

Planurile republicanilor nu sunt însă ușor de transpus în practică. Pentru a vinde războiul în continuare poporului american, va fi mai puțin probabil că republicanii să insiste pe opiniile lui Biden despre democrație și ordinea internațională. Experții se așteaptă ca Partidul Republican să se concentreze mai mult pe arme și pe costurile acestora, menținând în același timp un buget suficient pentru apărare și protejând arsenalul SUA – redus semnificativ prin livrarea de arme către Ucraina – pentru a descuraja China.

„Nu există nicio acoperire din partea administrației care să explice de ce acest lucru este important fără a putea vorbi despre ‘menținerea ordinii bazate pe reguli’ – care pur și simplu nu este convingătoare pentru americanii obișnuiți,” a declarat una dintre surse pentru Defense One.

De exemplu, scrie publicația, republicanii vor continua să conteste unele dintre afirmațiile cheie ale Administrației Biden, în special că baza industrială militară a SUA poate suporta atât efortul de sprijin al Ucrainei, cât și misiunea de a împiedica China să invadeze Taiwanul în următorii cinci ani. Asigurările administrației democrate că dotarea cu echipament militar a Ucrainei nu subminează pregătirea militară a SUA sunt neconvingătoare, au spus ei. „Va fi reînnoită și va continua atenția acordată Chinei, Taiwanului și bazei industriale de apărare. Și nu există nicio îndoială că refacerea bazei industriale de apărare este o mare parte a situației din jurul Ucrainei.”

De asemenea, republicanii se vor concentra mai mult pe contabilizarea pachetelor de ajutor. Aceasta mai ales în contextul cheltuielilor controversate cu ajutorul militar din conflictele anterioare, în special în Afganistan, au spus sursele. Peste 2.313 trilioane de dolari au fost cheltuite cu operațiunile militare din Afganistan între 2001-2021, inclusiv zeci de miliarde de dolari pentru dotarea, antrenarea și pregătirea forțelor de apărare afgane, care s-au prăbușit lamentabil în fața ofensivei talibanilor din urmă cu două veri.

Inspectorul general din Departamentul Apărării a anunțat recent noi operațiuni de contabilitate și urmărire a ajutoarelor distribuite în Ucraina. Eforturile sunt importante.

În primul rând, sursele au precizat că, până acum, povestea despre urmărirea și gestionarea armelor este în primul rând una „bună” pentru Ucraina, care a trecut rapid la înlăturarea oficialilor acuzați de corupție. De asemenea, controlul suplimentar anunțat de oficialii de la Washington ar putea să liniștească alegătorii americani care percep Ucraina ca fiind o țară coruptă în mod inerent, a spus Heinrichs.

Sceptici în Congres

În plus, eforturile de contabilizare ale ajutoarelor militare și financiare trimise la Kiev au darul de a calma îngrijorările unora dintre politicienii americani, care continuă să ridice obiecții la zecile de miliarde pe care Administrația de la Washington le pompează în Ucraina și care nu pot fi monitorizate eficient.

De exemplu, unii membri ai majorității republicane din Camera Reprezentanților pun la îndoială în mod deschis sprijinul SUA pentru Ucraina. Printre aceștia Matt Gaetz (Florida) și Marjorie Taylor Greene (Georgia), considerați ca făcând parte din aripa populistă a partidului, dar și lideri ai formațiunii.

De partea lor, unii democrați se opun și ei eforturilor Administrației SUA de a trimite ajutoare militare Ucrainei. Heinrichs a spus că, în timp ce contingentul populist al partidului republican este relativ mic, aripa progresistă a Partidului Democrat, care și-a exprimat și ea scepticismul cu privire la eforturile continue de a sprijini Ucraina, este mult mai mare și s-ar putea alia cu republicanii populiști în această problemă.

Experta s-a referit la scrisoarea trimisă de 30 de membri progresiști ai Camerei Reprezentanților vara trecută, în care i-au cerut lui Biden să se angajeze în discuții directe cu Rusia pentru a pune capăt războiului. Ulterior, progresiștii au retras scrisoarea, dar analiștii cred că această s-a întâmplat nu neapărat pentru că s-au răzgândit sau că ar avea altă opinie, ci pur și simplu fiindcă au cedat presiunilor liderilor partidului, îngrijorați că eforturile aripii radicale a formațiunii ar complica strategia adoptată de Team Biden legată de Ucraina și i-ar șubrezi poziția acestuia nu doar pe plan intern, dar și în relația cu aliații internaționali.

„După ce li s-a respins scrisoarea, Grupul Progresist s-a calmat datorită alegerilor de la jumătatea mandatului … Aceasta este o facțiune destul de serioasă din Partidul Democrat. Cred că este ceva cu care nu ne-am întâlnit: cum vor face ei să meargă mai departe în problema Ucrainei acum după ce am trecut de alegeri. Adică, ei sunt mult mai aproape de aripa populistă (a republicanilor) decât de toți ceilalți,” a afirmat experta.

Defense One consideră că, în ciuda acestor lucruri, rezistența în creștere atât din partea extremei stângi, cât și a extremei drepte de la Washington ar putea fi de fapt un cadou pentru cei care doresc să accelereze ajutorul pentru Ucraina acum, în timp ce este încă fezabil din punct de vedere politic să facă acest lucru. Controlul ajutoarelor va fi însă suplimentat. Așa cum a spus și Michael McCaul (Texas), președintele republican Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei, care a declarat: „Această majoritate a republicană a Camerei va cere mai multă supraveghere, transparență și responsabilitate pentru a se asigura că asistența acordată Ucrainei este utilizată conform intențiilor.”

Susținere în scădere

Momentul ales este și ele semnificativ. Strategia republicanilor va aminti administrației că sprijinul pentru război scade în rândul alegătorilor conservatori, cred analiștii. Un sondaj recent a indicat că americanii sunt din ce în ce mai sceptici cu privire la pachetele masive de armament pe care președintele Biden le-a trimis sau le-a anunțat pentru Ucraina.

Astfel, potrivit Pew Research, aumărul americanilor care spun că SUA acordă prea mult ajutor Ucrainei a crescut la 25% în ianuarie, de la 19% în septembrie 2022. Între timp, 31% dintre americani spun că SUA oferă cantitatea corectă de ajutor, în scădere semnificativă față de toamna trecută. Alți 20% din cei 5.152 de respondenți au spus că ar dori ca SUA să ofere mai mult ajutor, în timp ce 20% au afirmat că nu sunt siguri de sacest lucru.

Ponderea americanilor care cred că Statele Unite au oferit prea mult sprijin prin asistență economică și arme este mai mare în rândul republicanilor, respectiv 40%.

Aproximativ 6 din 10 democrați și independenți care votează cu democrații spun că fie Statele Unite oferă aproximativ cantitatea potrivită de sprijin – 40 la sută – sau nu oferă suficient – 23 la sută. Doar 15% dintre democrați și independenții de orientare democratică spun că Statele Unite oferă prea multă asistență, în creștere 10 puncte procentuale față de 5% în martie trecut.

Scăderea susținerii publice pentru acordarea de ajutoare Ucrainei este așadar importantă. De aceea eforturile celor care condiționează acordarea de asistență de progrese reale (militare, dar și împotriva corupției) sunt necesare. În timp ce oficialiilor din Administrația Biden le place să spună că sprijinul SUA pentru război va continua „atâta timp cât este nevoie,” republicanii vor fi mult mai dornici să vadă progrese, mai ales venite din partea ucraineană pe câmpul de luptă, cred experții.

„Părerea mea este că administrația (președintelui democrat) supraestimează cu mult timpul de care dispune, că chiar și membrii care sunt, să spunem doar, undeva între cei pro-război și cei din America First vor să vadă progrese, vor să vadă rezultate, și să nu se mulțumească cu existența unei situații fără ieșire (cum există acum).”

Heinrcihs a susținut că sprijinul pentru Ucraina care se erodează treptat arată că Administrația Biden nu gestionează bine fereastra de oportunitate pentru victorie în Ucraina și consideră că, cu cât războiul continuă mai mult, cu atât mai mari sunt șansele ca și alți membrii NATO să devină nerăbdători și să-și piardă sprijinul în rândul publicului lor.

„Trebuie să acționezi din greu și repede, mai degrabă decât să continui la nesfârșit așa,” a spus expertă. Ceea ce face Administrația Biden în prezent „este o gestionare greșită.”

În acest context delicat, comentatorii cred ca asistența susținută pentru Ucraina se profilează drept cea mai mare bătălie de politică externă din noul Congres divizat.

Surse: Defense One, Washington Post, CNN, AP, NBC News, The Guardian, Business Insider

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

 1. Republicanii ii sustin pe rusi. Am mai scris asta aici ca sa se supere trolii rusi.

 2. Si eu care credeam ca republicanii vor pune pauza razboiului definitiv, dar ei vor sa vada „rezultate” mai repede… Daca era Trump la putere, chiar ca Rusia se multumea doar cu alea 4 regiuni.

 3. Republicanii nu ii sustin pe rusi,doctrina lor anticomunista e mult mai agresiva decat cea a democratilor.
  Accidentul istoric Trump era mare fan Putinstan pentru ca se vedea si el mare dictator in cea mai importanta democratie a lumii.Dar Trump deja e la groapa de gunoi a istoriei,asadar venirea republicanilor la putere va duce si la ceva actiuni mai concrete impotriva Rusiei si Chinei.

  • Sa nu uitam ca un republican ne-a bagat in NATO si pe noi si pe multi altii din Estul Europei. Sa nu uitam ca republicanii mereu au vazut mai bine si o oportunitate de afacere mai buna piata din estul europei decat democratii. Mai repede mi-as pune baza intr-un republican cand vine vorba de noi si de estul europei decat pe un democrat.

  • Trump e la vreo 30 de puncte în fața lui DeSantis. Ce vorbești?

  • În sfarsit,începe sa se „adune apele”.Balonul indiscret al chinezilor pe cerul Americii si aprovizionarea de catre chinezi,cu microcipuri,a armatei ruse,aduce vant puternic în panzele politicii ProUcraina,care devine dominant.

 4. Daca rusii sunt umiliti pe campul de lupta se deschide calea spre un nationalism scapat de sub control acolo si o escaladare pe care nu si-o doreste nimeni. Administratia Biden procedeaza foarte corect. II sustin pe ucraineni sa nu piarda si ataca Rusia economic sa nu poata sustine razboiul. Asa a pierdut si Rusia in Afganistan si SUA. Nu au fost umilite de talibani, dar a fost atat de costisitor incat nu s-a mai meritat…si ambele s-au retras glorioase.

  • Despre ce vorbești, rusule? Rusia e atât de incompetentă, încât se umilește singură pe câmpul de luptă. A pierdut 250000 de soldați, 3000 de tancuri și 6000 de blindate – Rusia e o glumă.

  • Trollacule, ești de un penibil….

  • Eu suspectez de ceva vreme ca Marcel
   Trolacu și celelalte alter ego-uri ale sărmanului sunt alte personalități ale celebrului lingator de clanțe tapilaga

  • @Frollacu: Exclus, domnul T. este cu 10 clase peste – și asta fără sa fie prea inteligent – totuși.

 5. Interesant ce tampenii se pot spune, pe langa subiect. Important este ca si Republicanii sa sustina efortul de inarmare al Ucrainei. Asta este singurul lucru important.

 6. nu va iluzionati biden cistiga tot

 7. cu banii din UE (deja 50 de miliarde )si cu armele SUA , franta italia suedia si altele Ucraina loveste curind centrele de comanda ale rusilor apoi totul devine o joaca de copii .

 8. rusia se va aseza in aparare .