G4Media.ro

Peste 900 de maghiari semnează un apel la boicotarea referendumului pentru familie:…

Biroul Electoral Central

Peste 900 de maghiari semnează un apel la boicotarea referendumului pentru familie: Nu este altceva decât încercarea BOR și a partidelor de guvernare de a schimba direcția discuțiilor publice

Peste 900 de maghiari au semnat un apel la boicotarea referendumului pentru familie, transmite portalul Transindex.ro, care publică o varianta în română și una în engleză. ”Referendumul nu este altceva decât încercarea Bisericii Ortodoxe Române și a partidelor politice aflate la guvernare de a schimba direcția discuțiilor publice, mai mult chiar, transformând astfel, fără orice fel de fundament juridic sau moral, o întreagă categorie socială în ținta discursului public de discriminare și instigare la ură”, se arată în textul apelului. Pe de altă parte, presa maghiară notează faptul că populația maghiară este conservatoare, motiv pentru care UDMR a lăsat la conștiința fiecăruia cum să voteze. ”PCM, un aliat al UDMR, de asemenea şi PPMT, încurajează participarea la referendum”, notează Magyar Idok.

Redăm integral text publicat de Transindex.ro:

”Subsemnații (semnatari ai prezentei petiții) am decis să nu participăm la referendumul din România, care va avea loc pe 6 și 7 octombrie și îi îndemnăm pe toți cetățenii români să îl boicoteze prin neprezentare. Susținem că într-un stat secular constituția nu poate fi fundamentată sau caracterizată prin aspecte legate de credință și religie, ci prin spiritul drepturilor universale ale omului, care se aplică în mod egal tuturor.

Vedem lansarea publică a acestei probleme din perspectiva prezentată ca pe o acțiune de distragere a atenției publice de la problemele politice și economice presante ale țării. Referendumul nu este altceva decât încercarea Bisericii Ortodoxe Române și a partidelor politice aflate la guvernare de a schimba direcția discuțiilor publice, mai mult chiar, transformând astfel, fără orice fel de fundament juridic sau moral, o întreagă categorie socială în ținta discursului public de discriminare și instigare la ură.

În opinia noastră, participarea la referendum conduce la legitimarea unei strategii politice care consideră incitarea publicului la ură și ostilitate, precum și polarizarea societății, drept metode fezabile și aplicabile în orice condiții. Susținerea unui asemenea act de către partidele și bisericile minoritare este problematică, deoarece acestea pierd din vedere faptul că un referendum similar poate fi tradus împotriva oricărui grup minoritar al acestei țări.

Suntem în totalitate solidari cu semenii noștri, membrii comunității LGBTQ, care fără orice vină devin, de la un moment la altul, ținta discriminării și a urii, din cauza ignoranței sau datorită unor interese politice. Suntem de părere că orice grup minoritar care nu se solidarizează și nu își protejează propriile comunități minoritare își pierde baza morală și legitimitatea în revendicarea propriilor drepturi ca minoritate.

Suntem, de asemenea, solidari cu persoanele care nu trăiesc în familii construite pe modelul clasic. O mare parte a societății noastre trăiește în comunități de diferite dimensiuni, care nu sunt bazate pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie. Referendumul ar exclude din definiția familiei nu numai familiile monoparentale, familiile cu părinți necăsătoriți, ci și familiile compuse din bunici și nepoți și multe alte modele de familie.

Nu trebuie să pierdem din vedere nici faptul că familia, ca instituție, nu este doar o categorie legală. Această perspectivă prezentată de referendum simplifică semnificativ o problemă complexă și neglijează dimensiunile sale istorice, morale, științifice și sociologice.

De asemenea, considerăm problematic faptul că referendumul este, de fapt, lipsit de sens din punct de vedere juridic, deoarece Codul civil definește și în prezent căsătoria ca instituție care se stabilește numai între un bărbat și o femeie. Nimeni nu are motive să se teamă de puterea Uniunii Europene (UE) de a forța România să instituționalizeze căsătoria între persoane de același sex, deoarece UE consideră că luarea unei asemenea decizii stă doar în puterea suverană a fiecărui stat membru.

Nu în ultimul rând, credem că influența Coaliției pentru Familie, asociația creștină fundamentalistă care a inițiat acest referendum, este nocivă asupra discursului public, punând sub semnul întrebării o serie de drepturi fundamentale ale omului, inclusiv egalitatea de gen, subminând astfel dezvoltarea democratică a țării noastre și a societății. Drepturile omului și drepturile minorităților nu fac subiectul unui referendum.

Desfășurarea referendumului în sine, și mai ales potențialul lui succes, ar fi un uriaș regres față de progresul general al Europei și al lumii în abordarea acestui subiect, unde diferitele modele și forme de familii existente de-a lungul istoriei și cele existente acum pot fi în armonie una cu cealaltă.

În concluzie, referendumul este:

1. O manevră de distragere a atenției publice de la problemele reale ale țării;
2. Anti-minoritar și, ca atare, creează un precedent periculos pentru orice comunitate minoritară din România;
3. Este complet lipsit de sens și inutil din punct de vedere legal;
4. Îi discriminează atât pe membrii comunității LGBTQ, cât și pe persoanele care trăiesc în alte tipuri de familii;
5. Poate deschide calea către inițierea altor referendumuri care urmăresc restricționarea drepturilor omului;
6. Este în conflict cu valorile europene și internaționale.

Luând în considerare toate acestea, îi îndemnăm pe toți cetățenii să boicoteze referendumul!”

(Nota: Sublinierile aparțin redacției)

Pe de altă parte, presa maghiară notează faptul că transilvănenii se situează pe o poziţie conservatoare. În rândul partidelor maghiare şi a bisericilor istorice din Transilvania există pe marginea referendumului din România un consens aproape total, scrie Magyar Idok, citată de Rador.

Potrivit sursei citate, UDMR îi sfătuieşte pe simpatizanţi să participe la referendumul din 6-7 octombrie referitor la definirea constituţională a familiei şi să voteze în funcţie de conştiinţa fiecăruia în parte.

În cazul în care participarea va atinge 30% şi voturile pozitive vor fi majoritare, în Constituţie se va stabili că familia se bazează pe o căsătorie care este rezultatul voinţei liber exprimate din partea unui bărbat şi a unei femei. Preşedintele UDMR Hunor Kelemen a menţionat că s-a ţinut seama de sondajul de opinie care a semnalat poziţia conservatoare în această chestiune a majorităţii maghiarilor din Transilvania.

Între timp preşedintele executiv al UDMR Bálint Porcsalmi a afirmat că în sens juridic modificarea constituţională este inutilă şi fără sens şi din acest motiv nu va vota. În acelaşi timp ceilalţi deputaţi şi organizaţiile locale s-au situat în totalitate în favoarea unui vot pozitiv.

PCM, un aliat al UDMR, de asemenea şi PPMT, încurajează întărirea prin vot a căsătoriei şi familiei conform Constituţiei. În opinia PPMT “în perioada crizei familiei şi căsătoriei un referendum constituie o posibilitate ca în cadrul unui consens social existent căsătoria încheiată din voinţa liberă a unui bărbat şi a unei femei să beneficieze de protecţia legii fundamentale”. (Sursa: Rador/ Traducerea: Imola Stănescu)

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. Numai 900? Trebuie sa fie mai multi, in realitate.

 2. Că BOR e unealta Ciumei Rosii, adica in mare parte o adunatura de popi imbuibati care sug bani de la buget – asta o stim. Nu trebuie sa ne-o spuna maghiarii. Referendum? Asta ca sa avem despre ce discuta, in loc sa cerem pedepsirea TACLOSIILOR din august si trimiterea tuturor hotilor unde le e loclul – la PUSCARIE (si acolo om mai vedea ce orientari de tot felul au:0

 3. Bravo, respect!
  as semna si eu asa ceva.

  Morjane, ai cumva vreo intelegere cu popa ala care te-a abuzat anal cand erai minor, de debitezi aberatiile astea ??

 4. @Morjan,
  Adevarul e ca pana ajunge Livache la Jilava e musai sa fie sprijinita o reforma in domeniu..! Ce, ori nu-l mai acceptati pe Dragnea-boss dupa ”botezul” de la dusuri ?

 5. UDMR va fi probabil cu PSD, dar dl Eckstein-Kovács Péter ne arată cam care va fi interpretarea presei occidentale a paradoxului că, de Centenar, RO se laudă extern cu victoria marii majorităti asupra unei minorităti!

 6. UDMR a fost tot timpul la guvernare! Iar referendumul pentru familie nu este „impotriva unei minoritati „, cu atat mai putin cea maghiara, ci „pentru o majoritate” in care este inclusa si „majoritatea -minoritatii maghiare”. Iar UDMR-ul ca si BOR-ul a fost todeauna cu puterea. Un referendum ca urmare a initiativei societatii civile cu semnaturile a 3000000 de cetateni romani inseamna cel putin egal cu numarul de votanti ai PSD-ului ,de la ultimele alegeri, de aceea trebuie luat in consiuderatie. Cat timp UDMR-ul nu va fi altceva decat o asociatie etnica intr-un stat definit constitutional ..ca unitar si nu va adopta o ideologie politica optand electoral pentru o majoritate sau o minoritate politica consideram ca „acuzele ” aduse de „minoritari” bisericii ortodaoxe romane („referendumul nu este altceva decat incercarea BOR ) sunt nefondate si tendentioase.

 7. De-ar ramane doar 900 de hunguri in tara ar fi si mai bine.