G4Media.ro

Parlamentul European va dezbate în iunie rezoluția propusă de Cioloș privind situația…

Parlamentul European va dezbate în iunie rezoluția propusă de Cioloș privind situația muncitorilor sezonieri

Parlamentul European va dezbate, în sesiunea plenară din 17-19 iunie, rezoluția propusă de liderul grupului Renew Europe, Dacian Cioloș, privind situația muncitorilor sezonieri.

„Am cerut astăzi – și a fost aprobată de Conferința Președinților din Parlamentul European – o dezbatere urmată de votul pe o rezoluție despre situația muncitorilor sezonieri. Problemele lucrătorilor sezonieri români din Germania au scos la iveală o situație existentă de mai mulți ani în Uniune, dar care nu a fost abordată până acum unitar la nivel european. În condițiile în care nu avem aceleași standarde la nivel european în ceea ce privește condițiile de muncă și condițiile sociale ale lucrătorilor sezonieri, acestea s-au aplicat arbitrar, iar de aici până la abuzuri punctuale a fost doar un pas”, a anunțat Dacian Cioloș.

Liderul Renew spune că nu se poate doar să se vorbească populist despre problemele acestor oameni. „Trebuie să găsim soluții. E nevoie de norme clare la nivel european privind contractele muncitorilor sezonieri, drepturile lor sociale și condițiile în care își desfășoară munca atât în domeniul agriculturii, cât și al construcțiilor, turismului sau serviciilor sociale”, adaugă Cioloș.

Dacian Cioloș precizează că primul pas pe care l-a făcut a fost să solicite o dezbatere în Parlamentul European pe acest subiect, care va avea loc pe 17-19 iunie, pentru a vedea care sunt cele mai bune soluții pentru a rezolva aceste probleme.

„Este o temă pe care colegul meu Dragoș Pîslaru a pus-o pe agenda Comisiei de muncă din PE încă din 30 aprilie și acum o putem transforma într-o dezbatere amplă. Rezoluția Parlamentului va trebui să conțină problemele de mobilitate ale muncitorilor, o mai bună coordonare între statele membre, drepturi sociale egale, o implementare riguroasă a legislației în vigoare, coordonarea cu partenerii sociali din țările gazdă și necesitatea unor campanii de informare asupra drepturilor pe care acești oameni le au”, subliniază Cioloș.

Context

Condițiile în care lucrează muncitorii sezonieri au intrat în atenția publicului după ce presa din Germania a semnalat mai multe situații în care sezonierilor români veniți la cules de sparanghel le erau luate actele de identitate în mod ilegal de către fermierii germani.

Sezonerii români au protestat chiar împotriva condițiilor proaste de muncă. Ministrul muncii, Violeta Alexandru, s-a deplasat în Germania iar după vizită guvernul de la Berlin a anunțat modificarea legislației în ce privește abatoarele, unde s-au înregistrat cazuri de infectare cu Covid 19 în rândul sezonierilor, majoritatea români.

Germania va ordona fabricilor de prelucrare a cărnii să nu mai folosească subcontractori şi să îmbunătăţească standardele de igienă la locul de muncă şi la facilităţile de cazare, după ce mai mult de 600 de lucrători din această industrie sunt infectaţi cu noul coronavirus.

Sursa foto: Facebook Dacian Cioloș

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.