G4Media.ro

Patriarhul rus Kirill oferă asigurări că ”înţelege” decizia Bisericii Ortodoxe a Ucrainei,…

Patriarhul rus Kirill oferă asigurări că ”înţelege” decizia Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, care a anunțat desprinderea de Biserica Rusă, din cauza sprijinului acordat invaziei rusești

Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kirill, a asigurat – duminică – că „înţelege” decizia Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, care a anunţat în cursul săptămânii desprinderea de Biserica Ortodoxă Rusă din cauza atitudinii sale faţă de ofensiva Kremlinului pe teritoriul ucrainean, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Înţelegem pe deplin suferinţele actuale ale Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, înţelegem că Înaltpreasfinţitul mitropolit Onufrie (şeful acestei biserici) şi episcopatul său trebuie să acţioneze în maniera cea mai înţeleaptă posibil pentru a nu complica viaţa credincioşilor lor”, a declarat patriarhul Kirill în cursul liturghiei în catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova.

Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii a spus totodată că se roagă ca niciun obstacol „temporar” să nu poată „distruge unitatea spirituală” a popoarelor rus şi ucrainean.

Ramura moscovită a Bisericii Ortodoxe ucrainene a anunţat vineri ruperea legăturilor cu Rusia din cauza ofensivei ruse în Ucraina, declarându-şi „deplina independenţă” de autorităţile spirituale ruse, o iniţiativă istorică.

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ucrainei a precizat că consiliul bisericii insistase asupra „respingerii sale totale a poziţiei patriarhului Kirill”, care şi-a exprimat în mai multe rânduri sprijinul pentru „operaţiunea militară” rusă în această ţară.

Ofensiva declanşată de Vladimir Putin şi sprijinul acordat de Kirill acestui război plasase Biserica ucraineană, încă ataşată Moscovei într-o situaţie din ce în ce mai greu de susţinut.

Sute dintre preoţii săi semnaseră recent o scrisoare deschisă cerând judecarea lui Kirill de către un tribunal religios din cauza poziţiilor adoptate de acesta faţă de conflict.

Ucraina este de importanţă majoră pentru Biserica Ortodoxă Rusă, întrucât unele dintre cele mai importante mănăstiri ale acesteia sunt situate pe teritoriul ucrainean.

Sursa foto: Wikimedia Commons

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Sa ma pe crucea voastra in mod egal, sa nu fiu acuzat de discriminare.

  • Ce vina are crucea ? Aici vorbim de doi anti-creștini nesimțiți costumați in sutane.

  • Progresisti, cåca-m-as pe ei

  • mantuirea e individuala.fiecare isi duce crucea.doar ca unii „cruciati” vor sa mai „crucifice”.

  • Pochii, indiferent de cult sau religie, au fost și sunt cancerul societăților și comunităților de pe planetă !
   În loc să se ocupe de suflet, ei se ocupă de politică și se umplu de bani nemunciți profitând de prostime !

  • Pochii, indiferent de cult sau religie, au fost și sunt cancerul societăților și comunităților de pe planetă !
   În loc să se ocupe de suflet, ei se ocupă de politică și se umplu de bani nemunciți profitând de bigotismul celor cu creiere cât nuca !

 2. Nu am nimic cu ea, este o bucata simpla de lemn. Poate va intrebati de ce o duceti asa de prost. Va dau un indiciu: traiti intr o tara cu mii de biserici si cu 0 spitale construite in ulimii 5 sau 10 ani. Fara invatamant si fara cercetare.

 3. Mai care le e drogul astora de vin cu ineptiile astea de declaratii?

 4. Ar fi fain sa se alature bisericii autocefale ucrainene, care s-a desprins in 2018 din biserica ortodoxa ucraineana, tocmai pt ca nu voiau sa fie sub papucul moscovei :))))

 5. Dumnezeu să-l pedepsească pe Patriarhul Kiril, un lacom și un tiran…… Putin merge la biserică și în loc să se schimbe în bine, e tot mai rău și mai sadic. Zelenskyy nu are treabă cu biserica și e un om extraordinar…..la biserica daca mergi trebuie sa mergi cu tot sufletul nu doar pt a arăta lumii că ești credincios. Mai bine stai acasă și ai caracter și credința în suflet cum are Zelenskyy…… oricum nici de la preoți nu ai ce învața, una predica și alta fac ei…..fac din biserica o afacere, nu toți dar majoritatea preoților sunt niste sadici care umilesc oameni prin pretextul de,, smerenie „