G4Media.ro

Parlamentul European cere înființarea postului de Procuror Verde al UE / Șapte…

Sursa foto: © European Union 2021 - Source : EP/ Frederic MARVAUX

Parlamentul European cere înființarea postului de Procuror Verde al UE / Șapte europarlamentari PNL, toți eurodeputații PMP și UDMR s-au opus, iar șase deputați europeni PSD s-au abținut de la vot

Parlamentul European a adoptat joi un amendament la Rezoluția PE referitoare la exploatarea forestieră ilegală în UE prin care cere înființarea postului de Procuror Verde al UE cu 317 voturi pentru, 248 împotriva și 20 de abțineri.

Șapte europarlamentari PNL și toți eurodeputații PMP și UDMR s-au împotrivit amendamentului, în timp ce șase deputați europeni ai PSD s-au abținut de la vot, potrivit unui document oficial al Parlamentului European, consultat de G4Media.ro.

Împotrivă:

 • PMP – Traian Băsescu, Eugen Tomac
 • UDMR – Lorant-Gyorgy Vincze, Iuliu Winkler
 • PNL – Lucian Blaga, Daniel Buda, Cristian Bușoi, Gheorghe Falcă, Mircea Hava, Marian-Jean Marinescu, Dan Motreanu

Abținere:

 • PSD – Carmen Avram, Corina Crețu, Maria Grapini, Dan Nica, Rovana Plumb, Mihai Tudose

Eurodeputatul PNȚCD, Cristian Terheș, din Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni, a votat și el „împotrivă”.

Dintre toți eurodeputații PSD, Tudor Ciuhodaru este singurul care a votat „pentru”, la fel ca toți europarlamentarii USR.

De asemenea, europarlamentarii Claudiu Manda (PSD), Rares Bogdan (PNL), Siegfried Mureșan (PNL), Victor Negrescu (PSD), Gheorghe-Vlad Nistor (PNL) și Adrian-Dragoș Benea (PSD) au fost absenți.

Ce prevede amendamentul

Amendamentul depus de europarlamentarul USR Vlad Gheorghe privind înființarea unui Procuror Verde European a primit majoritatea voturilor din Parlamentul de la Bruxelles.

Rezoluția votată în Parlamentul European ”subliniază că instituirea unui procuror verde al UE, prin extinderea mandatului EPPO (…) constituie o modalitate de a îmbunătăți punerea în aplicare și asigurarea respectării legislației UE în domeniul mediului și de a combate infracțiunile grave împotriva mediului care au o dimensiune transfrontalieră”, se arată într-un comunicat emis de biroul europarlamentarului român.

”Denumirea procuror verde apare pentru prima dată într-un document oficial votat în plenul Parlamentului, ceea ce este o confirmare a nevoii pentru o astfel de instituție la nivel european, nu doar în România”, atrage atenția Vlad Gheorghe.

Europarlamentarii au fost de acord că ”exploatarea forestieră ilegală reprezintă o activitate foarte îngrijorătoare, provocând daune mediului, pierderea biodiversității și degradarea ecosistemelor, deșertificare și eroziunea solului, care duce la dezastre naturale, cum ar fi alunecările de teren, și care a avut drept urmare distrugerea sau deteriorarea mai multor situri Natura 2000 și a unor păduri virgine și seculare”, rezoluția citând în mod explicit faptul că produsele provenite din exploatarea forestieră ilegală sunt vândute în UE ca lemn certificat și ”toate sistemele principale de certificare au dificultăți în a identifica și gestiona efectiv problemele legate de corupție, sistemele instituite pentru identificarea cazurilor de corupție sunt relativ limitate și acoperă insuficient riscul de fraudă”, se mai precizează în comunicatul.

Mai mult, textul adoptat astăzi de Bruxelles menționează corupția și frauda ca ”principalii factori determinanți ai exploatării forestiere ilegale, conducând la o aplicare insuficientă a legii și la impunitate ceea ce intensifică, de asemenea, diverse activități infracționale, cum ar fi finanțarea conflictelor și spălarea banilor.

Totodată, europarlamentarii ”invită organele de cercetare penală și autoritățile competente din statele membre să ancheteze, aplicând integral legea, toate cazurile de exploatare forestieră ilegală, precum și transportul, depozitarea, distribuția și vânzarea lemnului ilegal”.

Potrivit comunicatului, Vlad Gheorghe a contribuit la redactarea variantei finale a rezoluției și explică de unde aceste mențiuni precise: ”Nu este o noutate pentru nimeni din România că de ani de zile pierdem 3 hectare de pădure pe oră, dar raportările autorităților ne spun că de fapt suprafața forestieră a României crește. Nu suntem singurii în această situație, dar suntem printre puținele state membre care încă dețin păduri vechi, primare. Alte state au probleme mai mari cu braconajul și comerțul ilicit cu specii protejate, alții cu deșeurile ilegale, dar nevoia de a stopa și pedepsi infractorii este un numitor comun”.

Rezoluția mai prevede și ca toate statele membre să se asigure că sistemele de urmărire a lemnului sunt pe deplin operaționale și că sancțiunile din sectorul forestier sunt proporționale și disuasive, astfel încât să descurajeze în mod eficace exploatarea forestieră ilegală.

Parlamentul își exprimă profunda îngrijorare în legătură cu faptul că, în prezent, sancțiunile nu sunt proporționale cu valoarea produselor din lemn, că operatorii primesc uneori doar avertismente sau sancțiuni administrative foarte blânde și vrea ca autoritățile să furnizeze mijloace de îmbunătățire a activităților responsabile de silvicultură, să crească numărul de agenți de aplicare a legii acolo unde este necesar pentru a iniția efectiv acțiuni în justiție și proceduri penale în cazurile de exploatare forestieră ilegală, pe baza probelor colectate de poliție sau transmise poliției de către terți.

”Este interesant de văzut cum au votat europarlamentarii coaliției de guvernare PSD-PNL-UDMR și ce măsuri vor lua pentru a remedia aspectele subliniate de Parlamentul European, cu atât mai mult cu cât nu este nimic nou în text, sunt chestiuni pe care organizațiile neguvernamentale, activiștii de mediu, cetățenii din țară și din diaspora le semnalează de ani de zile”, consideră europarlamentarul USR.

De altfel, textul adoptat de europarlamentari menționează atacurile la adresa funcționarilor din sectorul forestier, a pădurarilor, a forțelor de aplicare a legii, a activiștilor de mediu și a jurnaliștilor de investigație, inclusiv atacurile mortale, precizând că ele sunt comise fie de indivizi, fie de bande bine organizate și bine echipate, implicate în exploatarea forestieră ilegală, care recurg din ce în ce mai mult la violență și la intimidarea frecventă.

Numeroase cazuri similare sunt cunoscute și în România, activiști precum Daniel Bodnar și Tiberiu Bosutar, precum și reprezentanți ai presei independente fiind în mod repetate țintele unor astfel de atacuri, mai amintește comunicatul.

Rezoluția subliniază că o misiune de informare în zonele afectate de exploatări forestiere ilegale, propusă de eurodeputatul USR, ar fi de ajutor pentru a evalua realitatea de la fața locului.

Grupul Renew Europe a preluat și susținut încă din 2021 ideea lui Vlad Gheorghe de înființare a unui Procuror Verde European care să ancheteze exclusiv infracțiunile de mediu, se mai arată în comunicat.

”De fapt, este vorba despre extinderea unui model care există și funcționează deja – Parchetul European condus de Laura Codruța Kövesi”, precizează europarlamentarul român.

De la începutul mandatului său în noiembrie 2020, Gheorghe a depus peste 150 de interpelări ale autorităților de mediu, precum și o serie de plângeri penale împotriva acestora acolo unde existau suspiciuni de fapte de corupție sau alte încălcări ale legislației naționale și europene în domeniu.

Sursa foto: © European Union 2021 – Source : EP/ Frederic MARVAUX

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. Nimic nou sub soare.Ciuma rosie si galbena,votata de oameni fara scrupule,isi face treaba.

 2. Cine sunt cei ce tin RO pe loc si o tradeaza si praduiesc cand vor !? Cine voteaza nu la astfel de proiecte .. PSD , PNL , UDMR , PMP , chiar si hAurel daca aveau europarlamentari .. cine ar vrea sa faca ceva bun si vede si din avion daca avem ochi .. dar avem !?

 3. Cine sunt cei ce tin RO pe loc si o tradeaza si praduiesc cand vor !? Cine voteaza nu la astfel de proiecte .. PSD , PNL , UDMR , PMP , chiar si hAurel daca aveau europarlamentari .. cine ar vrea sa faca ceva bun si vede si din avion daca avem ochi .. dar avem !?!

  • :)) le place sa isi ia mu&mu de la Psd de 30 de ani .. si mai vor chiar !! 🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

 4. Cred ca pana si AUR vota NU , daca aveau parlamentari eu .. toti patriotarzii de hartie !

  • Patriotard înseamnă patriot de hîrtie…

 5. Marea dezamagire, pentru mine, Siegfried Mureșan! Nu credeam ca e las, absentand nu si-a asumat raspunderea votului, conform „indicatiilor fde partid” au ba. Surpriza placuta, pentru mine, Tudor Ciuhodaru! In rest….nu aveam mari sperante la un vot onest si onorabil pentru apararea „aurului verde” din partea celorlalti, mai ales UDMR-isti. Despre ratacitul PNTCD in Parlamentul UE, nu ma mir, Vasile Lupu, mare „fruntas” al partidului istoric, e „parintele primei legi a jafului padurilor tarii, la inceputul anilor ’90. Traian Basescu? Ce a fost si ce a ajuns…

 6. Un vot revelator ca o hârtie de turnesol care ne arată ca pnl, pmp, udmr sunt mai obraznici decât psd. Ultimii o dau cu abținerea, absența sau câte unul chiar votează pentru. Primii, mai hulpavi, împinși de interese de toate felurile, nu și nu. Taie și pârjolesc, după ei potopul! Dar ce vorbe frumoase ne spun despre 144 de ani de liberalism, brătieni, țară, tradiții și Dumnezeu.

 7. Lasa ca o sa devina Romania un desert, temperaturile vor ajunge la 50 de grade in Bucuresti. Hmmm, poate asa o sa mutam capitala la Brasov. Ce s-ar mai supara unii!

 8. Rusine, USL! Faceți orice sa distrugeți țara asta, sa alungați și sa nenorociți oamenii pe care nu-i puteți alunga, sa ne îndatorați și sa ne sfidați cu incompetenți puși in funcții cheie. Și ca sa preveniți o rascoala, care cu siguranța se va produce la iarna când vor veni facturile, va grăbiți sa dați puteri nemaiîntâlnite serviciilor și armatei.

 9. eu cred ca totusi, va fi foarte util la un moment dat, sa existe la nivel european un parchet care investigheaza toate infractiunile transnationale nu numai financiare, sau de mediu .ci si de coruptie si de trafic de persoane………iar Parchetul European EPPO poate evolua in aceasta directie…