G4Media.ro

Partidul lui Cioloș vrea schimbarea legilor electorale prin inițiativă cetățenească / Strângereaa…

Partidul lui Cioloș vrea schimbarea legilor electorale prin inițiativă cetățenească / Strângereaa celor 100.000 de semnături va demara în septembrie

Fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, membru fondator al Mişcării România Împreună, a anunţat că strângerea de semnături pentru iniţiativa de modificare a legilor electorale, prin care se propune dublarea numărului de parlamentari din diaspora şi alegerea primarilor din două tururi de scrutin, va începe pe 1 septembrie şi presupune adunarea a cel puţin 100 de mii de semnături din 12 judeţe, transmite Agerpres.

„Abuzurile de vineri seară nu sunt o simplă întâmplare, ci sunt efectul unui sistem electoral profund disfuncţional. Ajungerea la putere a unor personaje precum Carmen Dan, Viorica Dăncilă, Gabriela Firea, doamna Speranţa Clişeriu sau chiar domnul Liviu Dragnea, toate acestea au fost posibile datorită sistemului electoral actual al României, care face ca servilismul faţă de partid sau faţă de un lider al partidului să fie mai important decât competenţa. (…) Şi PSD-ul, şi sistemul electoral actual încurajează servilismul, acesta este adevărul şi acesta este motivul pentru Mişcarea România Împreună a lansat alături de alte partide – şi sperăm ca toate celelalte partide să ni se alăture – şi de 24 de organizaţii civice o iniţiativă legislativă cetăţenească pentru modificarea legilor electorale”, a declarat Vlad Voiculescu, luni, într-o conferinţă de presă, alături de Dacian Cioloş.

Fostul ministru a explicat care sunt principalele modificări propuse.

„Sunt cel puţin trei lucruri: dublarea numărului de parlamentari aleşi de diaspora. În momentul actual, diaspora este reprezentată de şase parlamentari. Asta înseamnă un număr egal cu cel al parlamentarilor care reprezintă cele mai mici judeţe din România, precum Mehedinţi, Tulcea sau Covasna, deci, toate acele milioane de oameni din străinătate au şase reprezentanţi, lucrul acesta este inacceptabil şi am vrea să obţinem dublarea numărului de parlamentari ai diasporei. Apoi, introducerea dreptului românilor care locuiesc în străinătate, dar care nu au renunţat la domiciliu în România să voteze pentru parlamentarele din judeţele de unde provin şi să poată să facă asta în străinătate. În momentul acesta, oamenii din judeţele care au rămas depopulate nu-şi pot exprima dreptul de vot, nu-şi pot utiliza dreptul lor de vot, decât dacă fac mii de kilometri să vină acasă”, a afirmat Vlad Voiculescu.

Acesta a adăugat că, în al treilea rând, prin această iniţiativă se doreşte revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

„Apoi, alegerea primarilor din două tururi. S-a vorbit mult despre asta şi în momentul în care avem primari aleşi cu mai puţin de 20%, cu voturile a mai puţin de 20% din populaţia acelei localităţi, nu ştiu ce legitimitate ar putea să aibă acei primari. Acestea sunt cele trei puncte care o să fie cuprinse în iniţiativa cetăţenească pentru modificarea legilor electorale”, a spus Voiculescu.

El a subliniat că pentru această iniţiativă va fi nevoie de 100 de mii de semnături, iar campania va debuta de la 1 septembrie.

„Pentru că este vorba de o iniţiativă cetăţenească pentru modificarea unei legi, şi nu a Constituţiei, avem nevoie de 100 de mii de semnături din cel puţin 12 judeţe. În acest moment am obţinut deja avizul favorabil de la Consiliul Legislativ, strângerea de semnături începe de la 1 septembrie”, a mai precizat Voiculescu.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

20 comentarii

  1. Nu doar primarii, si parlamentarii ar trebui alesi in 2 tururi ( in speranta ca referendumul din 2009 se si pune in practica).

  2. Va trebui facuta depesedizarea asa cum a fost facuta denazificarea in Germania.

  3. Cel mai important este ca alegerile sa fie înlocuite de numiri. Ciolos stie de ce…

    • …zise un trol care mai ieri număra diasporenii si cand a vazut cati s-au adunat in piață a tăcut mâlc.DanTeo știe cum e cu numirile de la DanJarmerie, unde aproape toți cei din conducere sunt numiți provizoriu de DanCarmen.

  4. Credeam că voi citi nişte CHESTII! Când colo alte sinecuri pentru alţi şmecheri. Nu prea ţtiu cum să zic, dară LEGISLATIVUL NU LUCREAZĂ PENTRU REGLEMETAREA UNUI TRAI CE SE DERULEAZĂ ÎNAFARA GRANIŢELOR STATULUI. Şi mai apoi de ce să existe „parlamentari” care să fie prezenţi în Legislativ „reprezentându-i” pe „diasporezi? Vor fi un alte fel de „europarlamentari”. Credeam că vor propune un sistem de vot prin care cel ce votează chiar să ALEAGĂ PERSOANA, nu în fina tot LISTA să fie importantă, sau prea importantă, încât numărul voturilor acordate unie Persoane să nu mai conteze la accederea în Legislativ, ci poziţia pe care a pus-o „partidul”, ceea ce mi se pare CONTRAR JUSTIFICARII FUNDAMENTALE A VOTULUI. Partidul e format din Oameni şi „oameni” şi dacă votez ar trebui să conteze ceea ce înţeleg eu votant prin Om şi care mă va reprezenta. Am intrat în Mileniul III şi te duci la LOTO pe o bucată de hârtie pui nişte „x” pe câteva căsuţe şi primeşti Buletiunl de JOC gata VALIDAT. Oare un sistem similar nu se poate adopta prin Legea Electorală? Şi aşa după VALIDARE se va şti câte voturi a cuales orice candidat, astfel fiind fixată şi accesul în Legislativ în ordine descrescătoare. Şi mai e ceva, ELIMINAREA TRASEISMULUI, dat fiind faptul că, pe lângă susţinerea de partid fiecare parlamentar va şti EXACT care este numărul electorilor care l-au susţinut şi faţă de care devine astfel în mod clar responsabil. Şi dacă un partid l-a susţinut ATUNCI SĂ SE LUPTE CU PARTIDUL PENTRU CEEA CE REPREZINTĂ.

  5. O sa aveti semnatura mea in momentul cand vad orice voluntar care strange semnaturi.

  6. semnez ! golaneala cu un tur a fost facut-a de usl pe vremea cand se credeau invincibili !

  7. Multe vrea Ciolos in ultimul timp, dar poate?! Partidul lui a intrat in legalitate?!
    Ca de vorbe desarte suntem satui!

    • Va intra. Si e singurul care merita votul. Desi apreciez mult USR-ul pentru opozitia din parlament, desi am semnat #farapenali, nu-i pot vota cit timp ei au ca preocupari probleme precum legalizarea casatoriilor gay.

      Ciolos ramane singura varianta.

  8. Legea electorala va fi urmatoarea vizata si de catre PSD. Aici e marea miza pentru a se asigura ca vor fura si alegerile viitoare.
    Asa ca Ciolos face pasul firesc, numai ca ar trebui mers mai departe si elaborat un proiect de lege care sa se asigure ca fiecare roman care va vrea sa voteze, oriunde in lumea asta, o va putea face. De ce nu e posibil votul prin internet. As prefera ca votarea sa nu fie secreta dar sa poata fi verificabila si renumarabila.

  9. Mi-se pare mult mai normal sa votez omul si nu partidul…insa este adevarat ca pt marea majoritate este mai usor de inteles sa voteze partidul…este o intreaga discutie aici cu plusuri si minusuri…insa atunci cand votez omul il pot intreba direct de ce nu actioneaza in interesul meu…pe cand sa intrebi partidul nu prea ai cum…
    Oricum este mai mult decat normal ca orice persoana cu cetatenie romana sa poata vota unde vrea indiferent de resedinta si este mai mult decat normal ca diaspora sa aibe macar 20 de reprezentanti…4 milioane de oameni inseamna ceva mai mult de 25% din populatia romaniei…
    Una peste alta desi antipatic la inceput incepe sa-mi fie simpatic ciolos…

  10. Oare s-au pupat?

    • Dacă urmăriți postările lui Asistat, veți observa că el este trolul insarcinat cu fitile tip lgbt pe acest forum, menite sa sensibilizeze si sa irite, in acelasi timp, spiritul macho. Avand in vedere ce iese din relația incestuoasă dintre trolul pervers si stăpânul sau care il pune sa scrie, se pare ca însărcinarea dumnealui se termină cu un avort.

    • Hmm… din cate am inteles, insasi nasterea lui Asistat este rezultatul unui avort nereusit…

  11. de asemenea cred ca este important ca in legea partidelor politice sa fie interzis ca in comitetul executiv, in organul de conducere al unui partid politic sa fie admise persoane numite, de genul sefilor interimari de filiale. in felul acesta MUIEPSD a fost acaparat de o clica de sclavi ai arendasului suprem de teleorman.. ce fel de organizatie democratica a ajuns la putere intr-un stat ce se vrea democratic?

  12. Domule Ciolos , daca doriti sa facti ceva intradevar benefic , eu va sugerez
    ca propuneti vot obligatoriu .
    Eu sunt pentru votul intr-un singur tur , asa cum este in UK , castigatorul ia totul .
    Ca sa nu va spun , ca eu nu sunt adeptul organizarii de sectii de votare in afara granitelor ,
    nu statul roman i-a exportat , pe cei care au decis sa paraseasca Romania .
    Si eu sunt unul din cei care am ales sa plec , dar nu ma vait si nu fac pe victima sau pe eroul .
    Fiecare TREBIUE SA FIE RESPONSABIL PENTRU VIATA LUI . mai terminati cu compatimirea fata de asa zisa diaspora .
    O alta manipulare ordinara este aceea , ca cei plecati trimit bani in tara , si prin aceasta ar ajuta statul roman , ceea ce este o mare minciuna , cei care trimit bani , o fac pentru ai lor , nu sunt bunii samariteni .

  13. GRESIT ! Nu DUBLAREA NUMARULUI DE REPREZENTANTI in Parlament Noi EXPATRIATII CEREM REPREZENTARE PROPORTIONALA Nu inteleg de ce trei mILIOANE de romani din diaspora sa aiba – actualmente 6 reprezentanti – si dupa modificare 12 ! Cand un judet : TELEORMAN – are mai multi reprezentanti la cei o suta de mii de asistati ! CURAT MURDAR ! Deci PROPORTIONAL ca in ori ce judet din Romania ! Si atunci sa-i mai vad pe pungasii din PSD-ALDE cum isi mai fac majoritatea – FALSA – cu care se lauda ! Macar noi – majoritatea din cei plecati la munca am inteles ce e DEMOCRATIA si cum se castiga o PAINE cu munca dar si RESPECT ! Respect pe care nu-l avem in propria tara !!! Capturata de o HAITA DE PUNGASI !

  14. Asa vrea dl Ciolos sa -si repare greseala de a fi scos din programul sau de guvernare ceea ce cu greu se va chinui sa faca azi?

  15. Nu partidul lui Ciolos! Organizatiile civice din tara au demarat aceasta actiune inca de la inceputul anului. Initiatori au fost cei de la Initiativa Romania. Au implicat partidele politice USR, POL dar si RO+ pe langa majoritatea organizatiilor civice din toata tara : Geeks for Democracy, Contract Romania, Coruptia Ucide, Initiativa Timisoara…