G4Media.ro

Persoanele cu dizabilităţi nu vor mai fi nevoite să se deplaseze la…

Sursa foto: Pixabay

Persoanele cu dizabilităţi nu vor mai fi nevoite să se deplaseze la comisiile de specialitate pentru reevaluarea dosarelor, acestea putând fi transmise prin intermediul unei platforme online

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat, duminică, la Iaşi, că persoanele cu dizabilităţi nu vor mai trebui să se deplaseze la comisiile de specialitate pentru reevaluarea dosarelor, acestea putând fi transmise prin intermediul unei platforme digitale care va fi dată în funcţiune la începutul anului viitor, relatează Agerpres.

Într-o conferinţă de presă, Budăi a explicat că va fi creată o platformă online, care va fi interconectată inclusiv cu organizaţiile neguvernamentale ce se ocupă de persoanele cu dizabilităţi, cu Ministerul Muncii, cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi, Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, Casa Naţională de Pensii şi Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă.

„Toate persoanele cu dizabilităţi din România vor avea o platformă online unde vor depune documentele. Nu vor mai fi obligate să se prezinte la comisii pentru a depune dosarele. Evaluarea se va face online. Vor fi invitaţi la comisie doar atunci când din documente nu este clar ceea ce e cu ei. (…) Din ianuarie va fi. Noi deja am preluat o parte din livrabilele de informatică, până la începutul lui decembrie suntem în probe, în decembrie trebuie să ne livreze finalul şi practic din ianuarie vrem să intrăm pe această platformă şi să închidem această chestiune privind purtarea unor oameni necăjiţi pe la comisii pentru că aşa trebuia”, a afirmat ministrul Muncii.

Pentru aceasta, susţine ministrul Budăi, vor fi accesate fonduri prin PNRR.

Ministrul Muncii a precizat că o parte din persoanele cu dizabilităţi deja nu merg personal la comisii pentru reevaluarea dosarelor.

„În 2019, când am avut onoarea să fiu pentru prima oară ministru, am dat un ordin ca persoanele cu amputaţie dublă să nu vină la comisie pentru reevaluare. Nu pentru încadrare. Pentru încadrarea în grad de handicap e prima prezentare, dar după aceea nu mai e nevoie să se prezinte la reevaluarea care trebuie făcută la interval de doi ani. Pe bună dreptate, spuneam noi în popor, că doar nu-i creşte un nou membru. Din păcate, în doi ani nu s-a continuat acest demers. Acum când m-am întors prima măsură pe care am luat-o a fost să scriu ordinul prin care şi persoanele cu o singură amputaţie să fie beneficiari. Şi experienţa COVID şi-a spus cuvântul şi am introdus şi oxigeno-dependenţii. Nu cred că e demn de noi ca stat să mai chemăm o persoană la comisie cu aparatul de oxigen după ea. În această idee facem această digitalizare. Tot ce va însemna reevaluare, tot ce va însemna evaluare chiar pentru încadrare, documentele se vor depune online. Această platformă va fi la dispoziţia persoanelor cu dizabilităţi şi a ONG-urilor pentru a putea colabora cu Ministerul Muncii şi cu Agenţia”, a precizat ministrul Muncii.

pixabay.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

 1. Alta buna intentie sortita esedului, a acestui Inger al Saracilor!
  E sigur ca aceasta platforma va merge? Ca va fi conceputa simplu si inteligibil, nu ca majoritatea celor de pana acum?
  Au toate persoanele cu dizabilitati priceperea sa le foloseasca? Sau a proiectat dl ministru si un program de instruire a lor?
  De ce nu isi misca comisiile fundurile de pe scaune si nu se deplaseaza pe rand, acasa la toti bolnavii? Sau se tem ca saracia le va mirosi urat?
  M-am saturat sa vad reprezentanti ai institutiilor statului, e la pompieri pana la cei de la Protectia Copilului, dupa ce se intampla nenorocirea, sa o faca pe reporterii de teren si sa faca constatari, in loc SA FI MUNCIT pentru prevenirea lor.

 2. Pai si plicurile!!!??? Cind iau aia plicurile????

 3. în romanistan legea e făcută în asa fel încât există trei instituții diferite care constată același lucru, dar cu echipe diferite de medici și funcționari inutili care risipesc cu salariile lor banul public: unii constată gradul de invaliditate, alții gradul de handicap iar ultimii nivelul de dizabilitate.

  incredibil!!!