G4Media.ro

Petre Daea: Preţurile au crescut peste tot în Uniunea Europeană şi la…

Sursa foto: Pixabay

Petre Daea: Preţurile au crescut peste tot în Uniunea Europeană şi la noi au crescut, este o realitate, dar nu este în România cea mai scumpă hrană din Uniunea Europeană

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, susţine că în România nu este cea mai scumpă hrană din Uniunea Europeană (UE) şi că poate dovedi acest lucru, şi admite că preţurile au crescut peste tot în ţările UE.

„Preţurile au crescut peste tot în Uniunea Europeană şi la noi au crescut, este o realitate, dar nu este în România cea mai scumpă hrană din Uniunea Europeană. Dacă nu credeţi, să îmi daţi posibilitatea să vă arăt preţurile din ţările unde eu am fost şi pe care le-am fotografiat ca să fac o comparaţie”, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Întrebat cum explică preţul carcasei de porc din România de 220 de euro, faţă de media din UE de 208 euro, Daea a răspuns că nu a văzut carne de porc mai ieftină ca în România.

„Am această preocupare de a cunoaşte exact despre ce este vorba în fiecare loc şi a mă interesa cum pot face eu în ţară cât mai mult şi cât mai bine. Am fost în UE şi mă duc iarăşi săptămâna viitoare şi în fiecare ţară atunci când ajung mă duc în unităţile comerciale. Nu am văzut nicăieri o carne mai ieftină decât în România, în ţările în care am fost”, a susţinut el.

Daea a afirmat că sunt magazine în România, în Bucureşti şi în ţară, unde jambonul de porc este la 18 lei/kg, iar cotletul 19 lei/kg, dar recunoaşte că preţurile au crescut în ultima perioadă din cauza influenţelor de piaţă şi a celor externe.

„De ce au crescut aceste preţuri? Sunt legate de trei mari factori. Primul este oferta de piaţă. Noi am avut şi avem o problemă cu pesta porcină africană şi, trebuie să recunoaştem, ne obligă realitatea să spunem acest lucru. A doua problemă: preţurile au crescut peste tot în Europa, iar datele din statisticile UE spun că aceste creşteri sunt cu 40-50% mai mari la produse agroalimentare. Avem şi acel necaz de lângă noi, unde nu mai vorbesc oamenii ci vorbesc armele, şi atunci când vorbesc armele se strică regulile peste tot (…) cu influenţe asupra preţurilor. Al treilea factor: scumpirea inputurilor (…). Gazele, energia s-au scumpit peste tot, iar ele prin preţ sunt elemente constitutive ale costului de producţie”, a adăugat şeful MADR.

Nu în ultimul rând, ministrul Agriculturii a precizat că primul interes al MADR şi al Guvernului este să facă absolut tot ca să realizeze producţiile agricole într-un an extrem de greu din punct de vedere al secetei. „Nu este robinetul ploilor în mâna lui Petre Daea. Este în mâna lui Petre Daea preocuparea pentru irigaţii. Şi o face tot timpul, zi de zi, şi iar noaptea. Aţi avut această curiozitate să mă vedeţi şi noaptea la lanternă sau la lumina telefonului. Acestea sunt cauzele”, a subliniat Daea.

În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor alimentelor până la Crăciun, oficialul MADR a transmis că nu sunt motive ca acestea să crească în continuare. „Uitaţi-vă la Carrefour, de exemplu, deşi nu am vrut să vă dau nume, să vedeţi reduceri de preţ. De ce? Pentru că o cere piaţa. Nu sunt elemente obiective care să constituie o asemenea traiectorie a creşterii preţului, pentru că preţul la materia primă s-a stabilizat, preţurile la gaze şi electricitate s-au stabilizat. V-aş ruga, dacă îmi daţi şi mie sprijin şi vă rămân recunoscător, să nu mai introduceţi în discuţia aceasta publică că se scumpesc alimentele. Omul aude şi îi e şi frică să mai iasă din casă. E adevărat că există şi situaţia în care unii vor să profite.(…) dar nu o să ajungem să cumpărăm cu 60 de lei kg de carne. Nu se va întâmpla să ajungem acolo. E adevărat că situaţia este dificilă, o simt şi sunt alături de toţi şi de aceea gândim să facem ceva pentru ţara asta”, a concluzionat ministrul Agriculturii.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

16 comentarii

 1. Că s eu ministru.

 2. Nu, dar sunt cele mai mici salarii. Poate bulgarii sa fie un pic sub noi.

 3. Daea bate campii, in Romania este cea mai scumpa hrana din Uniunea Europeana daca avem in vedere salariile mici fata de celelalte tari.

 4. Daea, cat mai costa cotletul la restaurantul Parlamentului?
  Intreb si eu, d-aea 😎

 5. Mos Tagarta asta a inteles.

 6. Raportat la venituri, categoric este cea mai scumpă. Oare, Daea se raportează la venitul unui cetățean german, sau curios, de unde a tras el asemenea concluzie !

  • Daea raportează la veniturile sale și chiar se mira: unde vad domle oamenii ăștia scumpirea, ca mie mi se pare ieftineala?

 7. Batran senil si nesimtit!

 8. Este si scumpă dar si ceva mai proasta… calitatea este incomparabil mai proasta decât produsele cu aceeași eticheta din vest!

 9. Nea Daeea e glumeț. Işi permite sa facă miştocareli, sa cumpere direct de la Carrefour din UE.
  E şef si are banu gheața.
  Să mergi moşule la popor si la taerea porcului din batatura.
  Sa bei horilca la firul erbii verzi d-acasă, sa pui patefonu si sa uiți sa nu te-mbeți ca coşonu de anu nouuuu.

 10. Un senil boșorog care apară mafioții vânători de subvenții și beneficii din bugetul statului. Insula mare a Brăilei ați dat-o la arabii care pun lucernă ptr cămilele lor iar noi importăm alimente. Nu ne putem asigura hrana ptr consum intern??? Exportam materia prima în loc sa o procesam sa aducem plus valoare economiei sa creeze locuri de muncă bine plătite. Asa ne trebuie când toți analfabeți foști tractoristi ajung miniștri.

 11. Daea s-a sclerozat, locul lui e la azil. Nu știu cum de este acest om ministru. Mi-e imposibil să înțeleg.

 12. „dar nu este în România cea mai scumpă hrană din Uniunea Europeană.” Dar nici mai înalte salarii, nu-i așa?

 13. Ăsta rămâne un măscărici în analele agriculturii românești. Pe lângă mulți alți impostori…

 14. factual.ro: „Întrebat care va fi prețul cărnii de porc în preajma Crăciunului, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale Petre Daea a declarat pe 26 octombrie 2022 următoarele:
  „În orice caz, nu e mic prețul, dar, în orice caz, cel mai mic preț din UE […]”
  Apoi, a sugerat că prețurile au crescut în toată UE.
  Verificare
  Carnea de porc se livrează în carcase și, în funcție de procentul țesutului muscular din greutatea carcasei, există mai multe clase:
  clasa S – peste 60%;
  clasa E – 55-60 %;
  clasa U – 50-55 %;
  clasa R – 45-50 %;
  clasa O – 40-45 %;
  clasa P – sub 40%.
  Pentru săptămâna 10-17 octombrie 2022, clasa S a avut prețul de 220,53 EUR/carcasa de 100 kg în România. Carnea de porc de aceeași clasă a avut prețuri mai mari doar în Franța, Portugalia, Slovenia, Finlanda și Suedia.
  Pentru clasa E, carnea de porc din România a fost mai ieftină doar față de cea din Bulgaria, Cipru, Portugalia, Finlanda și Suedia.
  Concluzie
  Afirmația lui Petre Daea este falsă. Carnea de porc în România este una dintre cele mai scumpe din Europa.

 15. Nici salariile nu sunt cele mai mari din UE.