G4Media.ro

Parlamentul a instituit anul 2021 ca „Anul Tudor Vladimirescu”, pentru a marca…

Parlamentul a instituit anul 2021 ca „Anul Tudor Vladimirescu”, pentru a marca 200 de ani de la revoluția pandurilor. Vladimirescu şi Ecaterina Teodoroiu au fost declarați eroi ai naţiunii române

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, cu 301 voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi o abţinere, proiectul de lege privind instituirea anului 2021 – „Anul Tudor Vladimirescu” şi, totodată, declararea lui Tudor Vladimirescu şi a Ecaterinei Teodoroiu drept eroi ai naţiunii române.

Potrivit Expunerii de motive, „Ecaterina Teodoroiu, cercetaşă şi participantă la Primul Război Mondial, s-a sacrificat eroic în bătălia de la Mărăşeşti, în momentul în care se află în fruntea unui pluton de infanterie al Armatei Române, lovită în inima ei generoasă de două gloanţe de mitralieră, în anul 1917”.

Totodată, se menţionează că „se declară drept erou al naţiunii române Tudor Vladimirescu pentru curajul său dovedit în Revoluţia de la 1821 pe care a condus-o, mişcare care avea ca scop eliberarea popoarelor creştine de sub dominaţia otomană”.

Proiectul de lege prevede că se instituie anul 2021 ca „Anul Tudor Vladimirescu” în România.

„Cu prilejul sărbătoririi ‘Anului Tudor Vladimirescu’ se organizează evenimente menite să marcheze aspecte cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la Revoluţia de la 1821 condusă de Tudor Vladimirescu şi care a fost unul dintre evenimentele care au marcat începutul procesului de renaştere naţională a României. Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot acorda sprijin logistic şi/sau financiar, după caz, la programe de promovare a ‘Anului Tudor Vladimirescu'”, se mai arată în iniţiativa legislativă.

Proiectul mai prevede că „se declară erou al naţiunii române Tudor Vladimirescu, pentru rolul marcant, curajul, eroismul şi sacrificiul lui din timpul Revoluţiei din 1821” şi, de asemenea, „se declară eroină a naţiunii române Ecaterina Teodoroiu, pentru rolul marcant, curajul, eroismul şi sacrificiul ei din timpul Primului Război Mondial”.

Proiectul a fost adoptat şi de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

 1. Lucreaza oamenii astia, ceva de speriat.

 2. Cred eu incalzirea globala e cauzata de numarul mare de creiere din parlament.
  Daca pui 300+ romani iti dai seama e ca un fel de mini Cernavoda.
  Tara piere si baba pardon Parlamentul se scarpina de eroi nationali.

  • Dacă nu existau acești eroi naționali probabil ca nu mai existam ca nație. Eram pasalac sau în gulag.

 3. ma, floricica,
  pai ce rezultat concret a obtinut vladimirescu, de ex.?