G4Media.ro

Parlamentul European condamnă ferm reprimarea opoziției politice în Turcia

sursa foto: Facebook / Recep Tayyip Erdogan

Parlamentul European condamnă ferm reprimarea opoziției politice în Turcia

Parlamentul European a condamnat joi, la Strasbourg, reprimarea partidelor politice de opoziţie în Turcia, în special a Partidului Democratic al Poporului (HDP), şi a cerut guvernului de la Ankara să garanteze că toate partidele îşi pot exercita liber şi deplin activităţile legitime în concordanţă cu principiile fundamentale ale unui sistem democratic şi pluralist, relevă un comunicat de presă al PE, citat de Agerpres.

Într-o rezoluţie adoptată cu 603 voturi pentru, două voturi împotrivă şi 67 de abţineri, eurodeputaţii condamnă în termeni fermi acţiunea iniţiată de procurorul general al Turciei, la Curtea Constituţională, pentru dizolvarea HDP, al treilea partid ca mărime din parlamentul turc, şi pentru interzicerea activităţii politice a aproape 500 de membri HDP.

A permite HDP să participe în mod neîngrădit la instituţiile democratice din Turcia este o cale simplă de a face societatea turcă mai inclusivă şi a încuraja o soluţionare paşnică a chestiunii kurde, susţin membrii legislativului UE.

De asemenea, ei condamnă decizia autorităţilor turce de a înlătura din funcţii, pe baza unor dovezi discutabile, primari aleşi democratic şi a-i înlocui cu reprezentanţi nealeşi. Eurodeputaţii dau ca exemplu în acest sens măsurile administrative, legislative şi politice luate de guvernul turc pentru a paraliza municipalităţile administrate de primari din partidele de opoziţie la Istanbul, Ankara şi Izmir.

Aceste acţiuni continuă să submineze capacitatea opoziţiei politice de a-şi exercita drepturile şi de a-şi îndeplini rolul democratic, avertizează Parlamentul European, care îi solicită Turciei să asigure pluralismul şi să respecte libertatea de exprimare şi dreptul la liberă asociere.

Rezoluţia PE mai cere Delegaţiei UE în Turcia să monitorizeze situaţia prin observarea proceselor judiciare, prin declaraţii publice şi prin solicitarea de autorizaţii pentru vizite în închisori.

sursa foto: Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Condamna ferm, dar concis! 🤣 Nici la basca nu ii doare pe spahii de ue.

  2. In other news, nobody gives two sh*ts

  3. Asta o să îl pună la punct pe dictator! Pentru maximum 0,05 secunde. După care va trage un pârţ, se va scărpina puţin la …oaie în palatele lui de miliarde de dolari şi totul va fi la fel.

    Ceea ce nu se predă la şcoală şi nici în mass-media coruptă nu apare, este că ţările „civilizate” şi minunate sunt profitoarele de pe urma mizeriei din China, Rusia, Turcia sau colonii din Africa sau România. Cât timp fac afaceri cu Erdogan – îl susţin pe Erdogan.

    EI PROFITĂ ECONOMIC DE DICTATURĂ ŞI MIZERIE. FĂRĂ SANCŢIUNI DRASTICE ŞI REALE, NE PUTEM ŞTERGE UNDEVA CU ÎNGRIJORĂRILE ŞI CONDAMNĂRILE FERME.

  4. parlamentul UE, groapa de gunoi a pilosilor, nepotilor si oamenilor de bine conectati la politic, a produs o hartie