G4Media.ro

Parlamentul danez respinge propunerea de recunoaştere a statului palestinian

sursa foto: Pexels

Parlamentul danez respinge propunerea de recunoaştere a statului palestinian

Parlamentul Danemarcei a respins marţi un proiect de lege privind recunoaşterea unui stat palestinian, după ce ministrul danez de externe a declarat anterior că lipsesc condiţiile prealabile necesare pentru o ţară independentă, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

Irlanda, Spania şi Norvegia au recunoscut marţi în mod oficial un stat palestinian, după ce anunţul lor de săptămâna trecută că vor face acest lucru a înfuriat Israelul, care a calificat acest demers drept o „recompensă pentru terorism” şi şi-a rechemat ambasadorii.

Proiectul de lege danez a fost propus pentru prima dată la sfârşitul lunii februarie de patru partide de stânga.

„Nu putem recunoaşte un stat palestinian independent, din simplul motiv că nu există cu adevărat condiţiile prealabile”, a declarat ministrul de externe Lars Lokke Rasmussen atunci când proiectul de lege a fost dezbătut pentru prima dată în parlament, în aprilie.

„Nu putem susţine această rezoluţie, dar ne dorim să vină o zi în care vom putea”, a adăugat Rasmussen, care nu a fost prezent la votul de marţi.

Danemarca a transmis, după atacul Hamas din 7 octombrie 2023 care a declanşat campania militară a Israelului în Gaza, că Israelul are dreptul să se apere, dar mai recent a îndemnat ţara să dea dovadă de reţinere şi a susţinut că trebuie să respecte dreptul internaţional.

Dublin, Madrid şi Oslo au prezentat decizia lor ca pe un demers menit să accelereze eforturile de a asigura o încetare a focului în războiul dintre Israel şi Hamas în Gaza şi au îndemnat alte ţări să le urmeze exemplul.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Dupa ce Hamas dispare se poate discuta de un stat Palestinian si de pace.