G4Media.ro

Partidul Conservator va avea de luni un nou lider, iar Marea Britanie…

foto: Partidul Conservator

Partidul Conservator va avea de luni un nou lider, iar Marea Britanie de marți un nou prim ministru: Liz Truss sau Rishi Sunak

Anunțul numelui noului lider al Partidului Conservator va urma încheierii numărării voturilor membrilor de partid, în număr de circa 150.000 care au avut de ales de la începutul lunii august și până pe 2 septembrie liderul care-l va înlocui pe Boris Johnson, demisionat din funcție pe 7 iulie.

Marți, 6 septembrie, premierul Johnson va merge la Castelul Balmoral din Scoția, unde se află la ora actuală Regina Elisabeta a II-a, și își va înainta demisia, urmat de noul lider ales al Partidului Conservator, care va fi invitat de suverană să formeze noul guvern.

Sondajele în rândul membrilor Partidului Conservator au dat-o învingătoare clară pe Truss, care deține funcția de ministru de externe, cu circa 2/3 din voturi, în fața lui Sunak, fostul ministru al finanțelor.

Cei doi candidați, selectați de membrii grupului parlamentar al partidului de guvernământ dintr-un total de opt candidați, au avut trei dezbateri publice televizate și 12 întâlniri cu membrii de partid în toată țara.

Pe agenda campaniei electorale s-au aflat în fruntea agendei criza costului vieții și războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Truss a promis reduceri de impozite imediat ce va prelua funcția, spre deosebire de Sunak, care a anunțat ca prioritate combaterea inflației, a cărei rată anuală a ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii 40 de ani, peste 10%. Ambii candidați au promis să continue linia dură față de Moscova, Truss fiind chiar stridentă în criticile ei la adresa Kremlinului.

În ceea ce-l privește pe premierul Johnson, în funcție din 2019, el a fost nevoit să demisioneze ca lider de partid, după o revoltă masivă a parlamentarilor Conservatori, alarmați de scăderea în sondaje ca urmare a scandalurilor repetate în care a fost implicat prim-ministrul, începând cu încălcarea restricțiilor din timpul pandemiei de Coronavirus, restricții impuse de guvernul pe care-l conducea.

Noul șef al guvernului britanic va avea cea mai dificilă misiune de când Margaret Thatcher a devenit prim ministru în 1979, pe fondul unei crize economice globale și a unui climat politic internațional mai încordat ca oricând în ultimii cel puțin 30 de ani.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...