G4Media.ro

Pescarii din Deltă cer ca statul să le ofere compensaţii pescarilor atunci…

Foto: ARBDD

Pescarii din Deltă cer ca statul să le ofere compensaţii pescarilor atunci când nu pot captura peşte într-o zonă / ”Oamenii aceştia cu ce trăiesc? Luăm măsuri de protejare, dar ei ce mănâncă?”

Federaţia Organizaţiilor Producătorilor de Peşte din Delta Dunării (FOPPDD) a propus Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) ca pescarii să se implice direct în popularea cu peşte a rezervaţiei, după un model practicat în Marea Britanie, anunță Agerpres.

Propunerea a fost făcută în timpul discuţiilor purtate pe tema ordinului de prohibiţie a pescuitului pentru 2024, iar fostul angajat al ARBDD, în momentul de faţă pescar în Crişan, Eduard Gherman, membru al FOPPDD, a menţionat că statul trebuie să le ofere compensaţii pescarilor atunci când nu pot captura peşte într-o zonă.

„Acolo se pescuieşte pe coordonate, latitudine şi longitudine. Aici este zona lui Gherman, dau ca exemplu. Nu mai am voie să pescuiesc deloc doi ani, venitul din doi ani din urmă înregistrat cu facturi era plătit de stat, iar în perioada asta nu pescuiam, dar mă țineam de populat cu banii Guvernului. După care îmi dădea mie drumul şi-l oprea pe Verbina, de exemplu. Asta se întâmpla şi cu terenurile agricole, pentru regenerarea solului”, a declarat Eduard Gherman.

Guvernatorul Rezervației, Gabriel Marinov, a apreciat inițiativa.

„Ceea ce spuneţi este ideal şi ar fi absolut minunat să se poată pune în operă. Măcar parţial, dacă nu general. Există un mare grad de neîncredere între autorităţi şi pescari. Şi spun asta şi mi-o asum, pentru că oamenii rezervaţiei, plătiţi să ferească resursa de pescuit şi captură, sunt primii care o capturează”, a menţionat Gabriel Marinov.

Neîncrederea dintre autorităţi şi pescari a fost reconfirmată şi de reprezentanţi ai FOPPDD care şi-au exprimat temerea că ARBDD doreşte să interzică pescuitul în complexul Somova-Parcheş, zonă transformată anul acesta într-un bazin natural de reproducere a peştelui în care activitatea tradiţională a fost suspendată.

În opinia preşedintelui FOPPDD, Dan Verbina, tensiunile dintre pescari şi autorităţi vor dispărea atunci când statul le va oferi pescarilor compensaţii în timpul prohibiţiei.

„Oamenii aceştia cu ce trăiesc? Luăm măsuri de protejare, dar ei ce mănâncă? Avem două luni de prohibiţie, opriţi apoi setca, pescuitul din cauza războiului, dar taxele şi impozitele curg, iar oamenii au nevoie de mâncare, să-şi ţină copiii la şcoală. Compensaţiile ar rezolva într-un fel problemele pescarilor”, a declarat preşedintele FOPPDD.

Conducerea FOPPDD a menţionat că s-a alăturat demersului făcut de Primăria comunei Sfântu Gheorghe care a acţionat în instanţă statul român după ce a interzis în anul 2006 pescuitul speciilor de sturion fără a le oferi pescarilor vreo compensaţie.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Oricum nu respectă nimic niciodată așa zișii pescari de fapt sunt braconieri 100% și evazioniști notorii.La muncă cu voi putorilor

  2. Pot să fiu si eu pescar care nu prinde pește și ia bani de la stat?