G4Media.ro

Pentru a limita imigrația în Elveția, partidul de dreapta UDC vrea să…

sursa foto: Captură video

Pentru a limita imigrația în Elveția, partidul de dreapta UDC vrea să limiteze populația la 10 milioane de locuitori

114.600 este numărul de semnături colectate în doar nouă luni de inițiativa populară federală anti-imigrație a Uniunii Democratice de Centru (UDC), principalul partid de dreapta din Elveția. Denumită „Nu Elveției de 10 milioane”, inițiativa, pe care elvețienii au putut să o semneze online până la data depunerii ei la Cancelaria Federală, miercuri, 3 aprilie, are ca scop înscrierea în Constituție a unei limitări a populației rezidente permanente a țării la „zece milioane de persoane până în anul 2050”. Pentru a fi admisă, o inițiativă populară trebuie să strângă 100.000 de semnături în termen de 18 luni, scrie Le Figaro.

Pentru UDC, care a salutat inițiativa ca pe un „succes răsunător”, „practic toate problemele Elveției se datorează imigrației în masă necontrolate”, a explicat partidul într-un comunicat de presă publicat în 4 aprilie. Iar lista relelor de care suferă Confederația elvețiană este lungă: „creșterea ratei criminalității, creșterea costurilor sociale, lipsa de locuințe, creșterea chiriilor și a primelor de asigurare medicală, scăderea calității școlilor noastre, ambuteiaje și transport public supraaglomerat…”.

Partidul plănuiește măsuri preventive imediat ce va fi atins pragul de 9,5 milioane de locuitori… „În cazul în care populația rezidentă permanentă a Elveției depășește nouă milioane și jumătate de persoane înainte de anul 2050, Consiliul Federal (guvernul țării, n.r.) și Adunarea Federală (echivalentul Parlamentului), în limitele competențelor lor respective, vor lua măsuri, în special în materie de azil și de reîntregire a familiei, în vederea asigurării respectării limitei stabilite”, se arată în inițiativa populară. În cazul în care se va depăși pragul de 10 milioane, autoritățile elvețiene vor fi obligate să „denunțe” și să ceară „măsuri derogatorii” de la tratate internaționale, precum acordul Uniunii Europene privind libera circulație a persoanelor, pentru a limita imigrația.

„Vor trece mai mulți ani până la votul popular”

Până la prezentarea textului în fața poporului elvețian mai este un drum lung de parcurs. Ca orice inițiativă, acesta trebuie mai întâi să fie validat de Cancelaria Federală, care se asigură că semnăturile sunt valabile. Apoi, Consiliul Federal – guvernul – trebuie să emită un aviz sau să propună o contrapropunere. Parlamentul trebuie apoi să se pronunțe prin vot asupra validității inițiativei sau a contrapropunerii. Numai după ce aceste etape au fost parcurse poate avea loc votul popular.

„Guvernul (Consiliul Federal) și parlamentul (ambele camere) vor lua o poziție în privința lor, dar apoi poporul va fi cel care va avea ultimul cuvânt”, a declarat Pascal Sciarini, profesor la Universitatea din Geneva, pentru Le Figaro. În acest stadiu, calendarul rămâne neclar. „Vor trece mai mulți ani până la votul popular (referendum), iar calendarul va varia în funcție de opoziția sau nu a parlamentului față de un contraproiect”, explică doctorul în științe politice.

Prin această inițiativă populară, cel mai mare partid din Elveția revine în forță. În 2020, acesta a suferit un eșec cu așa-numita inițiativă de „limitare”. Textul, respins de aproape 62% din electorat, prevedea denunțarea acordului privind libera circulație a persoanelor cu UE în termen de 12 luni. Partidul populist acuză „politica de centru-stânga dusă la Palatul Federal” de „PS, Verzii, PRD, Centru și Verzii liberali” de refuzul de a pune în aplicare o inițiativă populară privind imigrația în masă aprobată de popor și de cantoane la 9 februarie 2014. O modificare a Constituției care impune ca „Elveția să gestioneze în mod autonom imigrația străinilor” prin definirea unor cote „stabilite în funcție de interesele economice globale ale Elveției și în conformitate cu principiul preferinței naționale”.

Potrivit cifrelor Oficiului Federal de Statistică din Elveția, imigrația a bătut toate recordurile în 2023. „La sfârșitul anului, au existat 263.800 de imigranți, o combinație de cetățeni elvețieni (22.100) și străini (241.700), ceea ce reprezintă o creștere de 38,2% față de 2022”, relatează organizația într-un comunicat de presă publicat în 4 aprilie. Această imigrație contribuie la faptul că balanța demografică a țării este în mare parte excedentară. Populația rezidentă permanentă a Elveției se ridica la 8.960.800 de persoane la 31 decembrie 2023, față de 8.815.400 la sfârșitul anului 2022 (+145.400 de persoane, adică +1,6%), potrivit aceluiași studiu. Dacă creșterea populației va continua în acest ritm, pragul de 10 milioane de locuitori va fi depășit peste 6-7 ani.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează