G4Media.ro

Peste 200 de posturi de radio din Polonia protestează față de obligaţia…

Peste 200 de posturi de radio din Polonia protestează față de obligaţia de a emite cel puţin 49% în limba poloneză / Guvernul de la Varşovia, nemulțumit că muzica în limba engleză are o prezenţă dominantă la radio  

Peste 200 de posturi de radio poloneze au protestat, într-o scrisoare deschisă adresată guvernului şi publicată marţi de mass-media locale, împotriva unei legi care le va obliga să emită în limba poloneză aproape jumătate din conţinuturile lor (49%), relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Cele 202 posturi de radio semnatare, care însumează circa 70% din toate posturile radiofonice poloneze, consideră că această ”lege va dăuna industriei muzicale poloneze în loc să o promoveze” şi o asemenea măsură ar putea avea ”consecinţe catastrofale”.

Cu actualele norme care impun emiterea a cel puţin 33% din conţinuturi în limba poloneză, posturile de radio din Polonia au deja cota cea mai ridicată de difuzare în limba naţională în rândul statelor UE, după Franţa, unde acest procent este de 40%.

Cu toate acestea, guvernul de la Varşovia consideră că muzica în limba engleză are o prezenţă prea dominantă la posturile de radio poloneze, iar Consiliul Naţional de Radiodifuziune (KRRiT) estimează că melodiile în limba poloneză reprezintă numai 40% din muzica radiofonică.

În replică, vicepreşedintele grupului radiofonic Agora Radio, Adam Fijalkowski, susţine că cererea publicului pentru melodii în limba poloneză este limitată, motiv pentru care posturile nu fac decât să se adapteze opţiunilor ascultătorilor.

La rândul său, Comitetul pentru Cercetare al Radio Polonia (KBR) afirmă că de schimbările propuse vor beneficia platformele de emisie online, precum Spotify şi Apple Music.

Această lege, care va intra în vigoare în luna iulie, face parte dintr-un pachet legislativ mai amplu ce include şi un impozit asupra veniturilor din publicitate obţinute de aceste media. Măsura a fost percepută şi ca o tentativă de a asfixia economic mass-media cele mai vulnerabile şi critice faţă de guvern. În semn de protest, toate marile ziare poloneze şi-au suspendat ediţiile în ziua de 10 februarie.

Sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. se intorc in comunism

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.