G4Media.ro

Partidul parlamentar Șor din Republica Moldova ar putea fi scos în afara…

Foto: / Ilan Sor / Facebook

Partidul parlamentar Șor din Republica Moldova ar putea fi scos în afara legii pentru fraude repetate. Ministrul Justiției: „Analizăm standardele internaționale”

Partidul Șor, condus de oligarhul fugar Ilan Șor, ar putea fi scos în afara legii pentru fraude repetate și încălcarea legislației electorale, iar autoritățile de la Chișinău analizează în prezent legislația internațională în acest domeniu, a declarat ministrul Justiției din Republica Moldova, Sergiu Litvinenco.

Scoaterea Partidului Șor în afara legii este un lucru pe care îl analizăm cu cea mai mare atenție, analizăm standardele internaționale, când vom finaliza această analiză, vom informa opinia publică. Scoaterea în afara legii a unui partid nu este o chestiune simplă. Da, acest partid este unul recidivist în materie de încălcări financiare, dar întrebarea este dacă acest lucru poate duce la declararea neconstituționalității partidului”, a spus Sergiu Litvinenco, luni seară, în cadrul emisiunii „În Profunzime”, difuzată de postul Pro TV Chișinău.

Conform lui, Partidul Șor a comis „încălcări grosolane și furturi masive din bugetul statului, iar organele de drept urmează să se pronunțe”.

Oligarhul și condamnatul în primă instanță în dosarul „furtul miliardului” (un caz de delapidare masivă a un miliard de dolari din sistemul bancar moldovenesc între 2012-2014 -n.red.), Ilan Șor, a fugit din Republica Moldova la mijlocul lunii iunie 2019, după căderea regimului oligarhului Vlad Plahotniuc.

În același context, Litvinenco a mai afirmat că un motiv în plus pentru aplicarea acestei sancțiuni este faptul că mulți lideri ai Partidului Politic Șor se regăsesc în raportul Kroll (raport independent internațional privind „furtul miliarului” -n.red). Cu toate acestea, Litvinenco spune că instanța de judecată este cea care va avea ultimul cuvânt de spus în privința vinovăției sau nevinovăției lor.

Partidul Șor are în prezent șase deputați din cei 101, atât cât numără Parlamentul unicameral de la Chișinău, și a acumulat un scor de 5,74% la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

Discuția privind posibilitatea scoaterii în afara legii a Partidului Șor a venit în contextul deznodământului alegerilor locale de duminica trecută de la Bălți, după ce anterior reprezentanta Partidului Șor, Marina Tauber, a fost scoasă de către CEC din cursa electorală pentru încălcări ale legislației electorale.

În acest sens, Litvinenco a mai spus că noul primar Nicolae Grigorișin de Bălți a câștigat scrutinul printr-un vot reprezentativ. El a mai spus că episodul de la Bălți va fi un exemplu pentru toți concurenții electorali care nu respectă legea și nu-și declarară toate cheltuielile din campanie.

Foto: Oligarhul fugar Ilan Șor în timpul unui discurs electoral din 2019 în orașul Orhei din Republica Moldova. Sursa/Ilan Sor Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...