G4Media.ro

Patronul dezvoltatorului imobiliar chinez Evergrande, în arest la domiciliu, potrivit Bloomberg

Sursa foto: Evergrande

Patronul dezvoltatorului imobiliar chinez Evergrande, în arest la domiciliu, potrivit Bloomberg

Patronul Evergrande, dezvoltatorul imobiliar chinez cu datorii astronomice, se află în arest la domiciliu, relatează miercuri Bloomberg, într-un moment în care grupul se confruntă cu presiuni sporite din partea creditorilor săi. Evergrande, a cărui spirală descendentă apare în mod regulat pe prima pagină a ziarelor, avea o datorie colosală estimată la 328 de miliarde de dolari (307 miliarde de euro) la sfârșitul lunii iunie, scrie Le Figaro.

Miliardarul Xu Jiayin (cunoscut și sub numele său cantonez Hui Ka Yan) a fost reținut de autorități la începutul lunii, transmite Bloomberg, citând surse anonime. Nu a existat o reacție imediată din partea Evergrande. La jumătatea lunii septembrie, grupul a anunțat arestarea unor angajați de la una dintre filialele sale. Comunicatul de presă nu a precizat numărul acestora sau acuzațiile care li se aduc. Potrivit Caixin, o cunoscută publicație economică, doi foști directori Evergrande au fost, de asemenea, reținuți.

Sectorul imobiliar din China a crescut vertiginos în ultimele decenii, într-o țară în care cumpărarea unei proprietăți înainte ca aceasta să fie construită servea la finanțarea altor proiecte. Însă îndatorarea acestui sector a atins niveluri atât de mari încât autoritățile au decis să intervină pe piață, începând cu 2020. De atunci, accesul la credite a fost redus considerabil pentru aceste grupuri, dintre care unele se luptă acum să își finalizeze proiectele, alimentând o criză de încredere în rândul potențialilor cumpărători, ceea ce duce la scăderea prețurilor.

În ultimele luni, această criză fără precedent în sectorul imobiliar s-a extins și la un alt mare jucător al sectorului, Country Garden, considerat de mult timp ca fiind solid din punct de vedere financiar. Luni, o filială a Evergrande a anunțat că nu poate rambursa dobânzile la un împrumut, ceea ce a sporit presiunea asupra grupului înainte de o audiere programată pentru sfârșitul lunii octombrie cu creditorii Evergrande la Hong Kong.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...