G4Media.ro

Pentagonul anunță pentru luni un exercițiu naval al NATO în Marea Mediterană,…

Pentagonul anunță pentru luni un exercițiu naval al NATO în Marea Mediterană, cu participarea portavionului american USS Harry Truman

Pentagonul a anunţat vineri lansarea unui exerciţiu naval pe scară mare al NATO în Marea Mediterană, luni, cu participarea portavionului american USS Harry Truman, în plină tensiune cu Rusia care a anunţat şi ea manevre navale în acelaşi moment, relatează Agerpres, confom AFP.

„Neptune Strike 22 va dura până la 4 februarie şi are scopul de a demonstra capacitatea NATO de a integra forţa de lovitură maritimă sofisticată a unui grup aeropurtat în sprijinul eforturilor de descurajare şi apărare ale Alianţei”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

El a dat asigurări că acest exerciţiu este în pregătire din 2020 şi că nu are nimic de-a face cu tensiunile actuale din jurul Ucrainei, deşi Neptune Strike 2022 nu figura pe lista exerciţiilor prevăzute în 2022 publicată la 14 decembrie de NATO pe site-ul său.

„Exerciţiul în sine nu este conceput pentru a contracara genul de scenarii care ar putea apărea în jurul Ucrainei”, a afirmat el. „Este într-adevăr un exerciţiu naval al NATO (…) destinat să testeze o gamă largă de capacităţi navale pe care dorim să ne asigurăm că le vom consolida în continuare”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Rusia a anunţat joi exerciţii navale de amploare din toate direcţiile. Peste 140 de nave de război şi aproximativ 10.000 de militari vor lua parte în lunile ianuarie şi februarie la aceste exerciţii desfăşurate în apele Mării Mediterane, ale Mării Nordului, în Marea Ohotsk, în partea de nord-est a Oceanului Atlantic şi în Oceanul Pacific.

John Kirby a recunoscut că situaţia tensionată cu Rusia a suscitat dezbateri cu aliaţii cu privire la desfăşurarea acestui exerciţiu naval. „După discuţii cu aliaţii noştri din NATO, s-a decis să mergem mai departe”, a precizat el.

USS Harry Truman şi grupul său aeronaval au sosit în Marea Mediterană la 14 decembrie.

Portavionul urma să se alăture zonei de operaţiuni a Comandamentului Central (CENTCOM), dar secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a decis la sfârşitul lui decembrie să îl ţină în Marea Mediterană pentru a-i „linişti” pe europeni în faţa fricţiunilor cu Rusia.

Fără a menţiona tensiunile din jurul Ucrainei, unde Kievul şi aliaţii săi occidentali acuză Moscova că a desfăşurat 100.000 de soldaţi la frontierele ţării în aşteptarea unei posibile invazii, Pentagonul a subliniat că această schimbare de itinerariu „reflectă necesitatea unei prezenţe continue în Europa”.

Sursa foto: The Swedish Air Force via Facebook / NATO Allie

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. Si cam cand ar vrea Rusia să traga cortina de fier? Săptămâna viitoare ar putea? Nu? Sunteti ocupați?

  • Acum o masoara si de luni o dau la cusut, pardon la sudat.

  • Iar s-au suparat, pardon ofticat :))))))) asa-mi place cand vad propagandisti ofticati, mama mama. Va doare la inima auristilor?

 2. Poate apare harry truman asta si pe langa coasta noastra, la braconat calcan! Vedea-l-as gaurit si plin de rugina ca pe epava de la Costinesti!

  • Catre @Covidiu. Vedea-l-as pe Putin capturat dupa fuga din Moscova in penisula Kamceatka. Judecat, condamnat si impuscat in ceafa cum au facut sovieticii cu ofiterii polonezi in 1940 la Katyn.

  • Cu ganditori ca tine nu vom avea niciodata un H Truman, o sa ramanem la nivel de epava de Costinesti, desi nu stiu ce e mai epava, epava sau Costinestiul.

  • Ce efervescenta :)))))))))! Deh, mah, ca am glumit! Eram la o chermeza fara restrictii si am verificat sa vad daca doarme bulldog-ul democratiilor occidentale aka draggy :))))). Dormea….dar, uite, s-a trezit si a luat la periat din urma! Stati linistiti, unchiu’ Covidiu e cu iuesei in inima! Hai, fiti cuminti si luati gușteru’, sa treaca pandalia lu’ covrig! Ah, stai ca nu trece nici cu el! Luati-l macar sa nu expire!

 3. Din fericire pentru umanitate toti dictatorii au sfarsit prost.
  Latul se strange in jurul banditului de la Kremlin.

 4. Din fericire pentru umanitate toti dictatorii au sfarsit prost.
  Latul se strange in jurul banditului de la Kremlin.

 5. Mda. Exact de asta era nevoie pentru detensionarea situatiei.