G4Media.ro

Parlamentul European a acuzat guvernul naţionalist din Polonia că a influenţat inadecvat…

Parlamentul European a acuzat guvernul naţionalist din Polonia că a influenţat inadecvat un tribunal care a decis interdicţia aproape totală a avorturilor

Parlamentul European a adoptat joi o  rezoluţie cu 455 de voturi pentru, 145 împotrivă şi 71 de abţineri, care vine după ce guvernele de dreapta din Polonia şi Ungaria şi-au folosit dreptul de veto pentru a bloca bugetul multianual al UE şi planul de relansare după COVID-19 din cauza condiţionării alocării fondurilor de respectarea statului de drept, relatează Agerpres, citând Reuters.

De când a venit la putere în 2015, partidul Lege şi Justiţie (PiS) din Polonia a avut numeroase dispute cu blocul comunitar în privinţa reformelor judiciare, despre care UE susţine că încalcă standardele democratice. PiS a respins aceste acuzaţii.

Sute de mii de polonezi au ieşit pe străzi din 22 octombrie împotriva deciziei Tribunalului constituţional care limitează drastic deja foarte restrictiva lege poloneză privind avortul.

Protestele au prilejuit o revărsare de furie împotriva naţionaliştilor la putere, mulţi criticând reformele juridice despre care afirmau că au permis PiS să aleagă selectiv judecătorii pentru instanţele înalte pentru a adopta decizii controversate.

Rezoluţia PE „subliniază că verdictul în cauză este un nou exemplu al preluării politice a sistemului judiciar şi al colapsului sistemic al statului de drept în Polonia”.

De asemenea, textul le cere instituţiilor UE să facă mai mult pentru a sprijini drepturile privind sănătatea reproducerii în statele membre şi grupurile societăţii civile care promovează respectarea statului de drept.

Miercuri, ministrul justiţiei din Polonia, Zbigniew Ziobro, a criticat propunerea preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ca Ungaria şi Polonia să sesizeze chestiunea condiţionării fondurilor UE de respectarea statului de drept la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, în loc să blocheze bugetul multianual folosindu-şi dreptul de veto.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Trăiască partidele naționaliste

 2. Trolli cu contorsionism (i)logic ne vor explica din nou că absorbantele gratuite pentru fete în Scoția nu erau o prioritate, legea anti revenge-porn din România nu e o prioritate, în schimb interzicerea avorturilor era normal să fie prioritate în Polonia.

  Din fericire, Parlamentul european ne arată și care este proporția acestor talibani de rit creștin, o minoritate ce nici prin alianță cu toți extremiștii nu strânge prea multe voturi. Le recomand viața în Arabia saudită, acolo toate doleanțele lor sunt deja lege.

  • Mi se pare absurd faptul ca in Romania nu exista deja lege anti revenge porn. Heck, nici nu cunosteam termenul. Asta trebuia sa fie incadrata in legea protectiei datelor sau ceva de gen.

 3. Ar trebui ca acesti comisari comunistoizi sa faca practica cu medici ginecologi care fac avorturile,sa vada cum sunt scosi copii pe bucati..si asa poate au alta perceptie asupra vietii….

 4. In Polonia justitia este independenta, poate prea independenta.
  PE nu are nicio competenta in a se pronunta asupra acestui fapt. PE aproba sau respinge recomandari propuse de forurile superioare

 5. Avortul e crima. Nu ar tine un copil de mana.Cresc caini si pisici si proprii copii ii omoara! Si isi dau seama dupa 33 de ani ca sunt niste epave. Feminismul le-a luat mintile

 6. Ceaușescu a fost pui mic pe lângă Zbigniew Ziobro.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.