G4Media.ro

Parlamentul Portugaliei adoptă legi permisive privind eutanasia

Parlamentul Portugaliei adoptă legi permisive privind eutanasia

Parlamentul Portugaliei a adoptat joi mai multe legi care deschid calea către dezincriminarea eutanasiei, informează AFP. Cinci proiecte de lege – dintre care unul depus de Partidul Socialist (PS), de guvernământ – au fost aprobate în primă lectură prin voturile deputaţilor de stânga şi de centru, relatează Agerpres.

Proiectul PS, adoptat cu 127 de voturi pentru, 86 împotrivă şi 10 abţineri, stabileşte ‘condiţiile speciale’ pentru practica eutanasiei fără consecinţe penale.

Cu majorităţi ceva mai strânse au trecut şi proiectele similare depuse de Blocul de Stânga, de partidul pentru drepturile animalelor PAN, de Verzi şi de un deputat liberal.

‘Urmărirea penală a unei persoane care ajută un pacient afectat de o boală incurabilă este o formă de intoleranţă’, a susţinut deputata socialistă Isabel Moreira în cadrul dezbaterilor.

Anterior, sute de manifestanţi, convocaţi de organizaţii care se opun eutanasiei, protestaseră în faţa Parlamentului, cu sloganul ‘Da – vieţii, nu – morţii’. Sunt împotriva legiferării eutanasiei Biserica Catolică, majoritară în Portugalia, organizaţiile reprezentative ale personalului medical şi Consiliul Naţional de Etică pentru Ştiinţele Vieţii, organism consultativ independent legat de parlament.

În mai 2018, legislativul portughez a respins, la o diferenţă de numai cinci voturi, mai multe legi în favoarea eutanasiei. Ulterior, socialiştii şi-au consolidat poziţia în parlament în urma alegerilor din octombrie 2019.

Proiectele adoptate joi urmează să fie reunite într-un singur text, care va fi supus votului final al Parlamentului, probabil până la vară. Dacă va fi adoptată, legea trebuie promulgată de preşedintele Marcelo Rebelo de Sousa, conservator, care are drept de veto sau poate sesiza Curtea Constituţională. El nu s-a pronunţat explicit pe tema eutanasiei, însă este un catolic fervent. Un al doilea vot în Parlament l-ar obliga însă pe şeful statului să promulge legea.

Biserica Catolică s-a opus acum doi ani unui referendum pe acest subiect, însă acum susţine o consultare populară, contând pe votul majorităţii catolice împotriva eutanasiei.

În Uniunea Europeană, eutanasia este legală doar în Olanda şi Belgia, din 2002, şi în Luxemburg, din 2009. Guvernul socialist din Spania a obţinut săptămâna trecută aprobarea Camerei Deputaţilor pentru dezbaterea unui proiect de lege care prevede dreptul la eutanasie în condiţii stricte.

Sursa foto: Pixabay.com

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Dăncila, europarlamentara, ar înțelege… doar autiștii nu înțeleg, nu-i așă, fa

  2. Bun, să-şi eutanasieze comuniştii!

  3. Se foloseste termenul eutanasie fara a se intelege clar ce este. Spre exemplu in cazul ciinilor. Se foloseste eutanasie in loc de omor. Nu ai cum sa eutanasiezi un ciine sanatos. Poti sa-l omori dar nu ai cum sa-l eutanasiezi. Pentru eutanasie se presupune acordul constient al ciinelui plus sa aibe o boala incurabila dureroasa in stadiu terminal. Ori din moment ce ciinele e sanatos si nu e constient de ce i se intimpla se foloseste abuziv termenul. De ce? La unii din prostie neavind proprietatea termenilor iar la altii pentru a parea un rau mic si necesar, chiar benefic ciinelui, nu un omor in toata regula.
    La om nimeni nu poate avea dreptul asupra vietii cuiva inafara de el. Iar daca el vrea sa moara e treaba lui.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.